​İş Girişim Sermayesi ve MCI, Mika Tur’un yüzde 80’ini satın aldı

0
112

Türkiye’nin önde gelen girişim sermayesi şirketi olan İş Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. ile Polonyalı köklü özel sermaye fonu MCI Private Ventures FIZ ve Barış Aksoy, Türk turizm sektöründe “Tatil Budur” markasıyla son yıllarda yüksek büyüme hacmi yakalayan Mika Tur’un yüzde 80’ini satın aldı. 

Yatırımcıların toplam 46 milyon lira yatırım yaptıkları Mika Tur, kendisine ait ve franchise olmak üzere 500’den fazla seyahat acentesi ve 1.300’den fazla otelden oluşan güçlü bir ağ ile hizmet veriyor. Mika Tur, ayrıca tatilbudur.com internet sitesinin başı çektiği güçlü online satış kanalları ve çeşitli turizm ürünleriyle dünya turizm sıralamasında istikrarlı bir şekilde yükselen Türkiye turizm sektörünün önemli oyuncularından biri haline geldi. Son yıllarda Tatil Budur ile yıllık ortalama yüzde 30 gibi yüksek bir oranda büyüme performansı sergileyen Mika Tur’un, önümüzdeki beş yılda ise üç kat büyümesi hedefleniyor. 

İş Girişim Sermayesi, MCI ve Intel Capital’in eski Türkiye, Ortadoğu ve K. Afrika Bölge Direktörü Barış Aksoy, Mika Tur’un yüzde 80’ini 46 milyon liraya satın aldı. Satın alma sonrasında Mika Tur’un yüzde 59,75’i MCI Private Ventures FIZ’e, yüzde 20’si İş Girişim Sermayesi’ne, yüzde 0,25’i Barış Aksoy’a geçerken, mevcut ortaklardan Derya Bülent Kuş’un payı ise yüzde 20 olarak gerçekleşti. 

Murat Özgen: “Yeni bir başarı öyküsü için Mika Tur’da MCI ile birlikte yola çıktık”
Mika Tur ile 17’nci yatırımlarına imza attıklarını bildiren İş Girişim Sermayesi Genel Müdürü Murat Özgen, İş Girişim Sermayesi’nin, ortaklık sürecinde şirketlerde yarattığı katma değerin ve sürdürülebilir büyümenin yanı sıra, gerçekleştirdiği yatırımlarla ülke ekonomisine değer üretme çabasını her zaman bir adım ileri götürme kararlılığıyla hareket ettiğini belirtti. Özgen, son yıllarda dünya turizm sıralamasında yükselen Türk turizminin önümüzdeki dönemde de Türkiye’nin en dinamik sektörlerinden biri olmayı sürdüreceğine ve Mika Tur’un yaygın seyahat acentesi ağı, güçlü online satış kanalları, yıllık 20 milyondan fazla ziyaretçi çeken tatilbudur.com internet sitesi ve geniş ürün portföyü ile sektörün güçlü oyuncularından biri  olduğuna dikkat çekti. Mika Tur’un Tatil Budur markasıyla son yıllarda yıllık yüzde 30 büyüme performansı gösterdiğini vurgulayan Özgen şunları söyledi; “Türk turizm sektörünün dinamizminin yanı sıra Mika Tur’un kendine ait ve franchise olmak üzere 500’den fazla seyahat acentesi ile oluşturduğu yaygın satış ağı, 1.300’den fazla otelden oluşan geniş hizmet portföyü ve Tatil Budur markasıyla oluşturduğu güçlü online satış kanalları ve geniş turizm ürünleri yatırım yapmamızdaki en önemli unsurlardır. Yatırımcılar olarak ana hedeflerimizden biri, Mika Tur’un geçmiş yıllardaki başarılı performansını önümüzdeki dönemlerde de devam ettirmesi olacak. Bu anlamda önümüzdeki beş yılda Tatil Budur’un üç katın üzerinde bir büyüme kaydetmesini hedefliyoruz.” 
Mika Tur dışında bugüne kadar gerçekleştirdiği 16 yatırımın beşinde konsorsiyumlar kuran İş Girişim Sermayesi’nin konsorsiyumlar kurarak yatırım yapma konusunda önemli bir tecrübeye sahip olduğunu hatırlatan Özgen, Mika Tur’da ise online tur operatörlüğünde güçlü bir tecrübeye sahip olan Polonya’nın köklü girişim sermayesi fonlarından MCI ile kurdukları ortaklıkla dikkat çeken bir yatırıma imza attıklarını söyledi. İş Girişim Sermayesi gibi halka açık olan MCI’ın kendi bölgesinde önemli ve başarılı girişim sermayesi yatırımları ile dikkat çektiğine değinen Özgen, Mika Tur yatırımında hedeflenen yatırım stratejisinin hayata geçirilmesinde MCI’ın engin deneyimlerinin son derece yararlı olacağını belirtti.

Tomasz Danis: “Yeni yatırımımız ve Türkiye’nin potansiyeli bize heyecan veriyor”
Satın alma ile ilgili bir değerlendirme yapan MCI ortaklarından Tomasz Danis; Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya gibi çeşitli Doğu Avrupa ülkelerinde ve Rusya’da online sektörlerde faaliyet gösteren birçok şirkete yatırım yaptıklarını ve özellikle geleneksel şirketlerin online satış kanallarının güçlendirilmesi stratejisi çerçevesinde önemli tecrübeye sahip olduklarına dikkat çekti. Türkiye gibi kendine özgü niteliklere sahip dinamik bir pazarda İş Girişim Sermayesi gibi yatırım başarısı kanıtlanmış ciddi yatırım tecrübesine sahip ve yerel pazarın dinamiklerine hakim bir ortak ile işbirliği yapmalarından ise memnuniyet duyduklarını belirten Danis, Mika Tur’un yatırım sürecinde online satış kanallarının daha da geliştirilmesine önemli katkı yapacaklarına olan inancını ise özellikle vurguladı. Türkiye’deki ilk yatırımları olan İndeks Bilgisayar’dan sonra güçlenen olumlu kanaatleri çerçevesinde Türkiye’de Mika Tur ile ikinci yatırımlarına imza attıklarını hatırlatan Danis, dünya turizm sektöründe turizm gelirleri itibarıyla 11. sırada yer alan ve bu konumuyla çok önemli bir pazar olan Türkiye turizm sektörüne, şimdiye kadar yaptıkları yatırımlardan elde ettikleri tecrübe ile taze bir soluk getirmeyi ve katma değer sağlamayı hedeflediklerini belirtti.