​Işık: Mart ayı ile birlikte işsizlik düşecek

0
22

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, piyasalarda yaşanan oynaklık, çevre ülkelerdeki gelişmeler ve risk algısının artmasının iş gücü rakamları üzerinde etkili olduğunu belirterek, “Mart ayı ile birlikte ihracat pazarlarımızın canlanmaya başlaması, iç piyasada yaşanan gelişmeler ve mevsimsel etkilerin tekrar devreye girmesiyle istihdam oranları artacak ve işsizlik düşecektir” ifadesini kullandı.

Bakan Işık, yazılı açıklamasında 2015 yılı aralık ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini değerlendirdi.

Geçen yıl aralık ayında işsizlik oranlarının bir önceki yılın aynı ayına göre 0,1 puan düşerek, 10,8 seviyesinde gerçekleştiğine dikkati çeken Işık, bir önceki aya göre ise işsizlikte 0,3 puan artış görüldüğünü kaydetti. Aylık bazdaki bu artışın mevsimsel etkilerden kaynaklandığına işaret eden Işık, işsizlik oranlarında mevsim etkilerinden arındırılmış rakamlara bakıldığında ekim ayından itibaren başlayan düşüşün devam ettiğine vurgu yaptı. 

Işık, istihdam edilenlerin sayısının, geçen yılın aralık ayında önceki yılın aynı dönemine göre 806 bin kişi arttığının altını çizerek, şunları aktardı:

“İşsizliğin artmasında çetin geçen kış koşulları etkili olmuştur. Aynı zamanda geçtiğimiz aylarda piyasalarda yaşanan oynaklık, çevre ülkelerde yaşanan gelişmeler ve risk algısının artması iş gücü rakamları üzerinde etkili olmuştur. Özellikle mart ayı ile birlikte ihracat pazarlarımızın canlanmaya başlaması, iç piyasada yaşanan gelişmeler ve mevsimsel etkilerin tekrar devreye girmesiyle istihdam oranları artacak ve işsizlik düşecektir.”