HP’nin mobiliteyi keşfi

0
44

HP, akıllı telefondan anında baskı alabilen cep telefonu fotoğraf yazıcısı Sprocket’i piyasaya sundu. Önce D&R’da boy gösteren ve bunun ardından Turkcell mağazalarında ve her iki tarafın internet sitelerinde satışa giren Sprocket, çantaya ya da cebe girebilen çok pratik bir ürün. Ancak kişisel bir ürün olarak tasarlanmış olduğu, Nişantaşı Nopa’daki tanıtım partisinde herkesin fotoğrafını basmaya başlayınca şarjının bitmesi ve çok sayıda telefonun Bluetooth’u açık olduğunda kafasının karışması ile kendisini gösterdi.  Zaten HP de bu ürünü şipşakçılık yapmak isteyenler için tasarlamamış. HP Türkiye Genel Müdürü Filiz Akdede, 2000’li yılların gençlerinin fotoğrafları yeniden basmaya başladığının dikkatlerini çekmesi üzerine bu ürünü geliştirdiklerini söyledi. HP’nin kendi iç araştırmasından çıkan sonuç, bu oranın yüzde 37 olduğu. Fotoğrafları sosyal medyada paylaşmanın cazibesinin yüksekliği ile karşılaştırıldığında bu, yüksek bir oran olarak karşımıza çıkıyor. HP sadece var olan bir talebe yanıt vermekle kalmayarak 5×7,6 santimetrelik fotoğrafların basıldığı kağıtların arkasını yapıştırılabilir şekilde tasarlayarak bir adım ileri gitmiş. Bu ürünün pazarda alacağı yeri çok net tahmin edemesek de dünyayı değiştirecek bir ürün olmayacağı aşikar. Ancak fotoğraf söz konusu olduğunda farklı ve yaratıcı modellerin üretilmesi şaşırtıcı olmuyor. Yıllar önce Roma’da Aşk Çeşmesi’nde fotoğraf çeken bir şipşakçı, boynuna astığı fotoğraf yazıcı ve ona bağladığı güç kaynağı ile çektiği fotoğrafları anında servis ediyordu. Arkası sticker olan resimler ve özellikle futbol turnuvaları sırasında koleksiyonu yapılan futbolcu fotoğraflarının yapıştırılabildiği albümler bizim yaş grubu için unutulabilecek bir heyecan değil.

Ancak bu ürünün piyasaya sürülmesi, HP’nin kurumsal ve bireysel taraflarının ayrılmasının ardından her iki tarafta da ortaya çıkan çevikliğin iyi bir göstergesi. Bu hız, ikiye ayrılan şirketin bireysel tarafının ihtiyacı görme ve karşılama yeteneğini artırdığına işaret ediyor. HP’nin akıllı telefonunuzdan anında baskı alabilen yeni cep boyutunda fotoğraf yazıcısı, kullanıcılara akıllı telefon ve tabletlerden Bluetooth bağlantısı ile her an her yerden fotoğraf basma olanağı sunuyor derken iki cihazın birbirine Bluetooth ile bağlanması için yakın olmalarının gerektiğini ve bunun bir kablosuz yazıcıdan farklı olduğunu akılda tutmakta yarar var. Zaten uygulamada da telefon bir elde yazıcı diğer elde tutuluyor oluyor ya da yazıcı masaya bırakılarak baskı işlemi yapılıyor.

Baskıdaki 5×7,6 cm boyutlarındaki baskı alışık olmadığımız bir boyuta işaret ettiği için nasıl duracağınıza karar vermenizde yarar var. Instagramda ve selfie’de kareye sığışmak eğlenceli olsa da iki kişiye kadar kağıdı dikey, daha fazlası için yatay kullanmakta yarar var.

Kağıt ile ekran aynı durmuyor. HP’nin de öngördüğü bir kullanım senaryosu var tabii ve firma, bununla bağlantılı olarak filtreler, çerçeveler, emojiler, metinler ve birbirinden renkli daha fazla seçenekle kişiselleştirme olanağını öne çıkarıyor. Baskısı alınan fotoğraflar kağıdın yapışkanlı arka yüzü sayesinde, arzu edilen her yerde süsleme ve dekorasyon amaçlı kullanılabiliyor.

Ürünün kendi tasarımı tarafında Beyaz Sprocket modelinin pembe altın rengi, siyah olanın ise gümüş rengi detaylar taşıdığını hatırlatalım. HP, bireyselleştiğinden beri gelişen şıklık duygusunu bu ürünlere de yansıtmış. Bu ürüne sahip olmanın maliyeti ise şöyle: 10 paket HP ZINK Fotoğraf Kağıdı ile birlikte gelen ürünün KDV dahil fiyatı 499 lira.