İngiliz Kraliyet Ailesi’nin ne kadar arazisi var?

    0
    644

    “Independent” gazetesinde yer alan bir haberde, bu vesileyle İngiliz Kraliyet ailesinin toplamda ne kadarlık bir araziye sahip olduğu da mercek altına alındı. 
    İngiltere kraliçesinin elindeki gayri menkuller Crown Estate tarafından yönetiliyor; buralardan elde edilen kazanç İngiltere Hazinesi’ne aktarılıyor;  bu toplam gelirin yüzde 15’i Kraliçe’ye aktarılıyor.
    Crown Estate 12,4 milyar paund’uk bir emlak portföyünü yönetiyor; grup 2015 -2016 yılı mali yılında da Hazine’ye 329 milyon paund tutarında bir para devretti.
    Crown Estate’in Londra’nın merkezindeki gayri menkulü Regent Street’in hemen hemen tamamını, St. James bölgesinin ise mağaza, konut ve ofisler dahil hemen hemen yarısını kapsıyor.
    Başkent dışında, Crown Estate 14 açık ve kapalı alışveriş alanına, üç AVM’ye ve ayrıca İngiltere’nin offshore rüzgâr çiftliklerinin büyük bir bölümüne sahip.
    Ayrıca Kraliyet rezidanslarının büyük bir bölümü de Crown Estate’e ait: Buckhingham Palace, St James Palace, Kensington Palace, Windsor Castle, Edinbourgh’taki Holyroodhouse Palace  ve Kuzey İrlanda’daki Hillsborough Castle.

    Kraliyet aynı zamanda İngiltere’de iki dukalık olarak da geniş arazilere sahip.
    Lancashire, Yorkshire gibi kırsal bölgeleri kapsayan Lancaster Dukalığı toplamda 18 bin 433 hektardan oluşuyor.
    Lancaster Dukalığı’nda yalnızca tek bir gayri menkul Londra’da yer alıyor: Savoy Estate aynı zamanda dünyanın en lüks otellerinden birine ev sahipliği yapıyor. Dukalığın elindeki varlığın değeri geçen yıl mart sonu itibariyle 519 milyon paunddu.
    Cornwall Dukalığı ise çoğu İngiltere’nin güneyinde yer alan 53 bin hektarlık bir araziden oluşuyor.
    Bu dukalıklar dışında Kraliçe Norfolk’ta 8 bin hektarlık Sandringham Estate’e sahip; burası 1862 yılından beri dört kuşak İngiliz kraliyet ailesinin özel malikanesini oluşturuyor. İskoç kalesi ve civardaki yapılar ormanlar ve kırlık alanlar da dahil 25 bin hektarın üzerinde bir arazi söz konusu.