İngiltere faiz ve varlık alım programını değiştirmedi

0
36

İngiltere Merkez Bankası(BOE), faiz oranında bir değişikliğe gitmedi.
 
BOE Komite toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, faiz oranı yüzde 0,50 olarak bırakıldı. Piyasalarda da BOE’nin faiz oranında bir değişikliğe gitmeyeceği beklentisi bulunuyordu. BOE, Varlık Alım Programını da piyasa beklentisi doğrultusunda değiştirmeyerek, 375 milyar sterlin olarak bıraktı.
 
BOE, faizleri değiştirmeme ve varlık alım programını değiştirmeme kararını oybirliği ile aldı.
 
İngiltere Merkez Bankası, küresel ekonomik kriz sırasında ekonomiyi resesyondan çıkarmayı desteklemek amacıyla Mart 2009’da yüzde 0,5’e indirdiği gösterge faiz oranını o tarihten bu yana değiştirmedi.

BOE’den Brexit uyarısı
İngiltere Merkez Bankası, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının uzun süreli belirsizliğe yol açacağı ve kısa vadede büyük olasılıkla ekonomiye zarar vereceğini bildirdi.

BOE bugün gerçekleştirdiği Para Politikası Komitesi toplantısında faiz oranını ve varlık alım miktarını 
değiştirmeye oy birliği ile karar verirken, 23 Haziran’da yapılacak AB referandumunun yarattığı belirbizliğe dikkat çekti. 
 
“AB referandumu yılın ilk yarısında daha yavaş büyümeye yol açabilir. Referandum nedeniyle yatırım ve istihdam kararlarının ertelendiğine dair işaretler artıyor. Verileri değerlendirmek zorlaştı” değerlendirmesini yapan BOE, “AB’den ayrılma yönünde çıkacak bir referandum sonucu ekonomik görünümde uzun süreli bir belirsizlik dönemiyle sonuçlanabilir” uyarısında bulundu. 
 
BOE PPK tutanaklarında faiz oranlarının gelecek 3 yılda yükselmeleri olasılığının yükselmemeleri olasılığında daha fazla olduğu ifade edilirken, global ters rüzgarlar dikkate alındığında bu artırımın kademeli şekilde olacağı da ifade edildi.