İmalat sanayide daralma sürüyor

    0
    45

    İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi), Aralık ayında 44,7’den 44,2’ye geriledi

    İstanbul Sanayi Odası ve IHS Markit’ten elde edilen PMI® anket verileri, son aylarda kısmi bir istikrar sağlanmış olsa da Aralık ayında Türk imalat sektöründe zorlu faaliyet koşullarının devam ettiğini ortaya koydu. Üretim ve yeni siparişler yavaşlamaya devam etti ancak gerileme Kasım ayındakine kıyasla daha düşük oranda gerçekleşti.
    Maliyet enflasyonundaki düşüş sayesinde, firmalar müşteri talebini arttırmaya yönelik çabaları desteklemek üzere satış fiyatlarını azaltma imkanı buldu.
    İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Satın Alma
    Yöneticileri Endeksi (PMI), imalat sanayinin kaydettiği performansı sergilemek amacıyla tasarlanmış tek rakamlı, bileşik performans göstergesidir. Manşet gösterge yeni siparişler, fabrika çıkışları, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve satın alma stokları gibi göstergelerden elde edilmektedir. 50,0 değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde genel anlamda iyileşmeye işaret etmektedir.
    Kasım’da 44,7 olarak kaydedilen PMI endeksi
    Aralık’ta 44,2’ye gerileyerek sektörün faaliyet koşullarının daha da yavaşladığını gösterdi.
    Zorlu faaliyet koşulları üretim ve yeni siparişlerin daha da yavaşlamasına neden oldu. Ancak her iki göstergede de yavaşlama önceki aya göre hafif gerçekleşti. Yeni ihracat siparişlerindeki ivme kaybı toplam yeni iş hacmine kıyasla çok daha sınırlı gerçekleşmeye devam etti.
    Üretimdeki yavaşlama sonucu istihdam 2018 sonunda azalmaya devam etti. Ayrıca satın alma faaliyetleri de Aralık ayında yavaşlamayı sürdürdü.
    Döviz kurunun görece istikrarlı seyri, girdi maliyetleri enflasyonunun daha da düşmesini sağladı. Girdi fiyatlarındaki artış hızı, Eylül’deki rekor seviyesinden sonra Aralık’ta üst üste üçüncü ay geriledi ve Eylül 2016’dan bu yana en düşük düzeyde gerçekleşti.
    Maliyet enflasyonundaki gerileme, imalatçıların talebi canlandırmak için müşterilerine indirim yapmasına olanak sağladı. Böylece nihai ürün fiyatları yaklaşık son altı buçuk yılda ilk kez geriledi.
    İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Direktör Yardımcısı Andrew Harker, şunları söyledi:
    “Yakın dönemdeki istikrar belirtilerine rağmen Türk imalatçıları 2018’in son ayında da zorlu piyasa koşulları ile mücadele etti. Bununla birlikte enflasyon cephesinde bir miktar daha rahatlama söz konusu.
    Girdi maliyetlerindeki artışın yavaşlamasının etkisiyle firmalar, talebi canlandırmaya yönelik çabaların bir parçası olarak satış fiyatlarını düşürme olanağı buldu.”