İthalatta yeni dönem başlıyor

0
31

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yaptığı açıklamada, İthalatta Risk Esaslı Denetim Sistemi (İRİS) uygulaması ile ithalataşamasındaki ürün güvenliği denetimlerinin risk analizine dayalı olarak elektronik ortamda çağdaş kamu hizmeti anlayışıyla gerçekleştirilmesinin amaçlandığı söyledi.

İRİS sayesinde, başvuru ve denetimlerin anlık bildirimi, tüm başvuruların e‐imza ile sistem üzerinden yapılması ve gümrüklerde belgesiz işlem yapılabileceğini ifade eden Tüfenkci, şunları kaydetti:
“İthalat aşamasında şuraya buraya gitmektense, gerekli belgelerin elektronik ortamda sisteme yüklenmesiyle ilgili memurlarımız kontrollerini, denetimlerini yapıyor. Elektronik ortamda imzalarını atıyorlar ve ürün eğer sağlıklı ise ithalatına izin veriyor, sağlıksızsa izin vermiyorlar. Böylelikle zaman kaybı önleniyor. Belgelerin ilgili yerlerden elektronik ortamda karşılaştırma imkanı oluyor, sahtekarlık önleniyor. Aynı zamanda vatandaşın işlemleri de hızlanmış oluyor. Bu sistemi tek pencere sistemine de entegre ettiğimizde bu süre daha da kısalıyor.”

Sahte ya da taklit ürün ithal edenler mercek altında
Bu sistemle riskli firmaların analiz edilebileceğini vurgulayan Tüfenkci, “İRİS sayesinde bir ürünü sahte çıkan ve taklit edilmiş ürünleri Türkiye’ye sokan firmaların diğer aşamadaki ithalatını da riskli görüp, onları da daha kontrol etme imkanına kavuşmuş oluyoruz.” diye konuştu.

Tüfenkci, söz konusu sistemin uygulanmasına 2 Mayıs Pazartesi günü geçileceğini bildirdi.