İngiltere’den sandık çıkış anketi sonuçları geldi

    0
    29

     AB’deki kaderini oylayan İngiltere’den ilk sandık çıkış anketi sonuçları geldi. 
       
    sputniknews.com’un haberine göre, göre, AB’de kalınması yanlıları Birlik’ten ayrılmak isteyenlerin dört puan önünde. Sonucu yeni açıklanan son ankete göre, AB’de kalınmasını isteyenler yüzde 52’ye yüzde 48 ile önde.

    46.5 milyon seçmenin bulunduğu İngiltere’de referandum oylaması TSİ 09.00 itibariyle başladı. 
     

    AB’de kalalım diyenlerin sebepleri
    AB’de kalalım diyenler, AB’nin sağladığı ekonomik yararların AB için harcanan maliyetten daha fazla olduğunu, AB’den çıksa bile İngiltere’nin ortak pazarda kalmak için AB bütçesine katkı sağlaması gerektiğini savunuyor. Kalalım diyenler, göçmenler konusunda da daha ılımlı. Kampanyayı yürütenler başta AB ülkelerinden gelenler olmak üzere göçmenlerin yararlandıkları kamu hizmetlerinden çok, vergi vererek katkı sağladığını söylüyor. Ayrıca, göçmenlerin ekonomi için faydalı olduğunu ve İngiltere’nin ortak pazarda kalmak için serbest dolaşımı kabul etmek zorunda kalacağını savunuyor.

    AB’den ayrılalım diyenlerin görüşleri
    ‘Brexit’ kampanyasını yürütenlerin başında, Londra eski belediye başkanı ve muhafazalar partili Boris Johnson yer alıyor. Sağ görüşlü İngiltere Bağımsızlık Partisi (UKIP) de İngiltere’nin AB’den ayrılması gerektiğini savunuyor. İngiltere’nin en çok satılan tabloid gazetelerinden The Sun, İngiltere’nin AB’den ayrılmasını desteklediğini açıklamıştı. Brexit desteğini manşetinden duyuran gazete, AB’den ayrılarak İngiltere’nin göçmenlerin kontrolünü sağlayabileceğini ve dünyanın her yerinden en iyi göçmenleri seçebileceğini yazdı. Ayrılalım diyenlerin dayanak noktasını, her yıl İngiltere’ye gelen 300 bin dolayında göçmenler oluşturuyor. AB’de olduğu sürece İngiltere’nin göçmenlerin sayısını kontrol altına alamayacağını iddia eden Brexit’ciler, ülkeye gelen göçmenler yüzünden kamu hizmetlerinin aksadığını savunuyor.

    İngiltere’nin AB’den çıkması halinde dış siyasette de daha güçlü olacağını söyleyen ayrılık yanlıları, ülke ekonomisinin de özgürleşeceğini, İngiliz şirketlerinin böylelikle AB yükümlülüklerinin yükünden kurtulacaklarını savunuyor. Çıkalım kampanyasının bir diğer önemli noktası da İngiltere’nin her hafta AB’ye 350 milyon Sterlin para göndermesi. Kampanyacılar bu paranın İngiltere’deki yatırımlara harcanabileceğini ve ülke içinde birçok proje için kullabileceğini dile getiriyor