İDO’da ‘first class’ deneyim

0
631

İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO), baharın gelişinin yaşattığı değişim duygusundan hareketle yenilenen “first class” odaları ve yaz tarifesi uygulamasıyla çalışmalarına hızla devam ediyor. İDO, gelecek yıl kutlayacağı 30’uncu yılına birçok proje ve yatırımla girmeyi hedefliyor. Şirketin bir diğer hedefi ise 2016 yılsonu itibariyle yolcu sayısını 50 milyonun üzerine taşımak. İDO Genel Müdür Yardımcısı Murat Altıkardeşler ile İDO’nun yenilenen “first class” odalarını, yaz tarifelerini, gelecek dönem yatırımlarını ve hedeflerini konuşmak üzere İDO’nun Yenikapı Hızlı Feribot İskelesi’nde yer alan Genel Müdürlüğü’nde bir araya geldik.

Özelleştirme sürecinden hemen sonra İDO bünyesine katılan bir isim Murat Altıkardeşler. TAV Grubu’ndan İDO’ya gelen Altıkardeşler, “Bildiğiniz üzere TAV’ın ortaklarından Tepe ve Akfen’in İDO’da ortaklığı var. Bu vesileyle ben de buraya mali işlerden sorumlu genel müdür yardımcısı olarak atanmıştım o dönemde. Daha sonra 2014 yılında Bilişim Teknolojileri Birimi, geçtiğimiz kasım ayında da Kurumsal İletişim ve Pazarlama Birimi tarafıma bağlandı. Şu anda koltuğumuz altında üç karpuzla yolumuza devam ediyoruz” diyor. İDO’da son zamanlarda yapılan değişikliklere değinen Altıkardeşler, “Yenilenen ‘first class’ odalar önceleri VIP adı altında özellikle şirket üst düzey yöneticileri ve siyasi erklerin kullanımına tahsis edilmek üzere tasarlanmıştı. Bu odaları yenileyerek herkesin kullanımına sunduk” diyor.

Yenilenen “first class” odalarda zeminden duvara birçok değişiklik dikkat çekiyor. Odaların alabandaları deriyle kaplanıp, yer zeminleri değiştirilirken, koltuk takımları ve sehpaları da yenilenerek yolcu konforu maksimum düzeye çıkarılıyor. Aynı zamanda, aydınlatma sistemleri ve dolapları değiştirilen odalarda, mini buzdolapları ve ek klima üniteleri de misafirlerin hizmetine sunuluyor. İki tanesi Bandırma hattında ve iki tanesi Bursa hattında ikişer gemiden toplamda sekiz oda ile hizmet veriliyor. Bursa hatlarındaki odalar iskele ve sancak tarafında iki tane. İkisi de dörder kişilik ve birer araçlık olarak satılıyor. Bandırma hattında ise daha farklı geniş gemi tipleri olduğu için oradaki odalar için iki araç ve sekiz yolcu olarak satış yapılıyor. Bursa’ya Osmangazi ve Orhangazi isimli gemilerle, Bandırma’ya ise Turgut Özal ve Adnan Menderes isimli gemilerle hizmet veriliyor.

“First class” yolcu bilgisinin önceden paylaşıldığı gemide görevlilerin odalara gelen yolcuları karşılayarak yerlerine kadar eşlik etmesiyle yolculuk başlıyor. Masalarda bulunan yiyecek içecek listesinden her “first class” yolcunun bir yiyecek ve bir içecek alma hakkı bulunuyor. Bursa’daki fiyat bir araç ve dört yolcu dahil olmak üzere 325 TL. Bandırma fiyatı ise iki tane araç -bunlar jeep de olabiliyor- ve sekiz yolcu için 800 TL.

İDO’nun yalnızca yenilenen “first class” odaları değil aynı zamanda yaz tarifesi biletleri de satışa sunuldu. Okulların açılacağı tarih olan 18 Eylül 2016’ya kadar seferler oldukça yoğun olacak. Bu seneyle ilgili bütün çalışmaların planlamasını önceden yapan şirket, 2016 yılı için dört tarife dönemine sahip. 1 Ocak – 31 Mart tarihleri arası kış tarifesi, 1 Nisan – 18 Haziran tarihleri arası ilkbahar tarifesi, okulların açıldığı ve kapandığı tarihler arasındaki dönemde yaz tarifesi, 18 Eylül ile 31 Aralık tarihleri arasında ise sonbahar tarifesi uygulanıyor. Yaz tarifesine geçildiği zaman ise tüm gemiler Marmara denizinin güneyi ve kuzeyi arasında mekik dokuyor. Tavan ve taban bilet fiyatları yönetim kurulu kararı ile belirleniyor ve sadece enflasyon kadar artırılıyor. Fiyatlar belirlenirken yolcuya birden fazla promosyon bilet seçeneği sunuluyor.
 
Şirket, yaz dönemi yoğunluktan dolayı ilave 300 tane personel alıyor. Toplamda ise İDO çalışanlarının sayısı 2 bin kişiye varıyor. Şirkette en önemli giderler yakıt ve insan kaynağına. Altıkardeşler, “Gemilerimizde yıllık 80 milyon litre gibi bir yakıt harcamamız var. İnsan kaynağı içerisinde ise 2 bin personelin devamlı hizmet verdiği bir yapımız var. Bununla birlikte gemilerimizin yazın yoğun geçen seferleri gerçekleştirebilmesi için kış aylarında bütün bakımları yapılıyor. Bunlar V1 ile V6 arası bakımlar. V1 bakımını arabanızın yağını suyunu kontrol ediyormuş gibi düşünün, V6’da ise bütün motorlar sökülüyor ve yurtdışındaki üretici firmaya gönderiliyor. Orada bütün parçalar sökülüyor, yenileniyor sonra gemiye tekrar takılıyor. Dolayısıyla bakım maliyetleri oldukça yüksek. Bir tane makinenin V6 maliyeti 800 bin euro civarında” diyor. Ayrıca sigorta giderleri de bir diğer önemli maliyet. Tüm gemiler, terminaller ve seyahat boyunca tüm yolcular sigortalı.

Geçtiğimiz yıl 600 milyon liranın üzerinde ciroya ulaşan İDO, yolcu ve araç sayısını yükselterek ciro artışı sağlıyor. Yılsonuna kadar yaklaşık 55 milyonluk yatırım planlanıyor. 35 farklı terminalde 53 tane gemiyle hizmet veren İDO’nun gündeminde Pendik terminalinin tamamen yeniden yapılması da yer alıyor. Şirket için önemli bir hat olan Pendik-Yalova hattıyla ilgili gerekli izinler alındı. Hedef, yaz sezonuna kadar bunu tamamlamak.