IFC GAMA Enerji’ye ortak oldu

0
49

Dünya Bankası Grubu üyesi Uluslararası Finans Kurumu (IFC), yüzde 27 oranındaki hissesini satın alarak Gama Enerji’ye ortak oldu. 

IFC ve Gama Enerji’den yapılan ortak yazılı açıklamada, hisse alımının IFC ve sahibi bulunduğu varlık yönetim şirketi tarafından yönetilen IFC Küresel Altyapı Fonu’nun (GIF), Türkiye’deki altyapı sektörüne yaptığı ilk öz sermaye yatırımı olduğu belirtildi. 

Açıklamada, Gama Holding CEO’su ve Gama Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Özman’ın, “Bu ortaklık, hem Gama Enerji’ye hem de Türkiye’deki enerji ve su altyapı sektörlerine olan güvenin bir göstergesi oldu. Yeni ortaklarımızla birlikte Türkiye ve bölgemizde, yeni bir güç oluşturarak, hedeflediğimiz büyümeyi gerçekleştireceğimize inanıyoruz” ifadelerine yer verildi. 

Açıklamada verilen bilgilere göre, Türkiye ve Ürdün’de faaliyet gösteren Gama Enerji’nin elektrikte 258 megavat kurulu gücü ve 100 milyon metreküplük yıllık su temin kapasitesiyle birlikte 840 megavatlık güç santrali ve 255 megavatlık santral projeleri bulunuyor. 

IFC Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Asya Bölgesi Altyapı Yatırımları Başkanı Wiebke Schloemer de “Artan talebi karşılamak amacıyla Türkiye’deki enerji üretim kapasitesini artıracak yatırımlarla Türkiye ve yakın bölgedeki ekonomik büyümeye uzun vadede katkıda bulunmayı umuyoruz” değerlendirmesinde bulundu. 

Enerji sektörünün Türk ekonomisi için en önemli sektörlerden biri olmaya devam ettiği kaydedilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: 

“Enerji üretimi, enerji güvenliği, enerji verimliliği ve iklim değişikliği ile mücadele gibi konular öncelikli ele alınırken enerji talepleri karşılanmaya çalışılıyor. IFC, son 5 yıl içerisinde Türkiye’nin enerji konusunda öncelik verdiği bu alanlarda toplam 3 milyar ABD doları tutarında yatırım yapmıştır. IFC, Türkiye’deki orta ve uzun vadeli enerji talebini karşılamak üzere yapılacak olan enerji üretim yatırımlarına finansman sağlamaya devam edecektir.”