‘İhracat siparişlerini karşılayamıyoruz’

0
49

15 Mayıs’ta OYAK Renault ve TOFAŞ işçilerinin iş yerini terk etmeme ve iş bırakma eylemleri Bursa’daki diğer iş yerlerine sıçrarken, üretimin durması otomotiv ihracatını ciddi sıkıntıya soktu.
 
Nitekim, TİM verilerine göre Türkiye’nin en çok ihracat yapan şirket sıralamasında ilk onda üretimin durduğu OYAK Renault, Tofaş Türk ve Ford Otomotiv bulunuyor.

>> Babacan: ‘Otomotiv grevinin zamanlaması manidar’
 
Üretimin durduğu otomotiv sektörü aynı zamanda Türkiye’nin ihracatının yüzde 17’sini karşılıyor. TİM’e göre, 2014 yılında 157 milyar dolarlık ihracat yapılırken, bunun 21 milyar 685 bin doları otomotiv sanayisi tarafından gerçekleştirildi.
 
Sektör bu yılın nisan ayında 1 milyar 843 bin dolar, nisan sonu itibariyle de 7 milyar 76 milyon dolar ihracat yaptı.
 
Otomotiv sanayinin Bursa’dan gerçekleştirdiği ihracat ise nisan ayında 609 milyon 864 bin olurken, dört aylık ihracat rakamı 2 milyar 396 milyon 759 olarak gerçekleşti.

>> Ford üretimi durdurdu
 
SEVER: İHRACATA CİDDİ ETKİSİ OLACAK
Otomotiv Sanayii Derneği Genel Sekreteri Osman Sever, derneğin üyesi olan fabrikalarda ve ana sanayiye tedarik eden işyerlerinde yapılan iş bırakma eylemlerinin hem çalışanlara, hem ailelerine hem de ülkeye zarar verdiğini ifade ederek, bu durumun ihracata ciddi etkisi olacağını söyledi.
 
İhracat pazarlarına uzun uğraşlar sonucu zorlukla girildiğini belirten Sever, “Sevkiyatı aksattığınız zaman pazar kaybı yaşanır hatta tazminat taleplerine kadar yol açılır. Şu anda siparişleri karşılayamayacak duruma geldik. Çünkü üretimin yaklaşık yüzde 75’i ihracata gidiyor. Bugüne kadar stoklardan gitti. Ancak stokları da beslememiz gerekiyor. Dolayısıyla bu durum bizim açımızdan sıkıntı” dedi.

ANA SANAYİDE ÜRETİM DURABİLİR
Sever, iş bırakma eyleminin yan sanayide de başladığını, bu durumun devam etmesi halinde ana sanayiyi durduracağını söyledi.