Huawei iki yapay zeka modelini açık hale getirdi; uzmanlara göre bu adımı, ABD’nin kara listesinde olan şirketin yapay zeka ekosistemini kurmasını ve başka ülkelerde yayılmasını sağlayacak.
Çinli teknoloji devi, Pangu serisindeki yapay zeka modellerini ve aynı zamanda bazı başka yapay zeka türevlerini açık kaynak hale getirdiğini duyurdu.
Huawei’nin bu adımı, açık kaynak geliştirme stratejisini destekleyen diğer Çinli yapay zeka oyuncularıyla paralellik oluşturuyor. Baidu da geniş dil modeli serisi Ernie’yi açık kaynak hale getirdi.
Teknoloji uzmanlarına göre, Huawei’nin son duyuruları yalnızca açık kaynak geniş dil modeli oyuncusu olarak kendisini nasıl sağlam konuma getirdiğiyle ilgili değil aynı zamanda ABD’nin yapay zeka çiplerine uyguladığı kısıtlamaları aşmaya çalışırken yapay zeka değer zincirinin bütününde konumunu nasıl pekiştirdiğiyle de bağlantılı.
Şirket son yıllarda kendisini uzman bir telekomünikasyon şirketi konumundan bütün yapay zeka donanım ve yazılımı kucaklayan teknolojik bir güce dönüştürdü.
Huawei açıklamasında, açık kaynakla ilgili adımlarını Huawei’nin “Ascend ekosistem stratejisi” için bir başka kilit önemde ölçüme dönüştürdüğüne işaret etti. Bu durum, yapay zekanın “binlerce sektör” tarafından benimsenmesini hızlandırabilir.
Ascend ekosistemi, şirketin Ascend yapay zeka çip serileriyle inşa edilen yapay zeka ürünlerine atıfta bulunuyor; bunlar Amerikan çip devi Nvidia’ya karşı Çin’in lider rakibi olarak görülüyorlar. Nvidia’nın gelişmiş ürünlerini Çin’e satması yasaklandı.
Analistlere göre, Huawei’nin açık kaynak stratejisi özellikle de şirketlerin fiyatlara daha duyarlı olduğu gelişmekte olan ülkelerde yankı uyandıracak.