İşte Meclis Başkanlığı için öne çıkan isimler

0
33

1 Kasım seçimlerinde tek parti iktidarını yakalayan AK Parti, bu dönem başkanlık sisteminin de yer aldığı Anayasa değişikliği konusunda kararlı görünürken, Meclis Başkanlığı’na da deneyimli bir ismi getirmeyi planlıyor. 

Dünya’dan Canan Sakarya’nın haberine göre, 1 Kasım başarısının ardından AK Parti’nin gündemindeki en önemli konuların başında yeni Anayasa ve başkanlık sistemi geliyor. AK Parti vakit geçirmeden hızla Meclis’te Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nu kurmayı planlıyor. Bu kritik sürecin aksamadan yürütülmesi için de Meclis Başkanlığı’na deneyimli ve uzlaşmacı bir ismi getirmeyi planladığı ifade ediliyor. TBMM kulisleri de Meclis Başkanlığı için hareketlenirken, eski bakanlar Hayati Yazıcı, Faruk Çelik, Binali Yıldırım, geçtiğimiz dönemlerde Anayasa Komisyonu başkanlığı yapan Burhan Kuzu ile Adalet Komisyonu Başkanlığı’nı yürüten Ahmet İyimaya’nın isimleri geçiyor. Meclis Başkanlığı için adı geçen diğer bir isim ise İstanbul Milletvekili eski Kültür ve Turizm Bakanı İsmail Kahraman. Halen Meclis Başkanlığı görevinin yürütmekte olan İsmet Yılmaz da AK Parti tarafından başarılı bulunmak birlikte, Yılmaz’ın yeniden Milli Savunma Bakanlığı’na döneceği belirtiliyor. 

Kulislerde dile getirilen diğer bir isim ise İstanbul Milletvekili eski TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı. Parti’nin, sürpriz bir kararla ilk kadın Meclis Başkanı’nı seçebileceği de belirtiliyor. 

Meclis Başkanı 22 Kasım’da seçilecek 
1 Kasım seçimlerinden 317 milletvekili ile birinci parti çıkan AK Parti tek başına Meclis Başkanı’nı seçecek çoğunluğu elinde bulunduruyor. Gizli oyla yapılacak meclis başkan seçiminde, ilk iki tur oylamada Meclis üye tamsayısının üçte ikisi olan 367 rakamına AK Parti’nin milletvekili sayısı yetmiyor. İlk iki turda bu sayıya ulaşamayacağı için üçüncü tur oylamada üye sayısının salt çoğunluğu olan 276 oyla Meclis Başkanı’nın seçilmesi bekleniyor. Meclis Başkanlığı seçiminin 23 Kasım Pazar günü yapılması ve aynı gün üçüncü tur oylamanın yapılarak Meclis Başkanı’nın seçilmesi planlanıyor. 

Muhalefetin adayları kim olacak 
En yaşlı üye sıfatıyla TBMM Genel Kurulu’nda Geçici Başkanlık görevini yürütecek CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın yeniden CHP’nin adayı olması bekleniyor. MHP’nin bir önceki seçimde aday gösterilen İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu’nu yeniden aday göstereceği ifade edilirken, HDP’nin adayının da Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat olması bekleniyor.