İstanbul Kent Müzesi’ne onay çıktı

0
34

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi, Topkapı’da yapılacağını duyurulan ve hazırlık çalışmaları yıllardır devam eden ‘Kent Müzesi’ için ikinci kez ihale açtı. 14 bin 439 metrekarelik arazi üzerine kurulacak Kent Müzesi inşaatının ihalesi 26 Eylül 2016 tarihinde yapılacak.

2016 BİTMEDEN TEMEL ATILACAK
İhale duyurusu 12 Ağustos 2016 tarihinde yayımlanan müzenin temeli 2016 yılı sonuna doğru atılacak, ihale şartnamesine göre inşaat yer teslimi yapıldıktan sonra 500 gün içinde tamamlanacak. Topkapı’daki Panorama 1453 Müzesi’nin yanına yapılacak müzenin İBB soysal tesislerin bulunduğu alana yapılması planlanıyor.

İKİNCİ KEZ İHALEYE ÇIKTI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl da “İstanbul Kent Müzesi İnşaatı” için 29 Ocak 2015 tarihinde ihale yapılacağını duyurmuştu. Ancak ihaleden 9 gün önce “İhale dokümanında düzeltilemeyecek eksiklikler olması sebebiyle” ihale iptal edilmişti.

2012 YILINDA ÇALIŞTAY DÜZENLENMİŞTİ
İstanbul’a bir kent müzesi yapılmasına ilişkin çalışmalar çok eskiye dayanıyor. İstanbul Büyükşehri Belediye Meclisi’nin 12 Nisan 2016 tarihinde oybirliği ile kabul ettiği “İstanbul Kent Müzesi Proje”si için, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Etüd ve Projeler Daire Başkanlığı, Üstyapı Projeler Müdürlüğü 17 -18 Kasım 2012’de Sapanca’da müzenin kuruluşuna ışık tutacak bir çalıştay düzenlemişti. Çalıştaya  Kültür ve Turizm Bakanlığı , İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, akademisyenler, müzebilimciler, mimarlar, şehir plancıları, sanatçılar, koleksiyonerler, endüstri ürünleri tasarımcıları,  Kültür A.Ş., TUREB ve TURSAB  yetililerinden oluşan 100 kişi katılmıştı.

HAYDARPAŞA GARI DA SEÇENEKLER ARASINDAYDI
Topkapı’ya yapılması karar verilen müzenin yeri üzerine yapılan tartışmalarda, müzenin İstanbul kıyılarında (Haliç, Boğaz ve Marmara kıyıları), Haydarpaşa Garı, Sirkeci Garı, Haliç kıyısındaki tersaneler ve Miniatürk’ün olduğu alan, Galataport proje alanında yapılması gibi öneriler de sunulmuştu.

SADECE TARİH OLMAYACAK
İstanbul Kent Müzesi’nin 46 bölümden oluşacağı, müzenin yanında bir de planetaryum (gezegenevi) yer alması planlanıyor. İstanbul’un dünü ve bugününün sergileneceği müzede, tarihsel dokunun yanı sıra yemek ve mutfak kültürü gibi İstanbul’un kültürel özelliklerinin de sergilenmesi planlanıyor.