İki Latin Amerika ülkesi uçurumun eşiğinde

    0
    28

    Düşen emtia fiyatları ve dünyanın önemli ekonomilerindeki belirsizlik Latin Amerika’nın iki büyük ekonomisini vurdu. 

    Latin Amerika’nın en büyük ekonomisi Brezilya ile ikinci büyük ekonomisi Meksika’yı büyük belirsizlikler bekliyor. 

    Bu yıl yüzde 2,6 oranında daralması beklenen Brezilya ekonomisi, yedi yıl üst üste 0 ya da negatif büyüme gerçekleştirmiş olacak. 

    Ağustos ayı başlarında Brezilya Reali, dolar karşısında yılın en düşük seviyesinde seyrediyordu ve enflasyon oranının 9 yılın en yüksek oranı olan yüzde 9 olması bekleniyordu. 

    Hizmetler sektörü aktivitesi finansal krizden bu yana en düşük düzeye indi, ikinci çeyrekte işsizlik oranı yüzde 8,3 seviyesine çıktı. 

    Tüketici güveni 2005 yılından bu yana en düşük seviyeye gerilerken, Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s geçtiğimiz ay Brezilya’nın kredi notunu Baa2’den Baa3’e indirdi.

    Diğer yandan yolsuzluk skandalıyla çalkalanan Brezilya’da Petrobas skandalı aralarında Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff’ın da bulunduğu bir dizi politikacının kapana kısılmasına neden oldu.

    YOKSULLUĞUN HIZLA ARTTIĞI ÜLKE: MEKSİKA
    Latin Amerika’nın ikinci büyük ekonomisi Meksika, uçurumun kenarındaki bir diğer ülke.

    2015 yılına yıl sonu için yüzde 4,2 oranında büyüme beklentisiyle başlayan Meksika’da büyüme tahminleri günden güne daralarak yüzde 1-75-2,5 aralığına geriledi. 

    ABD ile ticaret bağı bulunan bazı Meksika eyaletleri büyümeye devam ederken, enerji odaklı ekonomiler beklentilerden daha fazla yavaşladı. 

    Meksika Pezosu dolar karşısında tarihi zayıf seviyeye gerileyerek yılbaşından bu yana yüzde 15 oranında değer kaybetti. 

    Pemex petrol şirketinin özelleştirilmesini içeren Pena Nieto hükümetinin hazırladığı reform paketi istenilen sonucu vermedi. 

    Meksika işçileri giderek artan yoksulluk ve refah açığı ile karşı karşıya kaldı. 

    2012 yılı sonunda Meksikalıların yarısından fazlası yoksulluk içerisindeydi. 2014 yılında ülke 2 milyon daha yoksul edindi. Meksikalıların satın alma gücü de giderek azaldı. 

    Ülkedeki toplam servetin yüzde 43’ü yalnızca 2,540 Meksikalıya aitti.