‘Japon dostlarımızla birlikte çalışmaktan çok memnunuz’

0
36

Başbakan Ahmet Davutoğlu,  İstanbul Conrad Otel’de düzenlenen Türk-Japon İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, “Türkiye için stratejik önem taşıyan altyapı projelerinde Japon dostlarımızla birlikte çalışmaktan çok memnunuz. 2014 sonu itibarıyla iki ülke arasındaki ticaret hacmi 3,6 milyar dolar civarındadır. Ancak bu yetmez. İki ülkenin potansiyeli bunun çok ötesindedir. İki ülke arasında ekonomik ortaklık anlaşmasının tamamlanmasıyla ticarette arzu ettiğimiz hedeflere en kısa sürede ulaşacağımızı düşünüyorum. İnşallah ilk 2-3 yıl içinde 5 milyara, en geç 5 yıl içinde de 10 milyara bu ticaret hacmini çıkarmamız şarttır” dedi.

Davutoğlu, “2015 Haziran ayı itibarıyla Türkiye’deki Japon doğrudan yatırımlarının toplamı kümülatif olarak 1,7 milyar dolara ulaşmıştır. Bu yatırımların 1,6 milyar doları son 5 yıl içinde gerçekleşmiştir. Ancak bu da yetmez. Japonya’nın 2014 yılında 113,6 milyar dolar olarak gerçekleşen dış yatırımlarının sadece 212 milyon dolarını Türkiye’ye çekebildik. Gerek karşılıklı gerek üçüncü ülkelerde ortak yatırım ve iş birliği konusunda ortak hedefler koymalıyız” diye konuştu.

“Altyapı yatırımları alanında Japonya ile iş birliğimizi devam ettirmek istiyoruz” diyen Davutoğlu, şunları söyledi:
“İstanbul Boğazı’ndaki ikinci köprü olan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve son olarak Marmaray projesi, iki ülkenin ve iki ülke iş dünyalarının birlikte neler yapabileceğinin en güçlü göstergeleri olmuştur.”