​İngiltere faizi değiştirmedi

0
17

İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizini değiştirmeyerek tüm zamanların en düşük seviyesi olan yüzde 0,5’te bıraktı.

BoE’nin resmi sitesinden yapılan duyuruda, politika faizinin yüzde 0,5’te bırakıldığı, banka varlık alım programının da hedefini değiştirmeyerek 375 milyar sterlin seviyesinde tutulduğu bildirildi.

İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) tarafından daha önce tutanaklarda İngiltere’de tüketici fiyat endeksinin yıl boyunca oldukça düşük seyretmesinin beklendiği ifade edilmiş, PPK üyeleri, orta vadede enflasyon konusundaki çekincelerini de dile getirmişti.

BoE, 2009 yılından bu yana politika faizini tüm zamanların en düşük seviyesi olan yüzde 0,5’te tutmaya devam ediyor. Geçen yılın ağustos ayında BoE Para Politikası Kurulu’nun açıklanan tutanaklarında, faiz konusunda ilk kez görüş ayrılıkları yaşadığı görülmüştü.

BoE mayıs ayında 2015 yılı için büyüme öngörüsünü yüzde 2,9’dan yüzde 2,5’e, gelecek yıl içinse yüzde 2,9’dan yüzde 2,6’ya çekmişti.

Öte yandan İngiltere Maliye Bakanı George Osborne tarafından dün açıklanan yeni bütçe düzenlemeleri kapsamında, İngiltere’nin bu yıl ekonomik büyüme beklentisinin yüzde 2,5’ten yüzde 2,4’e çekildiği belirtilmişti.

İngiliz hükümeti, ülke ekonomisinin 2016 yılında yüzde 2,3,  2017 yılında ise yüzde 2,4 büyüyeceğini öngörüyor.