İngiltere büyüme tahminini düşürdü

0
56

İngiltere Merkez Bankası bugün yaptığı Para Politikası Komitesi toplantısında global ekonomik görünüme ilişkin karamsarlık nedeniyle İngiltere ekonomisi için 2016 ve 2017 büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti. 
   
BOE, faiz oranının yüzde 0,5’te ve varlık alım miktarını 375 milyar GBP’de bırakırken, kararlar 9 üyenin oy birliği ile alındı. Geçtiğimiz 5 toplantıda faiz artırımı yönünde oy kullanan Ian McCafferty bu toplantıda faizin değiştirilmemesi yönünde oy verdi. 
 
PPK toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, “BOE’nin para politikasında bir sonraki adımının faiz artırı yönünde olması ihtimali, olmaması ihtimalinden daha yüksek” ifadelerine yer verilirken, piyasa beklentileri üzerinden yapılan tahminlerin ilk faiz artırımının 2017 ortasında olacağına işaret ettiği de vurgulandı. 
 
BOE ayrıca enflasyonun yüzde 2 hedefini 2018 yılı başlarında hafif şekilde aşmasının beklendiğini de belirtti. 
   
Petrol ve hisse senedi fiyatlarındaki keskin düşüşe, gelişmekte olan piyasalardaki ciddi risklere işaret eden BOE, İngiltere’de iç talebin dirençli olmaya devam edeceği tespitine rağmen 2016 için GSYH büyüme tahminini yüzde 2,5’ten 2,2’ye, 2017 için büyüme tahminini yüzde 2,7’den 2,2’ye revize etti. 
   
BOE, Çin ekonomisinde büyümenin gelecek 3 yılda yavaşlamaya devam edeceği beklentisini de ortaya koydu.