İran Türkiye’ye doğalgaz indirimi yapmayacağını açıkladı

0
39
Tahkim mahkemesinin veridği kararla İran’ın Türkiye’ye doğalgazda indirim yapacağı açıklamasına İran’dan yalanlama geldi.

İran Ulusal Gaz Şirketi (NIGC) Türkiye’ye yüzde 10-15 arasında doğalgaz indirimi yapılmayacağını iki ülke arasındaki davanın devam ettiğini açıkladı.
 

NIGC yaptığı açıklamada tahkim mahkemesinin henüz son kararını vermediğini davanın devam ettiğini vurguladı.

BERAT ALBAYRAK: İRAN’DAN GELEN İNDİRİM HALKA YANSIYACAK

NIGC, “Şu anki doğalgaz fiyatlarımızı koruyacağız. Bizce ihracat fiyatlarımız makul. Bir önceki BOTAŞ davasının da lehimize sonuçlandığını hatırlatıyoruz.” ifadelerini aktardı.

Azerbaycan’dan Trend Haber Ajansı’nın haberinde, “İran Petrol Bakan Yardımcısı Hamit Rıza Aragi’nin, Türkiye’nin İran’dan doğalgaz fiyatlarına itiraz ederek gittiği tahkim davasını kazandığını” belirttiğine yer verilmişti.

Habere göre Aragi, Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin davacı Türkiye’yi İran’a karşı haklı bulduğunu söyledi. Karar sonrasında, Türkiye’nin 2011-2015 yıllarında İran’dan aldığı doğalgaz fiyatına yüzde 10-15 indirim uygulanması bekleniyordu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri ise söz konusu kararı doğrularken, “Mahkeme Türkiye’nin lehine karar verdi, oran konusunu hakem kurulu belirleyecek” bilgisini vermişti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye ile İran arasındaki doğalgaz tahkimi davasında kazanılan indirimin geriye dönük olarak işleyeceğini belirterek, “Burada tahkim tarafların anlaşması yönünde yüzde 13,3 ile 15,8 arasında bir indirim aralığı verdi. Bu önümüzdeki birkaç ay içerisinde tarafların bir mutabakata varması ile ilgili bir süreç, sınırsız bir süreç değil. Bu indirimi inşallah en kısa sürede halkımıza yansıtmayı düşünüyoruz” ifadelerini kullanmıştı.