İstanbul’un tarihi lezzet durağı

0
118

Tarihi Mısır Çarşı’sının içinde yer alan Pandeli Lokantası, yaklaşık 2,5 yıl kapalı kaldıktan sonra 2018 yılı aralık ayında yeniden hizmet vermeye başladı. Pandeli Lokantası, mavi çinilerin arasında asırlık tecrübesini, orijinal lezzetleriyle buluşturarak misafirlerine yeniden sunuyor.

BEGÜM NUR ALKIŞ

Mustafa Kemal Atatürk, Celal Bayar, Adnan Menderes, Kraliçe II. Elizabeth, İspanya Kralı Juan Carlos, Kraliçe Sofia, Audrey Hepburn, Robert De Niro, Roman Polanski, Sarah Jessica Parker ve niceleri… Tüm bu isimlerin ortak bir özelliği var ki o da Niğdeli Rumlarından Pandeli Çobanoğlu Usta’nın tarihi Mısır Çarşı’sı içerisinde yer alan lokantası Pandeli’nin lezzetlerini deneyimlemiş olması. Eminönü’nde Çiçek Pazarı’nın yanında yer alan Tarihi Mısır Çarşısı’nın hemen girişinde “Pandeli” yazan kapıdan içeriye adım atıyorsunuz. Dar bir koridor boyunca uzanan merdivenleri çıktıktan sonra içeride sizi kubbeli tavanı, mavi çinilerle kaplı duvarları, kristal avizeleri, duvar boyunca sıralanmış tarihi fotoğrafları ile Pandeli Lokantası karşılıyor.

2016 yılında kapatılmasının ardından, 2018 yılı aralık ayında yeniden hizmet vermeye başladı. Üçüncü kuşak olan Pandeli’nin torunu Sofya Çobanoğlu’ndan devralınan Pandeli, Desert Group kurucusu Yücel Özalp, Menderes Utku ve Muzaffer Yıldırım ortaklığı ile tarihi ve kültürel mirası korunarak yeniden misafirleri ile buluşuyor. Kapanma sürecinde Pandeli’nin 22 yıllık şefi, Abdullah Sevim de Adıyaman’daki köyüne dönüyor ve mekanın yeniden açılmasıyla İstanbul’a geri dönüyor. Orijinal ruhuna sadık kalınarak yenilenen mekanın, bakım çalışmaları yaklaşık 15 ay sürüyor. Pandeli, haftanın her günü 11:30 – 19:00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Galata Kulesi’ni selamlayan manzaraya sahip Pandeli Lokantası asırlık bir geçmişe sahip.

 “Biz burayı İstanbul’a ve İstanbullulara geri hediye etmek için açtık” diyen Özalp, açıldıktan sonra Pandeli’ye gelen misafirlerin “biz 80 yıl önce burada nişanlanmıştık”, “ilk yemeğimizi burada yemiştik”, “evlenme teklifimi burada almıştım” gibi birçok anısını kendileriyle paylaştıklarını söylüyor. Pandeli olarak 100 yıllık markalar derneğinin de üyesi olduklarını belirten Özalp, akide şekerlerinin Hacı Bekir’den, kolonyalarının Eyüp Sabri Tuncer’den aldıklarını söylüyor.

100 kişilik bir kapasitesi bulunan Pandeli’nin İstanbul’un tarihini yaşatan menüsünde; kağıtta levrek (58 TL), patlıcanlı dönerli börek (28 TL), ıspanak püresi ile servis edilen kuzu incik (68 TL), simitte şiş köfte (48 TL), peynirli ve otlu puf börek (22 TL), vişneli tirit (22 TL), badem kurabiyesi (25 TL) gibi Pandeli’nin klasikleşmiş lezzetlerini deneyebilirsiniz. Menüdeki lezzetlerin yüzde 70’i orijinal menüdeki tarifler… Şef Bayram Karaçam ise kattığı yeni yorumlar ile Pandeli’nin menüsünü zenginleştiriyor. Balığından turşusuna kadar kullanılan malzemeler, zamanında Pandeli Usta’nın da yaptığı gibi bölgedeki esnaflardan karşılanıyor. Özalp, “Pandeli Usta, alışverişe elinde içine rakı koyduğu dolmalık biberi ile gider, bir yandan alışverişini yapar diğer yandan da biberi kendine meze yaparmış” diyor.

Mısır Çarşısı’nın arkasındaki Mercan Yokuşu’nda seyyar bir arabada piyazcılık yaparak başlayan Pandeli Usta, ilk köfteci dükkânını Çukur Han’da ufak bir barakada açıyor ve burada hamallara köfte ekmek satıyor. Kısa sürede sevilerek, dönemin gazetecileri, şairleri, yazarları ve politikacılarının da uğrak noktası haline geliyor. Balkan Savaşı ve ardından Birinci Dünya Savaşı sonrası Niğde’ye dönmek zorunda kalan Pandeli Usta, savaştan sonra 1926 yılında İstanbul’a gelerek Eminönü’ndeki Yağcılar İskelesi’nde üç katlı bir binada lokantasını tekrar açıyor.

Savaşın etkileri tam gitmişken bu defa 6-7 Eylül olayları ile Pandeli’nin Lokantası da yağmalanıyor. Bu olay üzerine gazetelerden Pandeli Usta’nın mesleği bırakma kararı aldığını öğrenen dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakanı Adnan Menderes, ustayı ikna ediyor ve Mısır Çarşısı girişindeki üst kat Pandeli Lokantası’na devlet emriyle tahsis ediliyor.

1958 yılında şehircilik çalışmaları esnasında Yağcılar İskelesi’ndeki lokanta yıkılınca, Pandeli Usta, yoluna Mısır Çarşısı girişindeki Pandeli Lokantası ile devam ediyor.