İran’da, Güney Pars Doğalgaz Sahası faaliyete girdi

0
35

İran devlet televizyonuna göre, açılış töreninde konuşan Ruhani, projenin ülkesine uygulanan yaptırım şartlarında gerçekleştirilmesinin büyük bir iş olduğunu söyledi.  

Ruhani, “Bugün Güney Pars Sahası’ndaki üretimimiz 100 milyon metreküpü de aştı. Bu da zalimce uygulanan ambargo şartlarında büyük bir iş gerçekleştirildiğinin göstergesidir. Bu ambargolar devam ediyor ancak biz zalim güçlere boyun eğmedik. 12. faz, ambargo, baskı ve hukuksuz girişimlerin bu milleti geri bırakamayacağını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene de Güney Pars Gaz Sahası’nda 15. ve 16. fazların bir kaç ay içinde faaliyete geçirileceğini duyurdu.

Ülkenin en büyük petrol ve gaz sanayi projesi olarak adlandırılan ve 3 standart gaz havzasına eşdeğer olduğu bildirilen Güney Pars Sahası’nın 12. fazının tamamen faaliyete girmesiyle ülkenin 650 milyon metreküp olan günlük gaz üretimini 81 milyon metreküp artıracağı ve İran’a yıllık yaklaşık 6 milyar dolar gelir sağlayacağı belirtildi.

Projenin yerli uzmanlarca geliştirildiği ve 7 milyar dolardan fazla yatırım yapıldığı belirtildi. Proje sayesinde  günlük 120 bin sıvılaştırılmış gaz ve 850 ton sülfürün de üretileceği belirtildi.

İran ile Katar arasında paylaşılan dünyanın en büyük gaz sahası olma özelliğine sahip 9 bin 700 kilometre karelik bir alanı kaplayan Güney Pars  Doğalgaz Sahası’nın 3 bin 700 kilometrekaresi İran’ın, 6 bin kilometrekaresi de Katar topraklarında yer alıyor.