İpek Mobilya Dış Pazarda Yüzde 35 Büyüme Yakaladı

0
1059

Türkiye’nin mobilya üretiminde önemli yere sahip olan İpek Mobilya, büyümenin anahtarını yeniden yapılanma ve ihracatta buldu.

İkinci kuşağında da yönetime dahil olmasını fırsata çeviren İpek Mobilya, şirket adına yeni bakış açısını yakalama yolunu genç yöneticilerinde buldu. Firma yurt içi ve yurt dışında girdiği bayi yapılanması ile yüzde 100 büyüme kaydederken, yurt dışı pazarında yüzde 35 gibi bir büyümeyi yakaladı. Şirketin başarılı bir yılı arkasında bırakarak umut dolu hedefler edinmesinde ürün, satış, pazarlama gibi stratejik konularda farklı bir yol izlemenin önemli etkileri olduğunu belirten İpek Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Mustafa Arslan, Fortune Türkiye’ye şirketin büyüme planlarını anlattı…

Kısaca şirketinizden bahseder misiniz?

1991 yılında mobilya alanında üretim faaliyetimize başladık. O yıllarda otomasyon sisteminin büyük ölçekli fabrikalarda uygulanmasına karşın sektörel anlamda Anadolu′da otomasyonun başlangıcı sayılabilecek bir düzenlemeyle, mobilyada planlı ve seri üretim döneminin başlamasında Mobilya şirketimiz öncü oldu diyebiliriz. Kurulduğu günden bu yana özgün tasarımlarımızla mobilya pazarında trendleri belirleyen etkin bir marka olarak faaliyetimizi sürdürüyoruz. Koltuk takımlarından kanepeye, yemek odasından genç odasına, yatak odasından yatak çeşitlerine, bazalardan diğer ürünlere kadar geniş ürün yelpazesine sahibiz.

2019 yılı İpek Mobilya açısından nasıl geçti?

2019 yılı, İpek Mobilya adına oldukça başarılı bir yıl oldu. 2019’da ürün, satış, pazarlama gibi stratejik konularda farklı bir yol izlemeye gayret ettik. Pazarda oluşan boşluklar da bize hızlı karşılık verdi. Ürün, fiyat ve profesyonel kadro değişimi başarıyı getirdi ve bunun sonucunda verimli bir yıl oldu. Şirket içi yeniden yapılanmanın pozitif gelişmede katkısı olduğuna inanıyorum.

Geçtiğimiz yıl bayi yapılanması açısından yüzde yüz ve cirosal bazda yüzde 50 büyüme gerçekleştirdik. Yurt dışı pazarlarda da oldukça sevindirici bir performans sergiledik ve yüzde 35 büyüme gösterdik. Bu pozitif gelişmenin artarak devam edeceğine inanıyorum zira pazarda taleplerin yoğunlaşmaya başladığı görülüyor. İşin açıkçası yüzde 100 büyümenin temellerini konuşmak gerekirse, asıl sorduğunuz soru bu, bunun temelleri doğru fiyatta, doğru ürünü, pazarda doğru sergilemekten geçiyor.

2019 yılını başarılı geçirmenizde önemli etkenlerden birinin de ihracat olduğunu belirttiniz. İhracat alanında büyümenize yardımcı olan çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Türk mobilya sektörü sürekli gelişen bir alan ve biz de bu gelişmeye ayak uydurmaya gayret ediyoruz. Bunda da oldukça başarılı olduğumuzu söyleyebilirim. Yurtdışında hem münhasır mağazalaşma, yani İpek mağazası oluşturma ve zincir mağazalarda çalışmalar gerçekleştirdik. Yurt dışında mağazalaşma çalışmalarımız meyvelerini vermeye başladı. Hindistan ve Arap bölgesinde daha aktif ve yaygın hale gelmeye başladık. Şu anda Avrupa’daki bütün zincir mağazalarla çalıştığımızın altını çizerim. Diğer taraftan Almanya’da 2019’da İpek olarak üç tane, Azerbaycan’da bir tane münhasır mağaza açtık. Böylece yurt dışında da İpek markasını tüketiciye doğrudan ulaştırma gayreti içindeyiz. Büyük zincirlerin birçoğunda varız. Özellikle İspanya, Almanya, Fransa gibi bölgelerde, Avrupa’da biraz daha güçlü zincirlerle çalışıyoruz. Katar’da güçlü bir zincir ortaklığımız var. Almanya’da şu anda altı noktada, Azerbaycan’da bir noktada münhasır İpek mağazası olarak hizmet veren, mağazalarımız var. Hedefimiz her ikisini geliştirmek. Ama asıl hedefimiz münhasır mağazalaşmayı, İpek mağazasını dünyada her noktada ulaşılabilir kılmayı hedefliyoruz. Şu anda üretimimizin yüzde 40’ını ihracatla değerlendiriyoruz. İhracatta Ekonomi Bakanlığı’nın desteklerinden yararlanıyoruz. KOSGEB adı altındaki çalışmalardan yararlanıyoruz. Bu sene başladık yeni başladık.

İkinci kuşak yönetici olarak şirkette görev alma süreciniz nasıl gerçekleşti. Sizin şirketinize katkılarınızı nasıl görüyorsunuz?

Ben 16 yaşından beri ticari faaliyetin içerisindeyim diyebilirim. 16 yaşında sektörümüzde ilk temel sanatkarlık olduğu için üretim sahasında, dizgi makinesinde, işçi olarak başladım. İşin mutfağından başladım. Tabi daha sonra üretim süreçlerini geliştirdikten sonra, çağımızın teknolojiye ayak uydurması gerektiği için bilgi işlem, muhasebe, planlama gibi satın alma departmanlarında tecrübe kazanarak, genel müdürlüğe taşımış oldum. Şu anda yönetim kurulu üyesiyim. Göreve başlama sürecinde aile şirketlerinde yaşanan kuşak çatışmasını açıkçası hiç yaşamadık. Yaşamamamızın sebebi Yönetim Kurulu Başkanımız Saffet Bey’in vizyonel genişliğinden, bilgi ve tecrübesinden kaynaklı. Saffet Bey işi tecrübe edeceğimiz noktalarda takip ederek, yetki ve sorumluluk çerçevesinde özgür bıraktı. Kendisinin de tavsiyeleriyle doğru sevk ve idareyi yapar duruma geldik.

İpek Mobilya’da yeniden yapılanmadan söz ettiniz, bunu biraz açar mısınız?

İpek Mobilya’nın piyasanın hızına ayak uydurması için köklü bir yapılanma içine girdik. Özellikle pazarlama ve çok önem verdiğimiz Ar-Ge’de yeni istihdamlarla gücümüze güç kattık. Farklı kuruluşlardan işinin uzmanı kişileri İpek ailesine transfer ettik. Grup bünyesinde 2 bini aşkın mobilya sektöründe de 800 istihdamımızın olduğunu söyleyebilirim. Özellikle idari kadroda kadın istihdamına da çok önem veriyoruz.

Tüketiciyi ürünlerinize çeken özellikleri neler?

Öncelikle İpek mobilya farklı gelir seviyesinden tüketicilere hitap eden, sağlam dayanıklı estetik ürünleriyle 20 yıldır müşterilerin güvenini kazandı. İpek mobilya ürünleri, Ar-Ge açısından üzerinde çalışılmış, tüketici ihtiyaçları gözetilerek yön verilmiş, trendi renk ve uyum anlamında yakalamış, ayrıca fiyattaki rekabetçiliğimiz de ipek mobilyaya artı bir değer katıyor. Hem satış öncesi hem de satış sonrası ürünümüzün arkasındayız. İpek Mobilya’nın en büyük özelliklerinden biri de, Türkiye’nin her yerinde ulaşılabilir ve o bölgede yaşayanların ihtiyacını karşılamaya yönelik ürünleriyle tüketicinin hizmetinde olmasıdır. İpek mobilya yurt sathına yayılmış bir marka. Ürünlerimizi güzel ülkemizin her köşesinde bulabilirsiniz. Son dönemde giriştiğimiz yeniden yapılanmayla İç ve Doğu Anadolu Bölgeleri’ndeki ağı genişlettik. Van başta olmak üzere 28 yeni bayi açtık. Ege’de zaten var olan bayi teşkilatımıza 17 bayilik ekleyerek genişlettik. Marmara ve İstanbul bu noktada 10 bayimizin olduğu bir bölge. 2020’de de bu süreci devam ettirmeyi planlıyoruz, yani bayi ağımızı mümkün mertebe daha da genişletip, tüketicinin İpek Mobilya tutkusuna anında ve hızlı cevap verebilecek alt ve üst yapı çalışmalarımız devam edecek.

KDV indiriminin devamının ekonomiye katkısı olacağına inanıyor musunuz?

KDV indiriminden ötürü öncelikle bakanlığımıza teşekkür etmek isterim, gerçekten mobilya sektörüne bu indirim ciddi hareketlilik kazandırdı. Nihai tüketici vitrinde gördüğü ürünün bu indirimin de etkisiyle ucuzladığını görünce, alım refleksi uyandı. Bu da hem mobilya sektörüne hem ülke ekonomisine katkı demektir. Bu indirimin devam etmesi en büyük dileğimiz. İndirim aynı zamanda sektör olarak ihracatta da daha rekabetçi konuma gelmemizi sağlıyor.

Son olarak 2020 yılına ilişkin beklentileriniz ve hedefleriniz nelerdir?

İhracata önem veriyorduk artık daha fazla yoğunlaşacağız. Yeni pazar arayışı ve mevcut pazarlardaki yaygınlığın artışı hedeflerimiz arasında. Bilindiği gibi mobilya emek yoğun bir sektör ve en önemli ayağı da ihracat. Ülke ekonomisine, cari açığa girdisi çıktısıyla katkı sağlayan en nitelikli sektörlerin belki de başında geliyor. Bu bağlamda İpek Mobilya açısından ihracat en önemli kalemlerden biri ve 2020’de geçen yılki hedefi aşacağımıza inanıyorum.

İpek Mobilya, 2020’de de tüketici beklenti ve taleplerine cevap verecek ürünlerle pazarda olacak. 2020’de tüketici estetik ürünleri tercih ediyor. Mobilya’da metalin kullanıldığı ürünler ilgi görüyor. Bu doğrultuda daha ince hatlı, metalin kullanımının fazla olduğu ürünlerimiz olacak. Trendin bu yönde evirildiğini görerek üretim stratejimizi belirledik. 2020’nin moda renkleri olan gri, kırmızı, hardal renkler de İpek Mobilya ürünleri içinde kullanılacak