İsviçre MB faizi rekor düşük seviyede bıraktı

    0
    25

    İsviçre Merkez Bankası(SNB), gösterge faiz olan 3 aylık LIBOR oranı hedefini değiştirmedi.
       
    Banka’nın faiz toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, gösterge 3 aylık LIBOR faiz oranı alt bandı yüzde -1,25, üst bandı yüzde -0,25 olarak bırakıldı. 
       
    Böylece bankanın gösterge faiz oranı yüzde -0,75 olarak kaldı. Piyasalarda da beklenti faizlerde bir değişikliğe gidilmeyeceği yönündeydi.
       
    Banka’dan yapılan açıklamada, İsviçre Frangı’nın hala ciddi şekilde aşırı değerli olduğuna dikkat çekildi. Banka, “İsviçre Frangı zaman içinde zayıflamaya devam etmeli” açıklaması yaptı.
       
    Açıklamada, kuru etkilemek için gerektiği sürece döviz piyasasında aktif olmaya devam edileceği belirtildi.
       
    Banka, 2015 yılı için büyümenin yüzde 1’in hemen altında, 2016 yılı için yüzde 1,5 civarında bir büyüme beklediğini açıkladı.
       
    SNB açıklamasında, “Negatif faiz ve döviz piyasasına müdahale istekliliğimiz İsviçre Frangı üzerinde baskıyı azaltmayı hedefliyor. Global ekonomik görünüm için ihtiyatlı iyimseriz” denildi.
       
    Avrupa’da yapısal zayıflıklar ve kamu güvenliğine ilişkin cari endişelerin ekonomik kalkınma üzerinde baskı yaratabileceğini ifade eden Banka, iç talebin güçlü olmaya devam ettiğini kaydetti.
       
    Banka mortgage ve gayrimenkul piyasalarında gelişmelerin yakından izlenmeye devam edeceğini açıkladı.
       
    Banka, bu yıl için enflasyon tahmininin yüzde -1,1’den yüzde -1,2’ye, çekerken, gelecek yıl için yüzde -0,5 ve 2017’de yüzde 0,3 olan tahmini korudu.
       
    İsviçre’de Kasım ayında tüketici fiyatları yıllık yüzde 1,4 düşüş olarak açıklanmıştı.