Jaguar Tesla’ya meydan okuyor

0
74

“Le Figaro”da yer alan habere göre, İngiliz otomobil üreticisi elektrikli modeliyle Tesla’ya karşı gövde gösterisi yapıyor.
İlk kez 2016 yılında Los Angeles’taki oto fuarında konsept olarak sergilenen crossover i-Pace bu yıl içinde üretilip, pazara çıkarılacak. Jaguar söz konusu modeli 78 bin 380 euro’dan başlayan fiyatlarla pazarlayacak. Jaguar’ın aynı seriden daha önceki modeli, V6 turbo benzinli motorla donanmış olan F-Pace 883 bin 524 euro’dan satışa sunulmuştu.
Karbon emisyonunu azaltmayı amaçlayan İngiliz otomobil üreticisinin bu yeni modeli, F-Pace’in modifiye edilmiş alüminyum platformuna sahip ve markanın büyük SUV modelinkine benzer bir hacim içeriyor.
Jaguar’ın yeni bir tarz benimseyerek ortaya koyduğu i-Pace büyük ölçüde, markanın son modelleri olan E-Pace ve berline XE’nin özelliklerini taşıyor.
Ancak tabii ki i-Pace’in asıl ayırt edici özelliği yüzde 100 elektrikli olmasına dayanıyor. Jaguar bu modeline iki elektrikli motor yerleştirdi. Araba çalışır çalışmaz motor 400 beygir gücü üretebiliyor. 90 kw/saat kapasiteli lityum-iyon pili tabanda yer alıyor. 10 saatte yüzde 80 şarj olabiliyor.
i-Pace’in performansına gelince, 4,5 saniyede 100 km hıza ulaşırken, pilin otonomisine çok fazla ağırlık bindirmemek için azami hız günde200 km’yle sınırlanmış. Mühendisler enerji tasarrufu yapmak ve fren kapasitesini artırmak için farklı sürüş modelleri tasarlamışlar.
Elektrikli modelleri gündemlerine alan büyük otomotiv kuruluşları arasına, yakında üç premium Alman markası da eklenecek. Audi Q8 e-Tron’u bu yıl piyasaya çıkaracak, Mercedes ise EQ serisinin ilk modellerini gündeme getirmeye hazırlanıyor. BMW’nin ise yüzde 100 elektrikli bir projeyle Cenevre otomobil fuarında sürpriz yapabileceği konuşuluyor.