İş dünyası istihdam ve üretim paketinden memnun

0
24

İş dünyası, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı “İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi”ni olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi ile alınan tedbirleri sanayiye pozitif ayrımcılık olarak değerlendirdiklerini ve bundan memnuniyet duyduklarını bildirdi.
 
Özdebir, yazılı açıklamasında, uzun süredir sanayinin, üretimin ve yatırımın yeniden gündemin birinci maddesi olması gerektiğini söylediklerini anımsattı.
 
Bugün açıklanan paketi, söz konusu taleplerine verilmiş olumlu bir cevap olarak değerlendirdiklerini aktaran Özdebir, şunları kaydetti:
 
“Alınan bu tedbirleri sanayiye pozitif ayrımcılık olarak değerlendiriyor ve bundan memnuniyet duyuyoruz.

Yüksek teknoloji yatırımları gelişmişlik düzeyine bağlı olarak ancak gelişmiş bölgelerde yapılabilir. Daha az gelişmiş bölgelerimizde ne nitelikli işgücü ne de orada çalışmak isteyecek yetenekli yönetici bulabilirsiniz. Bu nedenle birinci bölgede yapılacak olan ileri teknoloji yatırımlarına beşinci bölge teşviklerinden yararlanma imkanının sağlanması çok olumlu olmuş, sanayi üretiminin yüksek teknoloji yatırımlarına yönelmesinin önü biraz daha açılmıştır.”
 
Kaynak Kullanımını Destekleme Fonunun (KKDF) sıfırlanmasını önemli olarak nitelendiren Özdebir, bu uygulamanın yapılacağı yatırım ve ara malı listelerinin çok dikkatli hazırlanması gerektiğini ifade etti.
 
KKDF’nin, Türkiye’de üretilen yatırım ve ara malları için uygulanması halinde, bunun yerli üretici için haksız rekabetin doğmasına yol açacağını savunan Özdebir, “Bu nedenle ‘kaş yapayım’ derken göz çıkarılmamalıdır. Zayıf seyreden iç talep, düşük büyüme performansında çok önemli rol oynuyor. Bu nedenle harcama eğilimi en yüksek toplumsal kesim olan emeklilere yapılan ödemelerin artırılması pazarın canlanmasına katkı sağlayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi,  İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi’ni genel olarak üretim anlamında çok olumlu bulduğunu belirterek, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) için ayrıca teşekkür ettiğini söyledi.
 
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği’nde (ASKON) düzenlenen “2015 yılı hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün durumu ve gelecek vizyonu” konulu panelde konuşan Tanrıverdi, panelin ardından bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan “İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi”ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
 
Genel olarak pakete bakıldığında üretim anlamında çok olumlu bulduğunu vurgulayan Tanrıverdi, tek tek bakıldığında da işgücü desteğinin tabana yayılmasının anlaşıldığını, bunun da çok önemli olduğunu söyledi.
 
Tanrıverdi, paketin hızlı şekilde hayata geçirilmesi halinde çok olumlu neticeler alınabileceğini belirterek, şöyle devam etti:
 
“Özellikle bu sene çok ciddi sıkıntılar olacak gibi gözüküyor, birtakım sorunları çözmek adına paketin hızlı hayata geçmesi önemli. Yatırımlara daha çok vergi indirimi sağlanması kısmı bizim de talep ettiğimiz, beklediğimiz bir şeydi. Şimdi yatırım yapmak biraz daha kolaylaşacak. Burada önemli olan ekonomik güvenin de sağlanması lazım. Önümüzdeki dönem ekonomi yönetimi ile ilgili Başbakan’ımızın bir açıklama yapmasında fayda görüyorum. Daha sonraki istikrarın devam edeceğine dair ya da ekonomi yönetimini kimlerden düşündüğü noktasında bir açıklama da bu vergi indirimi ile birlikte insanları daha hızlı teşvik edecek.
 
Önümüzdeki dönem, seçim sonrası için ekonomi yönetiminin kimlerden oluşacağı konusu insanların kafasında var şu an. Ali Babacan gibi bir ismin devam etmeyeceği ya da devam edeceği açıklamasının yapılması çok önemli. Kişilerin paylaşılmasının ekonomiyi daha da rahatlatacağını düşünüyorum. Bu açıklamayla bu paket çok daha hızlı etki gösterir, yoksa insanlar yatırım için seçim sonrasını bekleyecekler.”
 
İthalattaki KKDF oranının düşürülmesine ilişkin özellikle teşekkür etmek istediğini söyleyen Tanrıverdi, bunun sanayici için çok önemli olduğunu, firmaları ciddi şekilde rahatlatacağını bildirdi.
 
Hazine destekli kefaletin kapsamının yükseltilmesini de çok olumlu bulduğunu bildiren Tanrıverdi, bürokrasinin azaltılması durumunda daha iyi olacağını, taşınırların teminatlandırılması konusunda da hızlı şekilde düzenlenme yapılması durumunda üreticinin şu dönemdeki sıkıntılarını kapatabileceğini ifade etti.
 
Büyüme hedefi
Hikmet Tanrıverdi, Başbakan Davutoğlu’nun “yüzde 4’lük büyüme hedefine rahatlıkla ulaşılacağı” sözleri hakkında da şu görüşleri paylaştı:
 
“Bu önlemlerin büyümeye etkisi çok hızlı gözükmeyebilir, 1 puan artırabilir, bunu başka şeylerle de desteklemek lazım. Türkiye’nin tekrar vergi düzenini bir gözden geçirmesi lazım. Ek vergiler, dolaylı vergiler gibi konuların yeniden gözden geçirilmesi durumunda, o zaman bu yüzde 4’lük büyümenin üstüne çıkabiliriz. Türkiye bu yıl yüzde 4’ün üzerinde büyüme istiyorsa ihracatı artırmalı, bunun için de vergilerin gözden geçirilmesi gerekli. Dahilde işleme sisteminin de bu düzen üzerine hızlı şekilde gündeme getirilmesi gerek.”
 
Tanrıverdi, gümrük konusunda tıpkı AB’deymiş gibi, AB kurallarının uygulanması durumunda büyümenin bu sene yüzde 5’leri geçeceğini söyledi.
 
“Mayıstan sonra sektör olarak ihracatta biraz daha artıya geçeriz”
Hikmet Tanrıverdi, panelde yaptığı konuşmada da sektörün genel durumu ve gelecek vizyonu hakkında bilgi verdi.
 
Sektörün Türkiye’nin ihracatının lokomotifi olduğunu dile getiren Tanrıverdi, hazır giyim sektörünün üretim ve istihdamda gıdadan sonra en büyük imalat sanayi kolu olduğunu söyledi.
 
Üretimde 500 bin kişiye iş verdiklerini hatırlatan Tanrıverdi, “Perakendeyle birlikte çalışan sayımız 1,5 milyonu geçti. Yüzde 50’lik oran ile kadın istihdamında lideriz. 2023 yılı hedefimiz ise üretimde ilave 1 milyon, toplamda 3 milyon kişiyi istihdam etmek” dedi.
 
Tanrıverdi, sektörün ihracat rakamlarına değinerek, şunları söyledi:
 
“2015 yılının ilk üç ayında bir önceki yılın eş dönemine göre toplam hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı yüzde 14,8 azalmış görünmektedir. Ancak parite etkisini de hesap edersek azalış oranı yüzde 3,9 olacaktır. 2015 yılında ihracatı etkileyen faktörlere bakarsak, avro değeri aynı kalırken dolar kurundaki artış ihracatın yüzde 75’ini AB ülkelerine yapan sektörümüzün ihracat rakamlarını istatistiki olarak negatif yönde etkiliyor. 2015 ocak-mart döneminde paritenin negatif etkisi yüzde 17,6 ve bu parite etkisinden arındırıldığında ihracat düşüşü yüzde 3,9’a geriliyor. AB ülkelerinde yaşanan ekonomik durgunluk ve Rusya’nın içinde bulunduğu durum, ihracatımızı etkileyen diğer faktörler arasında.”
 
Tanrıverdi, 2015 yılının ikinci yarısında toparlanmanın başlayacağını belirterek, “Devlette ve bizde irade olduğu sürece 2023 hedefi 500 milyar dolar ihracata ulaşırız, geçeriz de. 2017 yılında 30 milyar dolar, 2023 yılında 60 milyar dolar ihracata ulaşacağız. Bu yıl mayıstan sonra sektör olarak ihracatta biraz daha artıya geçeriz” diye konuştu.
 
Türkiye’nin geleceğinin sigortası
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi’ndeki tedbirlerin her bir unsuruna katıldıklarını ve bu tedbirleri Türkiye’nin geleceğinin sigortası olarak gördüklerini belirtti.
 
Çağlar, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi’ne ilişkin yaptığı yazılı değerlendirmede, Türkiye’de yeni bir başarı hikayesinin hep birlikte yazılabileceğini vurguladı.
 
Çağlar, şunları kaydetti:
 
“Bunun için bu arabaya yeni benzin gerek. İşte o benzin de ümit ediyorum ki işçimizin alın terine, işverenimizin aklına ve yüreğine yakışacak kalkınma hedefi doğrultusunda bugün açıklanan İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi olacak. Yatırımlara daha çok vergi indirimi, yüksek teknoloji yatırımlarına beşinci bölge desteği, KOBİ’lerin finansmana erişiminin artırılması, İŞKUR’un iş gücü desteği, yeni yatırıma vergi teşviki gibi düzenlemelere İstanbul iş dünyası olarak tam destek veriyoruz. Özellikle KOBİ’lerin finansmana erişiminin artırılması amacıyla taşınırların teminat olarak kullanılmasının önündeki engellerin kaldırılmasını çok isabetli bir karar olarak görüyoruz.”
 
İbrahim Çağlar, Son yıllarda hem dünyadaki ekonomik gelişmeler, hem de yakın coğrafyasındaki hareketliliğin Türkiye’yi olumsuz etkilediğine değinerek, “Hükümetimiz reformlar konusunda ne kadar kararlı olursa, iş dünyası olarak bizim azmimiz ne kadar perçinlenirse, tüketicinin de ekonomiye olan güveni o oranda artacaktır. Böylelikle piyasalarda çarklar yeniden daha hızlı bir şekilde dönecektir” ifadelerini kullandı.
 
İTO Başkanı Çağlar, “Dünyaya para eden mal satmamız lazım. Şunu unutmayalım, bize gerekli olan sürdürülebilir büyümenin yolu; özel sektör yatırımlarından, ihracattan, katma değerli üretimden geçiyor. Yeni destek paketiyle teknoloji devrimi Anadolu’dan başlayıp, İstanbul’un finans, pazarlama ve tedarik gücüyle birleşecektir. KOBİ’lerin birer Ar-Ge ve teknoloji üssü haline gelmesi, ülkemizin istihdamına ve katma değeri yüksek üretimine çarpan etkisi yapacaktır” yorumunu yaptı.

Yeni Türkiye’nin yeni ekonomisi
İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi’nin yeni Türkiye’nin yeni ekonomisini kurmayı hedeflediğini belirtti. 

İSTİB Başkanı Ali Kopuz, yaptığı yazılı açıklamada, İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi’nde dile getirilen 11 başlığın, Türkiye ekonomisinin, yeni ihtiyaçları çok iyi tespit edilerek belirlendiğini ifade etti.

Paketin bir anlamda yeni Türkiye’nin yeni ekonomisini kurmayı hedeflediğini belirten Kopuz, “Üretim ve istihdama öncelik verilmesini çok anlamlı bulurken, sosyal barışın anahtarı emeklilerin göz ardı edilmemesini takdirle karşılıyoruz. KOBİ’lerin kaynak sorununa çözüm arayışı ise pakette en dikkat çekici ve olumlu başlık diye düşünüyorum. Ancak şunu ifade etmeliyim ki artık eylem vakti” değerlendirmesinde bulundu.

KOBİ’lerin finansmana erişiminin artırılması amacıyla taşınırların teminat olarak kullanılmasının önündeki engelleri kaldırmayı hedefleyen maddenin KOBİ’ler için hayati bir adım olduğunu vurgulayan Kopuz, şunları kaydetti:

“KOBİ’lerin en önemli sıkıntısı kaynak, yani finansman. KOBİ’nin kaynağa, paraya ulaşmasını kolaylaştıracak her türlü adım, doğrudan üretime ve istihdama yansıyacak. Bu açıdan bakıldığında paketteki en önemli adım, bu maddenin hayata geçirilmesidir. Biz İstanbul iş dünyası olarak da KOBİ’lerle ilgili bütün gelişmelerin takipçisiyiz. Çünkü Türkiye’nin 2023 vizyonuna ulaşmasında KOBİ’lerin çok önemli bir rolü olduğuna inanıyoruz. Bunu başarmanın yolu da Hükümetin KOBİ’lerin önünü açan tedbirleri alıp bir an evvel de uygulamaya geçirmesidir.”

Ali Kopuz, vadeli ithalatta Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) oranının sıfıra indirilecek olmasının da üretime destek sağlayacağını dile getirdi. Yatırım mallarının ve ara malların vadeli ithalatında KKDF oranının yüzde 6’dan yüzde 0’a indirilmesinin de üretim maliyetlerini hissedilir derecede düşüreceğine işaret eden Kopuz, bu gibi küçük ama önemli hususların rekabetçiliği artıracak hamleler olduğunu belirtti.

Yüksek teknolojili yatırımlara daha fazla destek verilecek olmasına da değinen Kopuz, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin ileri teknoloji ürünler üretme konusundaki mecburiyeti hepimizin malumu. Bu konuda atılan her ciddi adım, ülkemizin uluslar arası rekabet gücünün artırılması yolunda hayati öneme sahip. Öte yandan, pakette sözü edilen, 2015-2016 yılları arasında gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için, yatırım döneminde mevcut diğer tüm faaliyetlerinden elde edecekleri tüm kazançlarına daha yüksek miktarda vergi indirimi uygulamasını da can-ı gönülden destekliyorum.”

İSTİB Başkanı Ali Kopuz, Başbakan Davutoğlu’nun “Bu sene yüzde 4 büyüme hedefine rahatlıkla ulaşabileceğimizi düşünüyoruz” şeklindeki değerlendirmesini de desteklediğini belirterek, “Daha önce başardık, şimdi de başaracağız” yorumunu yaptı.

Yeni paket iş dünyasına moral verecek
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yeni destek paketinin, sanayicilere, yatırımcılara, iş dünyasına moral vereceğini belirtti.
 
Hisarcıklıoğlu, yazılı açıklamasında, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan, “İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destek Paketi”ni, iş dünyası olarak çok olumlu karşıladıklarını bildirdi.
 
Dünyada yeni bir iktisadi ortama geçişin sancılarının yaşandığı bir ortamda açıklanan yeni destek paketinin, sanayicilere, yatırımcılara, iş dünyasına moral ve şevk getireceğini ifade eden Hisarcıklıoğlu:
 
“Dile getirdiğimiz pek çok sıkıntı ve önerinin bu yeni destek paketinde karşılığını görmekten de ayrıca büyük memnuniyet duyduk. Bu paket ile yine Sayın Başbakanımız tarafından geçtiğimiz aylarda açıklanan Ekonomide Dönüşüm Programları ekonomiye ve yatırımlara yeniden ivme kazandıracaktır. Özellikle istihdam ve vergi teşviklerinin hem süresinin uzatılması hem de kapsamının genişletilmesi, yeni istihdam imkanlarının ve yatırım fırsatlarının hayata geçmesini sağlayacaktır.
 
Orta gelir tuzağından çıkmamızda en önemli etken yüksek teknolojili üretimin desteklenmesidir. Bu konuda paket ile getirilen düzenlemeler son derece olumludur ve sanayimizin bir üst seviyeye çıkmasında anahtar rol üstlenecektir. Türk iş dünyası olarak bugün açıklanan destek paketinden dolayı başta Sayın Başbakanımız olmak üzere, katkı veren tüm Bakanlarımıza ve bürokratlarımıza teşekkür ediyoruz.”

Teknolojik yatırımların desteklenmesini işlevsel buluyoruz’
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi’ne ilişkin, “Teknolojik yatırımların nerede olursa olsun desteklenmesini ve bu paketin ana teması olarak öne çıkarılmasını, sanayimizin geleceği açısından son derece işlevsel buluyoruz” değerlendirmesini yaptı.
 
Bahçıvan, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi’ne ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, paketin son zamanlarda vurguladıkları temel önceliklerin değerlendirilmesi, dikkate alınması bakımından sanayi ve sanayici açısından moral verici olduğunu aktardı.
 
“Öncelikle yatırım ve ara mallarının vadeli ithalatında uygulanan yüzde 6 Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) konusu, uzun süredir dile getirdiğimiz, sanayicimizin, ihracatçımızın rekabet gücünü çok olumsuz etkileyen konuydu” ifadesini kullanan Bahçıvan, KKDF’nin kaldırılmasını son derece önemli bir adım olarak gördüklerini kaydetti.
 
Bahçıvan, uzun süredir Türkiye Kalkınma Bankası’nın yeniden yapılandırılarak sanayicinin, yatırımcının hizmetine sunulmasının, belki de kendileri için en sevindirici konulardan biri olduğunu vurguladı.
 
Özellikle teşviklerde teknolojik yatırımların nerede olursa olsun desteklenmesinin en üst düzeyde kabul görmesi ve bu paketin ana teması olarak öne çıkarılmasını, sanayinin geleceği açısından son derece işlevsel bulduklarını belirten Bahçıvan, şunları kaydetti:
 
“Yine sanayicinin en önemli sorunlarından biri finansmana erişimiydi. Bu konuda öz kaynakların kullanımını özendiren bir düzenlemeye gidiliyor. Öz kaynak kullanımını özendirmek, sermayenin yatırıma dönüşmesi sürecine olumlu katkı yapacaktır. Hem finansmana ulaşmaları ve hem de Ar-Ge çalışmalarının desteklenecek olması KOBİ’lerimiz için hayatı önemdedir. Bu paket ile bunun sağlanmış olması, dahası tasarımın da Ar-Ge destekleri kapsamına alınması sektörlerimizi daha çok katma değerli üretime yönlendirecektir. Sanayimize ve üretimimize katkı sağlayacak olan bu önemli paketin, uygulanma pratiğinin de reformist bir anlayışla yürütülmesi ve sürdürülmesi önemsenmelidir.”

 Üretimi Destekleme Paketi’nin iş çevrelerini heyecanlandırdığını bildirdi
Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) Başkanı Yaşar Küçükçalık, İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi ile ilgili, “Sanayicimiz ve iş adamlarımız, bu tür önlemlerin açıklanması ile yalnız olmadığını ve devletin tüm gücüyle sorunlarımıza sahip çıktığını bir kez daha görmenin mutluluğunu yaşamaktadır” ifadelerini kullandı.

Küçükçalık, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dün ekonomi kurmaylarıyla birlikte kamuoyuna açıkladığı İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi’nin iş çevrelerini heyecanlandırdığını bildirdi.

İstihdam desteği, yüksek teknoloji yatırımlarına destek ile Ar-Ge ve tasarıma verilecek desteği önemli bulduklarını aktaran Küçükçalık, “Dünya ve çevre ülkeler ekonomisinde olumsuz gelişmelerin yaşandığı ve buna bağlı olarak, Türkiye’de kapasite kullanım oranın düştüğü, üretim, istihdam ve ihracatın azaldığı, büyümenin gerilediği ve sanayicinin moral motivasyonunun gerilemeye başladığı çok kritik bir dönemde Başbakanımız Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan istihdam ve yatırımları artırmak amacıyla hazırlanan 11 maddelik yeni teşvik paketini olumlu buluyor ve destekliyoruz” ifadelerini kullandı. 
Bu tür kararların, sanayici için itici güç olacağını ve ekonomiye büyüme yönünde ivme kazandıracağını düşündüklerini aktaran Küçükçalık, paketle özellikle sanayici üstündeki aşırı yükün bir derecede olsa hafifletilmesinin amaçlanmasının uluslararası arenada rekabet gücünü sürdürülebilir kılacağını belirtti.

Tek bir dokunuşla, her şeyin bir anda değişebileceği gibi bir beklenti içinde olmadıklarını vurgulayan Küçükçalık, şunları kaydetti: “Ancak bu kararlar çok iyi niyetle alınmış önemli kararlar, önemli adımlardır. Bu tip girişimlerin sürdürülmesi, büyüme umudumuzu canlı tutacaktır. Zaman içinde sanayi ve ekonomimizin içinde yer alan tüm paydaşlar bir araya gelerek, koşulların iyileştirilmesi ve sürdürülebilirlik için gerekli düzenlemeleri tekrar değerlendirebiliriz. Sanayicimiz ve iş adamlarımız, bu tür önlemlerin açıklanması ile yalnız olmadığını ve devletin tüm gücüyle sorunlarımıza sahip çıktığını bir kez daha görmenin mutluluğunu yaşamaktadır.” 

Üretimi Destekleme Paketi’nin olumlu noktaları var
Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) Ege Şube Başkanı Musa Turan, İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi’ne ilişkin hazır giyimde çok güçlü olan İzmir’deki tasarım merkezlerinin Ar-Ge merkezleri gibi desteklenmesini olumlu bulduklarını açıkladı. 

Turan, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ekonomi kurmaylarıyla birlikte kamuoyuna açıkladığı, İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi’nin olumlu noktaları olduğunu kaydetti. 
Paketteki kararları değerlendiren Musa Turan, şu ifadeleri kullandı:

“Özel sektör iş yerlerinde kursiyer öğrencilerin net asgari ücretlerinin İŞKUR tarafından 6 ay süre ile ödenmesi, aynı kursiyerler işe başlarsa onlara yapılan harcamaların vergi matrahından düşülecek olması, yüksek teknoloji içeren yatırımlara 5. bölge desteklerinin sağlanması, yatırım döneminde vergi indirimi olmayan İzmir gibi 1. Bölge kentlerine indirim verilmesi, sigorta işveren prim desteğinin 1. Bölge’de başlatılması, Türkiye Kalkınma Bankası’nın yeni yapılanma ile vizyonunun değiştirilmesi umut veren açıklamalar. Ayrıca, hazır giyimde çok güçlü olan İzmirimiz için önemli olan tasarım merkezlerinin Ar-Ge merkezleri gibi desteklenmesi kararı da olumlu.”

Umut verici kararların alındığını ancak uygulama aşamasında bürokratik nedenlerden dolayı İzmir’in yeterli katkıyı alamadığını savunan Turan, paketin Ege Bölgesi’ne ve İzmir’e katkısını yakından takip edeceklerini kaydetti.