“Hamsi karasularımızı terk etmeye başladı”

0
38

Denizlerde av yasağının sona ermesinin ardından, Karadeniz’de avlanmaya başlanan hamsinin, bugünlerde Gürcistan karasularına göç etmeye başladığı bildirildi.

Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan,  yaptığı açıklamada, şu anda Karadeniz’de az miktarda hamsi avlandığını belirterek, avlanan hamsinin de geçmiş aylardaki hamsilere oranla eşdeğer olmadığına dikkati çekti.

Arslan, “Şu anda Karadeniz’de hamsi avcılığı bazı bölgelerde çok az yapılıyor. Bir ay öncesinde bir tekne 3 bin ile 5 bin kasa hamsi avlarken, şu anda bu miktar 50-150 kasaya kadar düştü” dedi.

Hamdi Arslan, gelecek günler için Türkiye karasularında hamsi avcılığı konusunda ümitli olmadığını ifade ederek, “Hiç olmaz değil, az miktarda olur. Hamsi karasularımızı terk etmeye başladı. Bundan sonra Gürcistan’dan gelecek hamsi tezgahlarımızı süsleyecek. Teknelerimiz de Gürcistan’da avlanmaya başlayacak” diye konuştu.
Hamsi avcılığının az olması nedeniyle fiyatların da yükseldiğini anlatan Arslan, şu anda tezgahlarda hamsinin 12-15 liradan satıldığını belirtti. 

Arslan, bu yıl hamsi avcılığının bol olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Geçtiğimiz yıllara bakarsak hamsi bir buçuk ay erken avlanmaya başlandı. Tekne sayısının fazla olması özellikle bu yıl Ege, Akdeniz ve Marmara’dan teknelerin Karadeniz’de hamsi avcılığına çıkması hamsinin biraz bol avlanması gibi görüntü sergiledi ama görüntü böyle değil, hamsi şu ana kadar geçtiğimiz yıllara oranla bol lanse edildi ama maalesef öyle değil.”