İşte Avrupalı futbol kulüplerinin mali durumları

0
61

İspanyol ligi, Şampiyonlar ligi… FC Barselona bu sezon bütün bu kupaları almayı başardı. Ancak birinciliğe yerleşemediği başka bir sıralama var: S&P Capital IQ tarafından gerçekleştirilen, Avrupalı futbol kulüplerinin mali sağlamlık açısından sınıflandırılması.

Fransız ekonomi gazetesi “Les Echos”nun özel olarak açıkladığı haberde, 44 kulübün ciro, faaliyet geliri vs gibi kriterlerin yanı sıra mali kaynak ve ödeme gücü açısından da değerlendirildikleri kaydedildi. S&P Capital ayrıca, klasik bir analiz için yeterince veri olmadığı için Chelsea, Real Madrid, FC Barselona, Liverpool ya da Paris Saint-Germain gibi 10 “mega kulüp”ün durumunu ise faklı bir analiz yöntemi uygulayarak mercek altına aldı.

Bu finans şampiyonasının galibi Ajax Amsterdam oldu; Ajax borçlarına karşılık önemli bir nakit rezervine sahip olduğu için bir numaraya yerleşti.

İkinci sıra ise, yüksek geliri ve dengeli mali yapısı sayesinde İngiliz futbol kulübü Arsenal’in oldu.

Bayern Munich sağlam sermaye yapısıyla üçüncü oldu. Manchester City dördüncülüğü alırken, Fransız AS Saint-Etienne beşinciliğe yerleşti.
 
DEVLER PODYUMDA YOK
Öte yandan, mali analiz yöntemleri finansal durumlarını kamuyla pek paylaşmayan Avrupalı devler için farklı olsa da tablo çok parlak değil. “Yatırım yapılabilir”  kategorisinde değerlendirilen Chelsea dışında, anlı şanlı kulüplerin çoğu “spekülatif” kategorisinde. Örneğin, Paris Saint-Germain’in gelecek 12 ay içinde borçlarını ödeyememe olasılığı yüzde 16,62!  Bununla birlikte, Katar gibi bir yatırımcısı olan bir kulübün temerrüde düşmesi pek mümkün değil. Yine analize göre, 767 milyon euro’luk toplam borç miktarına rağmen FC Barselona ve Real Madrid’in borçlarını ödeyememe olasılığı yüzde 2,24 ve yüzde 0,71.