​İhracatçıya kolay kredi

0
29

İhracatçıların Eximbank’tan kredi kullanmak için verdiği teminat mektubuna yeni çözüm geliyor. Eximbank, firmaları risk gruplarına göre ayıracak ve bazısından hiç teminat istemeyecek.

Hürriyet’ten Aysel Alp’in haberine göre, ihracatçıların uzun yıllardır yaşadığı teminat mektubu sorunu Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı ekonomi paketiyle çözülecek. Eximbank, ihracat kredisi verirken teminat mektubu isteyip istememeye firmanın kredibilitesine göre karar verecek. Bazı firmalardan hiç mektup almazken, bazılarından yarısını alacak. Eksik kalan kısmı ise Kredi Garanti Fonu (KGF) ve kurulması planlanan ‘İhracat Garanti Fonu’ tamamlayacak.

Başbakan Yıldırım, yatırım ve ihracat kredilerine erişimi kolaylaştıracaklarını belirterek Kalkınma Bankası’nın yeniden işler hale getirileceğini, Eximbank’ın kredi verme şartlarını da kolaylaştıracaklarını açıklamıştı. Ekonomi Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre Eximbank yönetimi ihracatçıya bir süredir alternatif finansman modelleri üzerinde çalışma yapıyor. İhracatçıya yılda ortalama 16 milyar dolar kredi kullandıran Eximbank, kredi tutarı kadar yani 16 milyar dolarlık da teminat mektubu alıyor. Firmalar bu mektubu, komisyon karşılığında diğer bankalardan getirmek zorunda kalıyor ki bu da finansman maliyetini yükseltiyor.

KREDİ NOTUNA GÖRE TEMİNAT
Sorunun çözümü için Eximbank, firmaları kredibilitesine, ihracat yaptığı ülkenin risk durumuna göre gruplara ayıracak. Son beş yıllık siciline bakarak riski düşük olanlara kredi kullandırırken hiç teminat mektubu istemeyecek. Diğerlerinden ise risk derecesine göre teminat mektubu alınacak. Teminat mektubu istenen ihracatçı için Kredi Garanti Fonu ‘daha etkin bir sistemle’ devreye girecek.

İHRACATÇIYA ÖZEL FON
Bir bakanlık yetkilisi, son dönemde ihracatçının bankalardan teminat mektubu alırken de sorun yaşadığını dile getirirken, “Bankalar kredi kullandırmada neredeyse sınıra geldi, dolayısıyla ihracatçıya teminat mektubu vermek istemiyor. Özellikle de küçük firmalara. Bu nedenle Eximbank alternatif modeller üzerinde çalışıyor. Kiminden hiç teminat mektubu istemezken kiminden kredinin yarısı oranında teminat mektubu isteyebilecek. Ancak ihracatçıyı zor durumda bırakmamak için KGF etkin bir şekilde devreye girecek” dedi. Aynı yetkili KGF’nin yanı sıra sadece ihracatçıların yararlanacağı bir de İhracat Garanti Fonu oluşturmayı planladıklarını anlattı. Ancak detayların henüz netleşmediğini, çalışmanın devam ettiğini belirten yetkili, “Başbakanın dediği gibi bundan sonra daha çok satmak üzerine kafa yoracağız, almak için değil” diye konuştu.