İstanbul’da 1 Mayıs gerginliği

0
24
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde kutlamalara izin verilmeyen Taksim Meydanı’ndan Tünel Meydanı’na kadar İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm sokaklar bariyerle kapatıldı.

Taksim Meydanı’nda izinsiz giren Türkiye Komünist Partili (TKP) bir gruba, polis müdahale etti.
 

Meydanı çevreleyen bariyerlerden koşarak geçen grubu polis dışarı çıkarmaya çalıştı. Bu sırada anıt çevresinde arbede yaşandı. Polis gruptaki bazı kişileri ise yere yatırarak gözaltına aldığı görüldü.

SENDİKA TEMSİLCİSİ TAKSİM MEYDANI’NDA
Türk-İş üyeleri Gümüşsuyu’ndaki sendika binasında toplanıp Taksim Meydanı’na yürüdü. Sendika üyeleriyle Kazancı Yokuşu’nda gerçekleştirilen anma töreni saygı duruşuyla başladı. Daha sonra gazetecilere açıklama yapan Türk-İş İstanbul 1. Bölge Başkanı Faruk Büyükkucak, “İnşallah önümüzdeki süreçte daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi diyerek Taksim Meydanı’nın Türk-İş olarak emekçilere ve emekçi dostlarına açılmasını talep ediyoruz” dedi.

“ÖZGÜRLÜKÇÜ DEMOKRASİ İÇİN GEREKLİ ADIMLAR İVEDİLİKLE ATILMALI”
Türk- İş üyeleri daha sonra 1 Mayıs 1977’de ölenler için Kazancı Yokuşu’na karanfil bıraktı. Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Ramazan Ağar yaptığı basın açıklamasında, “1 Mayıs’ta alanlardan bir kez daha hükümete sesleniyoruz. Toplumsal barış ve huzurun sağlanması demokratikleşmeyle mümkündür. Özgürlükçü ve çoğulcu bir demokrasi için gerekli adımlar ivedilikle atılmalı. Uzlaşma hoşgörü ve birarada yaşama kültürünün geliştirilmesi için çaba gösterilmelidir” dedi. Daha sonra Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bırakan grup, İstiklal Marşı’nı okuduktan sonra dağıldı.

SENDİKALAR GELMEYE DEVAM EDİYOR
Sivil Memurlar Sendikası üyesi bir grubun da Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakmasının ardından Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Aksiyon İş) üyeleri meydana girdi. Aksiyon İş Genel Başkanı Vedat Öztürk açıklamasında, “Sadece Taksim’de emekçi kardeşlerimiz hayatını kaybetmiyor biliyorsunuz. Soma’da 301 kardeşimizi, Ermenek’te 18 kardeşimizi kaybettik. Oralarda bizim için çok önemli. Oralarda bizim için çok değerli. İş sağlığı ve güvenliği kurallarının gerçek anlamda uygulanmasını devlet yetkililerinin de bunun arkasında ciddi anlamda takipçi olmasını bekliyoruz” diye konuştu. Cihan Sendikalar Konfederasyonu (Cihan-sen) Genel Başkanı Naci Haliloğlu ise “Beni çok şaşırtan bir hadiseyle karşılaştım. Ankara’da yollarda tomalarla beraber geldik bugü buraya gelmek için hakkikaten ciddi çaba sarfettik.sıkıyönetim uygulamalarını hatırlatan bir uygulamayla karşı karşıyayız. Hakikaten üzüntü duyuyoruz” dedi. 

Polisin, “Yasal miting alanı Kadıköy’de Yeni Salı Pazarı ve Yenikapı’daki miting alanıdır. Oralara gitmeniz halinde size yardımcı olunacak ve her türlü kolaylık sağlanacaktır” anonsu üzerine, gruptakiler dağıldı.
 

TAKSİM MEYDANI’NA ÇIKAN TÜM YOLLAR KAPALI 
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde kutlamalara izin verilmeyen Taksim Meydanı’ndan Tünel Meydanı’na kadar İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm sokaklar bariyerle kapatıldı.

Çok sayıda çevik kuvvet polisinin yer aldığı sokak başlarında Taksim Meydanı’na gidilmemesi amacıyla İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm sokakların önü bariyerler ile kesildi. Sokak başlarında bariyerler ve çevik kuvvet ekipleri beklerken, Tünel Meydanı’nda da bir TOMA, İtfaiye aracı ve çevik kuvvet araçları hazır tutuluyor.

BEŞİKTAŞ’TA 1 MAYIS ÖNLEMLERİ
İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle, Beşiktaş’ta yoğun güvenlik önlemleri alındı. Taksim Meydanı’na yürümek için toplanma çağrısı yapılan Beşiktaş Meydanı’na çıkan başta Barbaros Bulvarı olmak üzere bütün ana caddeler trafiğe kapatıldı. Barbaros Bulvarı E-5 Karayolu’ndan çift taraflı olarak trafiğe kapatıldı. İşyeri Beşiktaş’ta olan vatandaşlar E-5’ten itibaren yürümek zorunda kaldılar. Ayrıca polis, vatandaşlara kimlik uygulaması yaparken aynı zamanda çantaların aranması ise dikkat çekti. Bulvara çıkan bütün sokak başları polis tarafından tutulurken, yakın aralıklarla TOMA’lar konuşlandırıldı. Normal günde İstanbul’un en yoğun trafiğinin yaşandığı Barbaros Bulvarı’nda sadece polis araçları ve ambulansları görmek mümkün. Ana yolların çevresinde polis müdahaleleri var.

İSTANBUL- DİSK VE KESK BAŞKANLARI BEŞİKTAŞ’TA 
DİSK Başkanı Kani Beko ve KESK Başkanı Lami Özgen’in de aralarında bulunduğu 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin üyelerinden oluşan bir grup, Beşiktaş Meydanı’na geldi. Grubu aralarında CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi’nin de olduğu az sayıdaki kişi alkışlarla karşıladı. Kani Beko burada basın mensuplarına bir açıklama yaptı.

Kani Beko, “Dün DİSK, KESK, TTB, TMMOB temsilcileri olarak İstanbul Valisi’ne Başbakanın dün yaptığı açıklamaları kendilerine hatırlatarak 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü dünyada olduğu gibi İstanbul Taksim Meydanı’nda el ele, omuz omuza, kardeşçe kutlamak istediğimiz söyledik” dedi.

Beko, “Dilerim türkülerle, şarkılarla Taksim’de 1 Mayıs’ı kutlarız” diye konuştu.

OKMEYDANI’NDA 5 GÖZALTI

Okmeydanı’nda polisin durumlarından şüphelendiği kişiler üzerinde aramalar yaptı.
 
Yapılan aramalarda çantalarından gaz maskesi, misket çıkan kişiler yakalanarak göz altına alındı. 

Okmeydanı, Anadolu Parkı’nda saat 09.00 sıralarında polisin durumlarında şüphelendiği kişiler üzerinde aramalar yaptı. Yapılan aramalarda çantasından, gaz maskesi, misket çıkan 5 kişi polis tarafından yakalanarak göz atına alındı. Göz altına alınan bir kişinin polis tarafından plastik kelepçe takılması dikkat çekti. Göz altına alınan kişiler polis aracına alındı.
 

Okmeydanın’da favai fişek atan gruba polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.Müdahale sonrası gruplar ara sokaklara dağıldı. Polisin müdahalesi aralıklarla sürüyor.

Okmeydanı Piyalepaşa Caddesi’nde saat 11.30 sıralarında toplanan bir grup polis ekiplerinin dağılın uyarılarına rağmen dağılmayarak, polise havai fişek attı. Bunun üzerine polis ekipleri gruba biber gazı ve TOMA ile tazyikli su sıkılarak müdahale etti. Müdahale sonrası gruplar ara sokaklara dağıldı. Öte yandan bölgeye Özel Harekat polisleri de sevk edildi. Polisin ara ara toplanan gruplara müdahalesi sürüyor.

TAKSİME ÇIKAN GRUBA MÜDAHALE
Cumhuriyet Anıtı’na karanfil ve çelenk bırakma dışında 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına kapatılan ve yoğun güvenlik önlemi alınan Taksim Meydanı’na gelmek isteyen bir grup, Kazancı Yokuşu
yakınındaki Cengaver Han’dan aniden çıktı. Ellerinde Komünist Parti flamaları taşıyan ve sloganlar atan grup, koşarak Taksim Cumhuriyet Anıtı’na geldi.

Çevik kuvvet ekipleri, etrafını sardıkları grubu uzaklaştırdı. Ekiplerin müdahalesiyle grubun bir bölümü Kazancı Yokuşu’na doğru kaçarken, bazı kişiler de gözaltına alındı.

Geceyi de Cengaver Han’da geçirdikleri tahmin edilen grup, hanın üst katlarından da “Eşitlik ve Özgürlük için Komünist Parti” yazılı pankart açtı.

Güvenlik güçleri Kazancı Yokuşu’na bariyerler koyarken, Taksim Meydanı’ndaki önlemler artırıldı.

BARBAROS BULVARI’NDA MÜDAHALE
Bu arada, HDP’li bir grup, Barbaros Bulvarı’nın Yıldız girişinden Beşiktaş Meydanı’na gitmek istedi. Geçişe izin vermeyen polis, bulvarın girişinde gruba biber gazıyla müdahale etti. Müdahalenin ardından grup, ara sokaklara dağıldı.

Zincirlikuyu’nda toplanmak isteyen küçük bir grup da müdahale edilerek, dağıtıldı.

Balmumcu’dan Beşiktaş’a yürümek İnşaat İş üyelerine de polis izin vermedi. Sendika üyeleri, “Dünyayı biz inşa ediyoruz. Altında biz kalıyoruz, artık yeter pankartı” açarak buradaki bekleyişini sürdürüyor.
Öte yandan polis helikopterleri de kontrol amaçlı uçuş yapıyor.