HNA Group’tan Hilton atağı

    0
    34

    Çinli HNA Group, Hilton Worldwide Holdings’in yaklaşık yüzde 25 oranındaki hissesini 6,5 milyar dolara Blackstone Group LP’den satın alıyor. HNA’nın bu satın alma girişimi, Çinlilerin Amerikan varlıklarına yönelik iştahının yeni bir halkasını oluşturuyor. Anlaşmanın ardından Blackstone’un Hilton’daki payı yaklaşık yüzde 21’e gerileyecek.

    HNA’nın bu girişimi, Hilton’un bu yıl sonunda üçe bölünme planlarına denk geliyor; buna göre, Hilton grubu otellerinin bir bölümünü emlak yatırım fonuna aktarmayı, devre mülk işini de ayrı bir birim haline getirmeyi planlıyor. HNA-Blacsktone anlaşmasının 2017 yılının ilk çeyreğinde kapanması ve HNA’nın her üç şirketin yüzde 25’ine sahip olması öngörülüyor; anlaşmanın kesinleşmesinin ardından HNA Hilton’un Yönetim Kurulu’na iki direktör, bir HNA üyesi ve bir de bağımsız bir üye atayacak. Toplam 10 kişilik Hilton yönetim kurulunda, Blacsktone’un yönetim kurulu başkanı Jon Gray de dahil iki üyesi yer alacak.

    Hem HNA hem de Hilton’un amacı Çin’in hızla büyüyen yurtdışı turizm pazarından pay almak; Çin Turizm Akademisi’ne göre, 2015 yılında 120 milyon Çinli turist yurtdışına gitti. HNA daha önce nisan ayında da ABD merkezli Carlson Hotels’in yüzde 100’ünü satın almıştı.

    HNA Group’un Hilton’a yatırımı, Çinlilerin Amerikan emlak varlıklarını satın almaya yönelik iştahının yeni bir halkasını oluşturuyor. Özel yatırım kuruluşu Starwood Capital Group geçen hafta yaptığı açıklamada, ABD’li oteller grubunun yaklaşık 2 milyar dolarlık portföyünden Çinli sigorta kuruluşu China Life Insurance Co’ya hisse sattığını duyurmuştu. Starwood geçen yıl da Manhattan’daki Baccarat Hotel’i Çinli Sunshine Insurance Group’a satmak için anlaşma imzalamıştı. Anbang Insurance Group da Manhattan’daki ünlü Waldorf Astoria Hotel için 2 milyar dolar ödemişti.