İş Bankası’ndan çocuklara 11 yılda 13 milyon kitap

0
92

Türkiye İş Bankası’nın 2007-2008 eğitim öğretim yılında başlattığı “Karneni Göster, Kitabını Al” kampanyası, bu yıl 11’inci kez gerçekleştiriliyor. Kampanya kapsamında 1 milyon öğrenciye hediye edilecek kitap, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali’nin ev sahipliğinde, gazeteci yazar Doğan Hızlan’ın katılımıyla yapılan basın toplantısında tanıtıldı.
İş Bankası’nın bu yılki karne hediyesi olan “Robotlar Hapşırabilir mi? – Bilim Yolunda Eğlenceli Adımlar Kitabı”, Cumhur Öztürk tarafından hazırlandı. Kampanyanın 11. yılında dağıtılacak kitaplarla birlikte çocuklara 11 yılda 13 milyon kitap hediye edilmiş olacak.
Adnan Bali, basın toplantısında yaptığı konuşmada, bu yıl 94’üncü yaşını kutlayacak olan Bankanın, tarihi boyunca asli işi olan bankacılık ve üretici kesimlere finansal destek faaliyetlerinin yanı sıra, ülkenin toplumsal ve kültürel gelişimine katkıda bulunmak için sosyal sorumluluk projeleri yürüttüğünü söyledi. Bu anlayışla eğitim, çevre, kültür-sanat alanlarında üstlendikleri inisiyatiflerin uzun soluklu, yaygın ve sürdürülebilir olduğunu vurgulayan Bali, “Karneni Göster Kitabını Al” kampanyasının eğitim alanındaki sosyal sorumluluğun güzel örneklerinden biri olduğunu ifade etti. Bali, şöyle konuştu: “Kampanya ile çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmayı, kitap sevgisini aşılamayı, merak uyandırmayı, hayal güçlerini geliştirmeyi ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Çocuklarımız, ‘Robotlar Hapşırabilir mi?’ kitabıyla bilim ve hızla gelişen teknolojinin yanı sıra doğanın korunması ve sürdürülebilir bir gelecek yaratılmasının önemi hakkında bilgiler öğrenirken eğlenecek, aynı zamanda daha fazlasını okumak için heyecanlanacaklar. Bu kitap sayesinde çocuklarımız ayrıca programlama, kodlama, algoritma gibi terimleri de öğrenecek. 8 Haziran, Cuma günü karnelerini alan çocuklarımızı kitaplarını vermek üzere şubelerimize bekliyoruz. Bu kitap ile çocuklara okul kapanırken yeni bir ödev değil, keyifle okuyacakları, mutlu olacakları bir hediye veriyoruz.”
Kampanya kapsamında şimdiye kadar olduğu gibi bu yıl da İş Bankası’nın yurtdışı teşkilatının olduğu ülkelerdeki şubeler aracılığıyla da kitap dağıtılacağını belirten Bali, ayrıca Yatılı Bölge Okulları, Sevgi Evleri, Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevleri’ndeki çocuklara kitap hediye edileceğini söyledi. Bali, görme engelli çocuklar için de Braille alfabesiyle bastırılan kitapların okullara dağıtılacağını vurguladı.
Doğan Hızlan da konuşmasında, “Karneni Göster, Kitabını Al” kampanyasının önemine işaret ederek, “İnsan, merak duygusu ve sormakla gelişir. Çocuklar, bu eğlenceli kitabı okurken doğa bilimi konusunda bilgiler öğrenecek. ‘Robotlar Hapşırabilir mi? – Bilim Yolunda Eğlenceli Adımlar’ gibi basit, yalın bir anlayışla yazılmış kitaplar, bilime meraklı insanların öğrenmesi açısından önemli. Çocukların merak ettiği birçok sorunun yanıtı bu kitapta var. Küçük yaşta bu gibi kitapları okuyan çocuklar, ‘ben neler yaratırım, şu bilimsel alanda nasıl çalışırım’ diye düşünecekler” dedi.

Kampanya ile dağıtılan kitap sayısı 13 milyona ulaşacak
İş Bankası, “Karneni Göster, Kitabını Al kampanyası” ile çocuklara; 2008 yılında “Alice Harikalar Diyarında”, 2009’da “Yazarlarımızdan Masallar ve Öyküler”, 2010’da “Yazarlarımızdan Öyküler”, 2011’de “Halime Kaptan” ve “Küçük Mavi Gezegen”, 2012’de “Sait Faik’ten Çocuklara Hikâyeler”, 2013’te “Aziz Nesin’den Çocuklara En Güzel Öyküler”, 2014’te “Yazarlarımızdan Öyküler”, 2015’te “Şairlerimizden Seçme Şiirlerle Şiir Dünyasına Yolculuk” ve “Depremden Korkmuyorum – Nasıl Korunacağımı Biliyorum”, 2016 yılında “Mars’a Nasıl Giderim? – Bilim Yolunda Eğlenceli Adımlar Kitabı”, 2017 yılında “Astronotlar Üşür Mü? – Bilim Yolunda Eğlenceli Adımlar” adlı kitapları dağıtmıştı. Bu yıl hediye edilecek kitaplarla birlikte 11 yılda çocuklara dağıtılan kitap sayısı 13 milyon olacak.

Bankanın eğitim, çevre ve kültür-sanat alanındaki projeleri…
Türkiye İş Bankası, eğitim alanında “Karneni Göster, Kitabını Al” kampanyasının yanı sıra başka projeler de yürütüyor. 2005 yılından bu yana Türkiye Satranç Federasyonu’nun (TSF) ana sponsorluğunu üstlenen İş Bankası, ülke genelinde 21 binin üzerinde satranç sınıfı açtı. Bu süre zarfında satrançtaki lisanslı sporcu sayısı 30 binlerden 800 binin üzerine çıktı ve satranç özellikle ilköğretim çağındaki çocuklar arasında en fazla tercih edilen seçmeli derslerden biri oldu.
Eğitim alanında Bankanın sürdürdüğü bir diğer proje de Darüşşafaka ile birlikte yürütülen “81 İlden 81 Öğrenci” projesi… Bu proje ile babası ve/veya annesini kaybetmiş, imkânları kısıtlı, yetenekli çocuklar, beşinci sınıftan başlayarak liseyi bitirinceye kadar Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda bütün eğitim giderleri karşılanarak okutuluyor. Proje kapsamında İş Bankası, Darüşşafaka’da bugün itibarıyla eğitim gören 958 öğrenciden 618’ine destek veriyor.
Banka, “Altın Gençler” programı ile 1971 yılından bu yana her yıl, üniversite sınavında başarılı olan öğrencileri ödüllendiriyor. Bugüne kadar ödül alan öğrencilerin sayısı 3 bini aştı.
İş Bankası, çevre alanında TEMA Vakfı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı iş birliğinde 2008 yılında başlattığı “81 İlde 81 Orman” projesi kapsamında da tüm illerde 1.500 hektar alana toplam 2 milyon 200 binin üzerinde fidan dikti. Bakım çalışmaları ile bugüne kadar 950 bin adede yakın tamamlama dikimi yapılan projede toplam dikilen fidan sayısı 3 milyonu aştı.
İş Bankası, 18. sezonunu tamamlayan İş Sanat Konser Salonu ve İş Sanat Kibele Galerisi ile ülkemizin sanat yaşamının daha ileri bir noktaya taşınması ve sanatsal değeri yüksek uluslararası alandaki konser, sergi ve performansların Türkiye’deki izleyicilerle de buluşmasına katkıda bulunuyor. 1940’lı yıllardan bu yana oluşturulan İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu’nda, 900’ü aşkın sanatçının 2.500’e yakın eseri bulunuyor. Bu eserlerin bakım ve onarım çalışmaları, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ile yapılan işbirliği çerçevesinde Üniversite’ye armağan edilen Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Laboratuvarı bünyesinde gerçekleştiriliyor.
2007 yılında ziyarete açılan Türkiye İş Bankası Müzesi’nde ise toplam ziyaretçi sayısı 1 milyona yaklaştı.
Ülkemizdeki zengin arkeolojik mirasın gün yüzüne çıkarılması, yeni nesiller ile buluşturulması ve geleceğe aktarılabilecek biçimde korunmasına yönelik projelere sponsor olan Banka, Gaziantep’teki Zeugma Antik Kenti Muzalar Evi ve Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan Patara Antik Kenti’ndeki kazılara destek veriyor.
Milli Eğitim Eski Bakanı Hasan Ali Yücel öncülüğünde 1956 yılında kurulan Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları da ülkemizin önde gelen yayınevlerinden biri konumuna gelmiş durumda…