Irak ve Suriye tezkereleri 2 Ekim’de Meclis’te

    0
    28

    Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Irak ve Suriye ile ilgili tezkerelerin süresinin uzatılmasının 2 Ekim’de TBMM’de görüşüleceğini söyleyerek, kapsamlı olmasını planladıkları tezkerelerde değişiklikler olabileceğini belirtti.
     
    TBMM’nin 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama yılında ilk olarak süresi dolacak olan Irak ve Suriye tezkereleri ele alınacak.
     
    Irak için çıkartılan ve bir yıllık uzatılan tezkerenin süresi 4 Ekim, yine bir yıllık uzatılan Suriye tezkeresinin süresi ise 17 Ekim’de doluyor.
     
    Bakanlar Kurulu’nun dünkü toplantısının ardından soruları yanıtlayan Arınç, Meclis’in 1 Ekim’de açılacağını hatırlatarak, 2 Ekim Çarşamba günü gündeme Suriye ve Irak’ta yaşanan olaylar sebebiyle iki ayrı tezkere geleceğini söyleyerek, “O zaman sorduğunuz soruların fazlasıyla cevabı olacak. Tezkerede bir iki ufak değişiklik olabilecek. Kapsayıcı bir tezkere olmasını düşünüyoruz, kapsamlı bir tezkere” diye konuştu.
     
    AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da dün yaptığı açıklamada, “gelişen olaylar ve değişen süreç çerçevesinde” Irak ve Suriye tezkerelerinin yenilenmesi gerektiğini belirterek, “Kapsamının ve şümulünün de değiştirilmesi gerekiyor. Tek bir tezkere mi, ayrı ayrı iki tezkere mi geleceğine hükümet karar verecek. Tek bir tezkere olabileceği kanaatindeyim. Çünkü ülkeler ayrı olsa da tehlike ve hedef aynı” dedi.
     
    Arınç, İslam Devleti ile mücadelede Türkiye’nin rolüne ilişkin olarak da şunları söyledi: “Böylesine insanları yok eden örgütlere karşı silah kullanan örgütlere karşı elbette Türkiye’nin de mücadelede büyük bir payı olacaktır. Ama bu bize verilen rollerin hemen kabul edileceği anlamına gelmez. Planlaması yapılarak, düşünülerek, Türkiye’nin çıkarları açısından ne yapacağımızı elbette kararlaştırıp, yolumuzu, yönümüzü tayin edeceğiz.”
     
    Arınç, terör örgütleri ile mücadele konusunda Türkiye’nin üzerine düşeni yapacağını da söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sınırımıza dayanan bu kadar insanları da gördükten sonra ismi ne olursa olsun terör örgütleri ile mücadele konusunda Türkiye üzerine düşeni yapacaktır. Ama akılcı bir biçimde yapacak, Türkiye’ye yararı ve zararı nerede, ne kadardır, onu bilerek yapacaktır. Yoksa büyük bir hevesle önünü arkasını düşünmeden işin nerede başlayıp, nerede biteceğine karar vermeden hiçbir şekilde adım atmayacaktır.”
     
    Suriye’de tampon bölge kurulmasına ilişkin olarak da Arınç, şunları kaydetti: “Tampon bölgenin uygulanabilmesi BM’nin alacağı kararla mümkün olabilir. Eğer New York’ta, BM toplantıları yapılır, bir plan çerçevesinde böyle bir bölgenin kurulması kabul edilirse, Türkiye’nin bunun karşısında ne yapabileceğini elbette planlıyor… Bunun için bir karar çıkarsa gereğini hemen yaparız. Karar çıkmazsa da kendi iç güvenlik tedbirlerimizi alırız.