İş dünyası erken seçim değil, koalisyon istiyor

0
46

İş dünyası temsilcileri, yaptıkları açıklamalarda, erken seçim yerine koalisyon hükümetini tercih ettiklerini vurguladılar ve siyasi belirsizlik ile daha uzun süre geçirilmeden ekonomiye odaklanılmasını istediler.
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, bir azınlık hükümeti veya koalisyon olup olmayacağının önümüzdeki günlerde görüleceğini belirterek, “Hükümetin bir an önce kurulup, ekonomi özellikli bir modelin belirlenip hareket edilmesi gerekiyor. Hem siyasi, hem de ekonomik istikrarın devam etmesini son derece önemsiyoruz. İhracatçılar olarak biz en baştan beri istikrarı önemsiyoruz. Hep söyledik, huzur ve istikrar çok önemli ekonomi açısından. Yeni bir dönem. Çünkü 13 yıldan beri Türkiye tek parti iktidarları tarafından yönetiliyordu. Şimdi yeni bir döneme girdi ve çok erken. Vatana, millete hayırlısı olsun diyoruz. Demokrasi kazanıyor her halükarda” dedi.
 
ÇAĞLAR: İSTİKRARIN SÜRDÜRÜLMESİ EN BÜYÜK BEKLENTİMİZ
İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, yaptığı açıklamada, “7 Haziran Genel Seçim sonuçlarının ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. İş dünyası olarak ülkemizin elde ettiği kazanımların ve ekonomik istikrarın sürdürülmesi en büyük beklentimizdir” dedi.
 
TANRIVERDİ: İKİ PARTİLİ KOALİSYON
Yaptığı açıklamada, “Seçim sonuçlarını olgunlukla karşılamamız gerekir” diyen İstanbul Hazırgiyim ve konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Seçmen sözünü söyledi. Şimdi siyasilerin ellerini taşın altına koymaları ve uzlaşmaya dönük adım atmaları gerekiyor” dedi ve ekledi:
 
“Çok partili bir koalisyon görmüyorum. Azınlık hükümeti veya iki partili bir koalisyonun Türkiye’nin daha çok yararına olacağına inanıyorum. Bir erken seçim kararı Türkiye’yi kaosa sürükleyecektir. Ekonomimiz güçlü. Ancak siyasi belirsizliğin uzamaması gerekiyor. Bu nedenle vakit geçirmeden ekonomiye odaklanmak zorundayız.”
 
ŞAHİN: SAĞLIKLI KOALİSYON
Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin de, “Bulunduğu coğrafyada ciddi karışıklıklar yaşanmasına rağmen, Türkiye güzel bir demokrasi örneği verdi” ve şu değerlendirmeyi yaptı:
 
“Ülkemizin doğusundan batısına kuzeyinden güneyine herkes demokrasiye sahip çıktı. Olgunluk içinde geçen seçimleri büyük başarı olarak değerlendiriyorum. Bu seçimlerde seçmen 13 yıl iktidarda olan bir partiyi uyardı. Kısa vadede yeniden seçime gitmenin bir esprisi yok. Türkiye yeni dönemde sağlıklı bir koalisyon veya dışarıdan desteklenen azınlık hükümetiyle rahatlıkla yönetilebilir. Ekonomiye zarar vermeden, istikrarsızlığa yol açmadan Türkiye geleceğini bu kulvarda sürdürebilir.”
 
FAYAT: ERKEN SEÇİME SICAK BAKMIYORUZ
Yaklaşık 13 yıldır devam eden tek parti iktidarı döneminin sona erdiğini vurgulayan Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı  Şeref Fayat da, seçmenin dört partili bir Parlamento’dan yana tercihini ortaya koyduğuna dikkat çekti ve ekledi:
 
“AK Parti ve MHP arasında bir koalisyon hükümeti öngörüyorum. Piyasalarda küçük hareketlenmeler olabilir ama büyük bir kırılma beklemiyorum.  İş dünyası olarak erken seçime sıcak bakmıyoruz. Belirsizlik sürecinin uzaması halinde ekonomimiz aksayabilir.”
 
ÇETİN: GENEL SEÇİMİ ZORLAYARAK ZAMAN KAYBETMEMELİYİZ
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği  (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin de açıklamasında, “7 Haziran’da demokrasi kazandı” dedi ve değerlendirmesini şöyle sürdürdü:
 
“Seçmen özgür iradesini sandığa yansıttı. Yeni Parlamento’nun bir çözüm üreteceğine inanıyorum.  Türkiye büyük bir ülke. Güçlü bir ekonomimiz var. Seçim sonuçlarının barış ve özgürlüğü getirip, sanayicinin önünü açmasını diliyorum. Piyasalarda ciddi bir sarsıntı beklemiyorum. Yeni bir genel seçimi zorlayarak zaman kaybetmemeliyiz. Kurda suni bir artış olsa da önümüzdeki günlerde normale dönecektir.  Dolar 2.75 lira civarında dengeye oturacaktır.”
 
İZMİR İŞ DÜNYASI DA UZLAŞI VE KOALİSYON ÇAĞRISI YAPTI
Genel seçimlerin ardından İzmir iş dünyası seçim gündemini bırakıp ekonomide daralmaya karşı formül bulunması gerektiğini savunurken, diğer yandan da koalisyon ile ilgili kaygılarını paylaştı. İşadamlarının çoğunluğunun erken seçime sıcak bakmadığı görülürken, “Demokrasi kazandı” vurgusu yapıldı.
 
Seçim maratonunun ardından, sandıktan 4 partinin TBMM’de temsili, yüzde 10’luk seçim barajının aşılması ve koalisyon çıktı. Seçimi ve sonuçlarını değerlendiren İzmir iş dünyası da, başkanlık sistemi yerine parlamenter sistemin devamı yönünde verilen mesaja dikkat çekerken istikrarın devamını istedi.
 
YORGANCILAR: ÖNEMLİ OLAN ASGARİ MÜŞTEREKLERDE ANLAŞMAK
Seçim sonuçlarını değerlendiren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, öncelikle halkın iradesine saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin büyüme ve işsizlik sorununun çözümü için yeni oluşturulacak ekonomi yönetiminin bir an önce görevine başlaması gerektiğini kaydeden Yorgancılar şunları söyledi:
 
“Bu seçimde Türkiye’de Kürt vatandaşlarımızın da mecliste temsil edilmesi kararı ortaya çıktı. Dört partili bir meclis oluştu. Türkiye uzun yıllardır tek partili bir yönetim göstermişti. Ama Avrupa’da da olduğu gibi koalisyonla da bu işin yürüyebileceğine inanıyorum. Önemli olan asgari müştereklerde anlaşmaktır. Çok kesimin temsil edilmesidir. Sandıkta ortaya çıkan çok sesliliği hükümete de yansıtarak 2023 hedeflerine odaklanmak gerekiyor.”
 
DEMİRTAŞ’TAN HASSASİYET ÇAĞRISI
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da yaptığı açıklamada şöyle dedi:
 
“Sonuçlar ülkemize hayırlı olsun. Sandıktan çıkan sonuca, seçmenin tercihine hepimiz saygılıyız. Şimdi yeni hükümeti bekleyeceğiz. Tüm liderlerin gereken hassasiyeti göstereceğine, ülkemizi hükümetsiz bırakmayacağına inanıyoruz. Demokrasilerde çare tükenmez, elbet bir yol bulunur. Umutsuz değiliz, devletimiz ve bürokratlarımız ülkemizi boşlukta bırakmayacaktır, ekonomide sorunlu günler beklemiyoruz. Diğer yandan Meclis Üyelerimiz Tacettin Bayır ve Ali Yiğit ile Odamız üyeleri Aslan Savaşan ve Murat Koç’un seçilmesi hepimizi sevindirdi. Ankara’da İzmir iş dünyasının temsilcileri olacaklarına inanıyorum.”
 
ÜNLÜTÜRK: UZLAŞI İÇİNDE KOALİSYON
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, son iki yılın yoğun bir biçimde seçim gündemiyle geçtiğini anımsatarak şöyle konuştu:
 
“Seçim bitti öncelikli gündem ekonomi ve ihracatı artırmak. Öte yandan bu seçim sonuçları bize gösterdi ki, Türk halkı tercihini parlamenter sistemden yana kullandı. Halkımız bir uzlaşmadan yana olduğunu gösterdi. Hiçbir partiye tak başına hükümet kurma gücünü vermedi, ‘uzlaşın’ mesajı verdi. Barajla ilgili de seçmen fiilen barajı kaldırdı. İnşallah bir dahaki seçim dönemine düşük barajlı ya da tamamen barajın kalktığı bir demokrasi deneyimi yaşarız. Seçim öncesinde konuşulan ekonomik vaatlerin takipçisi olacağız. Bu politikaların uygulanması için bir ekonomi yönetimi oluşması gerekiyor. Biz inanıyoruz ki koalisyon da uzlaşı içinde kurulacak. Umuyoruz parti liderlerimiz uzlaşı mesajını alıp Türkiye’nin ilerlemesine yönelik bir koalisyon yaratacaklar. Aksi halde tekrar bir erken seçim ülkenin menfaatine olmayacaktır.”
 
AKGERMAN: HALK AŞ, İŞ, BARIŞ PEŞİNDE
Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman da şu değerlendirmeyi yaptı:
 
“Halkımız sandıkta iradesini beyan etmiştir. Bu da koalisyona işaret etmektedir. Aynı zamanda bir şeye daha işaret etmiştir. Kutuplaşmadan hazzetmediğini ortaya koymuştur. Bunu aşmak için de tüm siyasi partilere bir mesaj vermiştir. Halk aş, iş, huzur ve barış peşinde. Bu durumda siyasi partilerin esas gündemine dönmesi, yapısal reformlara odaklanması, daralan ekonomiye çare bulması gerekir. Meclise yeni girmiş olan partinin de Türkiye partisi olma yolunda, tahriklere kapılmadan emanet oylarını da gözeterek bunu ispatlayacağını umuyorum.” 
 
Akgerman ayrıca halkın parlamenter sistemin devamına yönelik oy kullandığını da aktararak koalisyon oluşturma sürecinin de aklı selim ile bir araya gelerek gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı. Seçmenin asıl gündeminin üretim ve istihdam olduğunu savunan Akgerman, seçim öncesi vaat edilen tüm ekonomi projelerinin de yakın takipçisi olacaklarını belirtti.
 
KESTELLİ’DEN UZLAŞI VURGUSU
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, seçimlerin bazı münferit tatsızlıklar dışında vakar içinde tamamlanmış olmasının sevindirici olduğuna işaret ederek şunları söyledi:
 
“Türkiye siyasi tercihini yaptı, dört partili bir Meclis oluştu. Yaklaşık 14 yıllık tek parti iktidarının sona erdiği anlaşılıyor. Bugün artık siyaset kurumu, milletin sandıkta verdiği mesajı dikkate alıp uzlaşı kültürüne uygun bir çözüm üretmeli ve Türkiye’nin gündeminin bir an önce iş ve aş olmasını sağlamalıdır. Eğer siyaset mevcut durumda çözüm değil sorun üretirse, yeniden milletin hakemliğine başvurmak, demokrasi içinde haktır. Sonuçların ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”
 
ÖZTÜRK: ZAMAN KAYBETME LÜKSÜMÜZ YOK
Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk ise seçimlerde öncelikle demokrasinin kazandığını, uzun yıllardan sonra ilk kez dört partinin aynı anda Meclis’te görev yapacağını kaydetti. Öztürk, “Burada önemli olan 8 Haziran itibarıyla zaman kaybetme lüksümüzün olmadığını bilerek ekonomiye odaklanmak. Uzun koalisyon arayışlarıyla kaybedilen her saat ülkenin zararına olacaktır. Gelinen noktada istikrarın devamının da gelmesi gerekir. Seçim bitti. Artık önümüze bakalım. Ekonomimize bakalım” diye konuştu.
 
KAYA: BAŞKANLIK HEDEFİ ÇÖKTÜ
Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya da seçimleri ‘milletin iradesinin sandığa yansıması’ olarak değerlendirdiklerini belirterek şunları kaydetti:
 
“Şimdiki görüntüye baktığımız zaman, iktidar partisinin Anayasa’yı değiştirecek çoğunluğu kazanamadığı için başkanlık hedefinin çöktüğünü, parlamenter sistemin devamı için irade çıktığını görüyoruz. Partilerin de sorumluluk alıp hükümet kurmaları gerekiyor. Bu saatten sonra bu çalışmalar, Türkiye’nin en az etkileneceği şekilde ilerlemeli.”
 
KÜÇÜKKURT: BUNDAN BÖYLE İŞ YAPMA ZAMANI
İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, halkın sözünü sandıkta söylediğini ve seçimini yaptığını kaydederek şöyle konuştu:
 
“Bundan böyle ekonomiyi konuşma, iş yapma, üretme ve çalışma zamanı geldi. Seçimler bize siyasi ideolojilerle değil, Türkiye’nin ve vatandaşların taleplerine göre hareket gedilmesi gerektiğini gösteriyor. Ülkemiz bir kaosa sürüklemeden biran önce yeni hükümet kurulmalı. Halkımız ‘koalisyon’ dedi; partiler bunun arkasındaki mesajı iyi okumalı. Hükümet kurulsun ki, Türkiye’de sanayi ve ekonomi gündeme gelsin. Türkiye’nin bu denli sık bir seçim sürecini kaldıramayacağını ve ekonominin daha da büyük yara olabileceğine inanıyorum. Bizce erken seçime gerek yok. İzmir özelinde ise çıkan sonuçlar kentin renkliliğini; sağcı, solcu diye uç boyutlu bölünmelerin olmadığını herkesin birlik içinde yaşadığını gösteriyor.”