İlk Çeyrekte Öne Çıkan 26 Borsa Şirketi

    0
    47

    Yılın ilk çeyrek bilançoları açıklandı. COVID-19 salgınının bilançolardaki asıl etkisi ikinci çeyrekte görülecek. Bilançolarda yılın ilk iki ayındaki yüksek satışlarıyla sanayi ve hizmet sektöründeki 26 borsa şirketi öne çıktı.

    Zeynep Aktaş

    BIST 100 Endeksi mayıs ayının ikinci yarısında yeniden 100 binin üzerine çıktı. Yılın ilk çeyreği yaşanan salgının etkisiyle yüksek oynaklıklarla geçti. Sonraki yıllarda da farklı salgınların artık gündeme geleceği biliniyor. Bu nedenle küresel bazda ekonomik aktiviteyi etkileyen büyük salgınlara karşı yeni eylem planları oluşturuluyor. Salgın bir yana ekonomik faaliyetler de devam ediyor. Bu çerçevede ilk çeyrek bilançolar açıkladı. Sanayi ve hizmet sektöründe satışları 1 milyar TL’nin üzerinde olup artış gösteren 26 borsa şirketi bulunuyor. Bu firmaların yılın ilk iki ayındaki satışlarının yüksek olması COVID-19 salgını sürecinde güçlü kalmalarını sağladı. Bu şirketler içerisinde ikinci çeyrek bilançoları daha olumsuz gelecek şirketler olsa da yılın ikinci yarısından itibaren kademeli iyileşmeler görülecek. Bunun da etkileri bilançolara yansıyacak.

    PERAKENDE TİCARET BÜYÜDÜ

    İlk çeyrek bilançolarda perakende ticaret sektörü hemen dikkat çekiyor. Bu şirketler içerisinde BİM ilk sırada geliyor. Migros, Şok, Carrefoursa, Bizim Mağazaları ardından gelen borsa şirketleri. Geçen sürede e-ticaretin de etkisiyle şirketlerin satışları arttı. Deloitte Türkiye ortağı Hakan Göl, e-ticaret sektörünün kuvvetli büyümeyle perakende sektörü içinde yüzde 6,2’lik bir paya ulaştığını, ifade ediyor. Tüketicilerin dışarı çıkamasa da tüketim ihtiyaçlarını yedekleyerek tedarik etmeleri sektörün ilk çeyrekte bilançolarına olumlu yönde yansıdı. Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Düzgün ise pandemi sürecinde perakende sektöründeki tedarik zincirinin önemine vurgu yaptı. Düzgün: “Pandemi süreci başında, yurtdışı örneklerinde rastladığımız, aniden gelişen talebe karşılık veremeyen marketlerin boş rafları arasında aradığını bulamayan vatandaş görüntüleri, yerel market zincirlerimizde yaşanmadı” dedi. Sektörün organizasyon gücü tüketicilerin hızla artan tüketim refleksine cevap vermede gecikme yaşanmazken satış gelirlerine de olumlu yönde yansıdı.

    SATIŞLAR YÜZDE 32 YÜKSELDİ

    BİM yılın ilk çeyreğinde tüm üretim firmalarının üzerine çıkarak 12 milyar 597 milyon TL satış geliri sağladı. Bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 39,5 artışa denk geliyor. Sektördeki diğer şirketlerde de benzer yüksek ciro artışları gözlendi. Şok Marketler satışlarını yüzde 33,06 oranında artırırken Migros, yüzde 30,68 ve Carrefoursa yüzde 28,65 oranında büyüttü. Aynı performansın ikinci çeyrekte de devam etme olasılığı mümkün olsa da hayatın normalleşmesi ve özellikle aşırı alımdan kaynaklı olarak eldeki stokların tüketilecek olması sebebi ile üçüncü çeyrekte satışlarda yavaşlama gündeme gelebilecektir.

    TELEKOMÜNİKASYON YÜZDE 18 BÜYÜDÜ

    Telekomünikasyon sektöründe yer alan iki şirketin satışı ortalama yüzde 18 büyüdü. Turkcell,  6 milyar 438 milyon TL gelir elde ederken Türk Telekom’un geliri de 6 milyar 302 milyon TL oldu. Türk Telekom, 2020’nin ilk üç ayında yüzde 17’lik gelir büyümesiyle 2008’deki halka arzından bu yana en yüksek ilk çeyrek gelirini yakaladı. Geçen yılın aynı dönemine göre kârlılığını da ikiye katladı. Firma son on iki ayda net 1,7 milyon abone kazanırken toplam abone sayısı 48,4 milyona ulaştı. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, özellikle sabit genişbant segmentindeki büyümenin katkısı ile konsolide gelirlerini artırdıklarını, belirtti. Turkcell CEO’su Murat Erkan ise dijitalleşme yatırımları sayesinde yeni sürece çoktan hazır olduklarını, 2019’da açıkladıkları üç yıllık stratejik hedefleri çerçevesinde dijitalleşme ve temassız ödeme altyapısı çözümlerini geliştireceklerini, belirtiyor.

    ENERJİ, CAM, SAĞLIK VE TEKSTİL KİMYASALLARI

    Pandemi sürecinde sağlık, hijyen tekstil kimyasalları ve cam sektörünün öne çıktığı gözlendi. Tüketim sektörünün oldukça canlı olduğu bu dönemin ikinci çeyrek bilançolarına da olumlu yönde yansıması beklenmeli. Gelirdeki artışın hisse fiyatlarına da pozitif yönden yansıması gözlense de ilerleyen günlerde bu seyrin aynı hızla devam etmesi beklenmemeli. Bununla birlikte değişen tüketici alışkanlıklarının da etkisiyle bu sektörlerde dijital platformlardan daha fazla satışlar yapıldığını görebiliriz.

    OTOMOTİV TOPARLANACAK

    Yılın ilk çeyreğinde ilk iki aydaki satışların yüksek olması nedeniyle otomotiv şirketleri de öne çıktı. Ancak ikinci çeyrekte ekonomik hayatın durmasıyla satışları donan sektör, yılın ikinci yarısında yeniden üretim ve satışa geçiyor. Bu da otomotiv şirketlerinin takip edilmesine yol açacak. On analist otomotiv sektörü hisselerinde yüzde 20’lik getiri potansiyeli öngörüyor.