IMF: TL çekirdek enflasyonu derinden etkiliyor

0
46

IMF, Türkiye temsilcisi Srikant Seshadri Istanbul’da yaptığı açıklamada, küresel finansal koşulların Türkiye için kısmen destekleyici olacağını söyledi. Seshadri, Türkiye’de dirençli büyümenin bu yıl da devam etmesini beklediğini açıkladı. Seshadri, euro bölgesi ve ABD büyümelerinin Türkiye’yi teselli eden gelişmeler olduğunu söyledi.

IMF açıklamasında, gelişmekte olan ülke ekonomilerindeki yavaşlamanın endişe verici olduğu söylendi. Emtia fiyatlarındaki düşüşün gelişen ekonomilerin borç ödemeleri üzerinde baskı oluşturduğu belirtildi. 

Küresel çapta faiz oranlarının uzun süre düşük kalabileceği ve bu durumun da stagflasyona neden olabileceği belirtildi. Euro bölgesinde parasal genişlemenin amaçlandığı yönde ilerlediği izlenimi aktarıldı.

IMF, Türkiye’de enflasyonist baskıların gelişmekte olduğu ve Türk Lirası seviyesinin çekirdek enflasyonu derinden etkilediğini kaydetti. IMF, bu yıl Türkiye’de enflasyon ortalamasının yüzde 9’un üzerinde olacağını söyledi.

IMF, Türkiye ekonomisinin 2016 yılında yüzde 3.8 büyüyeceği tahmininde bulunurken, Türkiye’de yatırım ve tasarruflar arasındaki farkın derin bir yapısal problem olduğu belirtildi ve Türkiye’nin sermaye akımlarına olan bağımlılığının azalması için tasarrufların artırılması gerektiği vurgulandı. IMF, Türkiye’nin cari açığın finansmanında kaliteyi artırması gerektiğine yer verildi. 

Türkiye’nin Çin’in dış ticaretindeki düşüşten göreceli olarak korumalı durumda olduğunu kaydederken, Çin nedeniyle riskten kaçış durumunda Türkiye’nin de bu gelişmeden etkileneceği berlirtildi. 

Öte yandan, IMF, Çin ekonomisindeki yavaşlamanın beklenenden daha sert olması durumunda küresel büyümenin de etkileneceğini söyledi.