İhtisaslaşma rüzgarı

0
100

Horoz Bolloré Genel Müdürü Hakan Yaman, dünya genelinde uzay, havacılık ve marin lojistik alanlarındaki uzmanlıklarını ve yeni dönem stratejilerini Fortune’a anlattı.

Fransız ortağınız Bolloré Logistics ile ortaklığınız ve Horoz Lojistik’e sinerjisini anlatır mısınız? SDV Horoz isim değişikliği bu değişimin başlangıcı mıydı?
2000 yılında Fransız Bolloré Group ortaklığıyla kurulan SDV Horoz, gruptaki lojistik alanında faaliyet gösteren tüm şirketlerin Bolloré çatısı altında toplanmasıyla ismini Horoz Bolloré Logistics olarak değiştirdi. İş ortaklarımızın en yakın entegre lojistik hizmet sağlayıcısıyız. Bolloré Logistics, denizyolu-havayolu forwarding, konteyner dahili taşımacılık ve proje kargo taşımacılığı alanlarında hizmet veriyor. 105 ülkede 601 ofis ve 21 bin çalışanı var. 10,8 milyar euro cirosuyla sektörün önde gelen oyuncularından biri. Grup bünyesindeki tüm firmaların aynı çatı altında toplanmış olması önemli sinerji yaratıyor. Bu değişiklik bize de büyük avantaj sağlıyor. Bolloré Logistics 2025 yılında dünyanın en büyük beş forwarderı arasına girmeyi hedefliyor. Afrika’da yıllardır en tanınmış lojistik servis sağlayıcısı ve önemli bir marka. Avrupa, Amerika, Ortadoğu, Güney Asya ve Asya Pasifik bölgelerinde de başarılı. Bu sinerjiden Horoz Bolloré Logistics olarak çok fayda görüyoruz.

Horoz Bolloré Logistics olarak hangi alanlarda iddialısınız? İhtisaslaştığınız alanlar neler?
Entegre veya bütünleşik lojistik çözümler kapsamında tüketiciye B2C uygulamalarımızla ulaşmaya çalışıyoruz. Katma değer üretebileceğimiz projelere yoğunlaşıyoruz. Uygulamada daha kompleks işlere başladık. Hizmetlerimizi müşterilerimizin beklenti ve ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla entegre şekilde sunuyoruz. Yurtdışında bireysel hareket etmiyoruz. Bolloré ile deniz ve havayolunda yürüttüğümüz network çalışmalarımız ağırlık kazanıyor. İhtisaslaştığımız alan uzay, havacılık ve marin lojistiğini de içine alan “euro space” hizmetler.
Baktığımızda şirket evlilikleriyle başlıca oyuncular daha dominant hale geliyor artık. Firma sayısı azalıyor, devler öne çıkıyor. Orta ölçekli lojistikçiler ise kendilerine niş alanlar yaratarak büyümek zorundalar. Biz de devler ligindeki büyük oyunculardan biriyiz. Uzay ve havacılık taşımacılığında uzmanlaşan ortağımız Bolloré ile önemli işlere imza atıyoruz. Uydu projelerindeki parçaların taşınması, uyduyu fırlatma rampasına taşıma lojistiğine kadar süreci organize ediyoruz. Sivil havacılıkta ise uçak motoru, acil parça teslimi gibi hizmetlere odaklanıyoruz. İnşaat ve enerjide ağır tonajlı işleri yönetiyoruz. Mühimmat, patlayıcılar, roketler, petrol ve gaz maden şirketlerine hizmet veriyoruz. Sondaj aletleri, altın gibi madenleri taşıyoruz. Denizcilik sektöründe Pasifik’te arızalanan gemiye parça yetiştiriyoruz. Kısaca pek çok lojistik şirketinin olmadığı bir alanda hizmet veriyoruz.
 
2016 yıl sonu hedeflerinizden ve yeni stratejilerinizden bahseder misiniz?
2017’den sonra Türkiye’de ekonomi ve ticaretin tekrar eski haline geleceğini ümit ediyoruz. Horoz-Bolloré Logistics olarak üç yıllık iş planlarımızı yapıyoruz. 2016 sonu için ortalama yüzde 10 büyüme hedefi koyduk kendimize. Türkiye’nin ticari yönü iş yapış şeklimizi etkiliyor. Afrika ile ilişkilerimizi 2017’de daha da geliştireceğiz. Sahra Altı dediğimiz Afrika’nın en değerli bölgesinde işlerimiz ağırlıkta olacak.