Janet ​Yellen: ABD dışındaki gelişmeler ABD büyümesi için risk

0
27

Fed Başkanı Janet Yellen, FOMC’nin ekonomik şartların kademeli faiz artışlarına izin vermesini beklediğini belirtirken, faiz artırımlarının gecikmesine yol açabilecek ekonomik görünüm risklerine dikkat çekti.

Janet Yellen, ABD dışındaki ekonomik gelişmelerin ABD büyümesi için risk oluşturduğunu söyledi.

Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nde bugün Türkiye saati ile 17.00’de yapacağı sunumu basına dağıtan Yellen, finansal şartların ekonomik büyümeyi daha az destekleyici hale geldiğini, Çin ve diğer yabancı ekonomilerdeki gerilimlerin ABD üzerinde daha da baskı yaratabileceğini, piyasanın enflasyon beklentilerinin düşmekte olduğunu ifade etti. 
 
Konuşmasında, Fed faiz artırımlarının ertelenmesi olasılığına ilişkin açık bir ifadeye yer vermeyen Yellen, Aralık ayı öncesinde faiz artırımları konusunda takındığı ihtiyatlı tavra geri döndüğü işaretlerini verdi. 
 
Yellen, “ABD’de finansal şartlar son dönemde büyümeyi daha az destekleyici hale geldi, hisse senedi fiyatı değerleri düşerken, borçlanma faizleri arttı ve ABD Doları daha fazla değerlendi. Eğer bu gelişmeler devam eder ise ekonomik aktivite ve istihdam piyasası görünümü üzerinde baskı yaratabilir. Bununla birlikte uzun vadeli faiz oranlarında ve petrol fiyatlarında düşüş bir miktar dengelenme sağlıyor” diye konuştu.

Yellen, “Finansal istikrar riskleri ılımlı. Enflasyon kısa vadede düşük kalmaya devam edecek.İstihdam piyasasında bir miktar atıl kapasite devam ediyor. Güçlenen dolar ve ABD’nin ihracatındaki düşüş ECB ve BOJ’un faiz oranlarında daha aşamalı artış yapmalarına işaret edebilir. Anket bazlı enflasyon beklenti ölçümleri bandın alt sındırında ancak istikrarlı. Petrol ve ithal fiyat düşüşleri durduğunda enflaysonda aşağı yönlü baskılar artacak. Yurtdışındaki volatilite riskler ortaya çıkarabilir. İstihdam piyasası daha da güçlendikçe enflasyonun yüzde 2’ye doğru kademeli yükselmesini bekliyoruz.  Para politikası durumu Aralık ayındaki faiz artırımı sonrasında da genişlemeci olmaya devam ediyor. Para politikası durumu Aralık ayındaki faiz artırımı sonrasında da genişlemeci olmaya devam ediyor. Petrol fiyatları çekirdek TÜFE’yi bir miktar aşağı çekti. FOMC ekonomik şartların FED faiz oranlarında kademeli artışı gerektirmesini bekliyor. Faizlerin izleyeceği patika ekonomik görünüme yönelik gelecek verilere bağlı. Hisse senedi fiyatları için genel ölçümler düştü, borçlanma maliyetleri arttı, dolar daha da değer kazandı. Finansal gelişmeler eğer ısrarla devam ederler ise ekonomik aktivite, istihdam üzerinde baskı yaratabilirler. Devam eden istihdam artışları, daha hızlı ücret büyümesi gelirleri, tüketici harcamalarını desteklemeli. Yurtdışındaki oldukça genişlemeci para politikarının desteği ile global büyüme toparlanmalı.” diye konuştu.