Halk Yatırım Türkiye için 2016 büyüme tahminlerini yükseltti

0
25

Halk Yatırım Ekonomik Araştırmalar Müdürü Banu Kıvcı Tokalı, 2016 büyüme tahminlerini yüzde 3,2’den yüzde 3,8’e çektiklerini ifade etti.
   
Banu Kıvcı Tokalı Foreks’e yaptığı açıklamada, sanayi üretiminin, 2016 yılına olumlu başlangıcın ardından, Şubat ayında da, düzeltmemiş verilerde, yıllık bazda %8,5’lik beklenenin ötesinde bir artış göstererek, yılın geneline ait büyüme görünümüne yönelik olumlu sinyalleri güçlendirmiş olduğuna dikkat çekti.
   
Tokalı, bir süredir ilk çeyreğe ait tablo netleştiğinde bu yıla ait büyüme tahmninlerini yukarı çekebileceklerini belirttiklerini hatırlattı ve “Mart ayına ait ilk sinyallerin de yine yıllık bazda güçlü bir artışa işaret ettiğini görüyoruz. Bu doğrultuda, 2016 büyüme tahminimizi %3,2’den %3,8’e çekiyoruz” dedi.
   
Yılın iki ayına ait üretim gelişimine bakıldığında, takvim etkilerinden arındırılmış durumda, yıllık bazda %5,5-5,8 bandında güçlü bir gelişimin söz konusu olduğunun görüldüğüne değinen Ekonomik Araştırmalar Müdürü Banu Kıvcı Tokalı,  şu şekilde konuştu:
   
“Mevsim ve takvim etkilerinden arındırıldığında da, üretim endeksi son üç aydır yükselişte. Üretimin ana dağılımında, yılın iki ayında, dayanıksız ve ara malı üretiminin desteklediği bir tablo mevcut. Ancak, yatırım eğilimini gösteren sermaye malı üretiminin hala zayıf kaldığını izliyoruz. Bu seyir ve zayıf küresel talep, potansiyelin altında büyüme görünümüne dair görüşümüzü korumamıza neden oluyor. Dayanıklı tüketim mallarında ise mevsimsel hareketler korunuyor. Sektörel bazda ise, diğer sektörlere girdi sağlayan kimya ile inşaat ve otomotiv sektörlerinde iyileşme dikkat çekiyor.”