​Japon Shiseido Dolce & Gabbana’nın kozmetiğini satın alma yolunda

    0
    89

    Geçen yıl temmuz ayında Calvin Klein, Chloé, Balenciaga, Bottega Veneta ve Marc Jacobs gibi markaların lisans hakkını elinde bulunduran sektörün dünya devi Coty, Amerikalı Procter & Gamble’ın lisans hakkına sahip olduğu Gucci, Hugo Boss, Dolce & Gabbana ve Lacoste gibi markaların faaliyetleriyle birleşme kararı aldığını açıklamıştı

    Ancak bu el değiştirmeyle beraber P&G’nin bazı ortakları anlaşmayı feshettiklerini duyurdu. Bunlardan biri de, hâlâ iki kurucusunun kontrolündeki  İtalyan moda evi Dolce & Gabbana’ydı; ünlü modaevi geçen ocak ayında lisans anlaşmasını iptal ettiğini bildirdi.

    Dolce & Gabbana’nın serbest kalmasıyla da, teklif vermeyi düşünenler cephesinde bir hareketlilik başladı. 14 milyar euro değerindeki küresel parfüm pazarı büyük bir çalkantı içinde. Pazarın büyümesi yavaşlıyor: Pazarın merkezinde yer alan geleneksel parfümlerde yavaş bir büyüme gözlenirken, ünlü yıldızların adlarını taşıyan parfüm satışları da geriliyor.  Geleneksel markalar geriler ya da yerinde sayarken, piramidin tepesinde ise artık özel koleksiyonlar, alternatif niş kokular yer alıyor.

    “Les Echos” gazetesinde yer alan habere göre, parfüm pazarında bu gelişmeler yaşanırken Japon kozmetik devi Shiseido,  bağlı kuruluşu Fransız Beauté Prestige International (BPI) aracılığıyla Dolce &Gabbana parfüm ve kozmetik birimini satın alma yolunda. Grup bu konuda herhangi bir yorum yapmazken, Dolce & Gabbana’nın lisansının ekim ayı itibariyle Shiseido’nun elinde olacağı belirtiliyor.

    Analistler, Dolce & Gabbana’nın lisansına en çok Beauté Prestige International’in ihtiyaç duyduğunu belirtiyorlar. Shiseido’ya bağlı olan kuruluş 150 milyon euro cirosu olan Jean Paul Gaultier’nin lisans hakkını yılın başında kaybetmişti. 

    Issey Miyake, Narciso Rodriguez, Elie Saab ve Azzedine Alaia gibi markalara sahip olan BPI 300 milyon euro civarı bir ciroya sahip. 

    Shiseido’nun Dolce & Gabbana’nın güzellik faaliyetlerini (parfümün yanı sıra makyaj malzemeleri ve cilt bakım ürünleri) bünyesine katmak suretiyle, cirosuna 400 milyon euro’luk bir katkı sağlayacağı ifade ediliyor.