​Hakan Ateş: Faiz indirimi güç olacağına geç olsun

0
96

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, merkez bankalarının birinci amacının fiyat istikrarını sağlamak olduğunu ancak bunun birinci öncelik olmakla birlikte büyümeyi de hükümetle birlikte öncelikleri arasına kattığını söyledi.

Habertürk’ten Yavuz Barlas’ın haberine göre, Ateş, İtalya’da düzenlenen Kadınlar DenizBank CEV Şampiyonlar Ligi Dörtlü Final organizasyonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye’nin sığınmacı sorunu ve sınırında hâlâ çözülememiş problemler olduğunu anımsatan Ateş, bütün bunları üst üste koyduğunuzda iş yaratma hadisesinin ön plana çıktığını belirtti. 

‘İNDİRİMDE İPİN UCU KAÇMASIN’ 
FED’in “güvercin” politikalar uygulamasının gelişmekte olan ülkelerin enflasyonu düşürebilmesi için iyi bir fırsat olduğunu vurgulayan Ateş, şöyle konuştu: “ABD Merkez Bankası (FED) kolay kolay faiz artıramaz. Faiz artışı başka bir bahara kaldı. Yoksa FED Başkanı Janet Yellen çoktan faizleri artırmıştı. Büyümeyi istihdamı kaliteli görseydi kimsenin gözünün yaşına bakmazdı. Avrupa’ya bakın Japonya’ya. Ne yaparsanız yapın yapısal reformları bitirmez tamamlamazsanız istediğiniz kadar parasal tedbir alın büyümeye doğrudan etki etmez. Merkez Bankası’nın birinci görevi fiyat istikrarıdır. Büyüme hükümetlerin işidir. Ancak bir dayanışma içerisinde ülkenin büyümesini de göz önüne alarak fiyat istikrarından da vazgeçmeden bir ekonomi politikası yürütülmelidir. Büyümeyi ihmal etmeyecek bir döneme geldik. Büyüdünüz ama enflasyon yüzde 20 oldu. O da olmaz. Dünyadaki bütün merkez bankaları fiyat istikrarını birinci öncelik olarak tutmak zorunda ama pratikte merkez bankaları hükümetle birlikte mutabık kalarak büyümeyi de göz önünde bulunduruyor.” 

‘GÜÇ OLACAĞINA GEÇ OLSUN’ 
Merkez Bankası’nın zaten enflasyonun düşeceğini öngördüğü zaman faizi indireceğini dile getiren Ateş, “Varsayalım, Merkez Bankası faiz indiriminde ipin ucunu biraz kaçırsın ve dolar kuru yükselsin. Kur karşısında ekonominin kırılganlığının daha fazla olduğunu düşünüyorum. Geçmişi de hatırlarsak faiz indirimi güç olacağına geç olsun” dedi.

-İflas erteleme kararlarının arttığını ve sadece bankaları değil tüm ticaret erbabının etkilendiğini ifade eden Ateş, “Şirketin merkezi İstanbul’un göbeğinde, Merzifon’dan iflas erteleme kararı alıyor. Bu kararlar ihtisas mahkemeleri tarafından incelenmeli” dedi.

-Ateş, Denizbank’ın finansal sonuçlarının bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla beklentileri doğrultusunda çift haneli artış göstereceğini sektörde de böyle pozitif bir eğilim olduğunu belirtti. 

-Özkaynak kârlılıkları ile ilgili sorunu hükümet yetkililerine ilettiklerini söyleyen Ateş, “Enflasyon 8-9. Kârlılık yüzde 10. Büyümeyi finanse edecek artı bir değer kalmıyor” dedi.
‘MOODY’S CESUR DAVRANMADI’ 

“Moody’s kredi notumuza dokunamadı. Not görünümünü pozitife çevirecek kadar da cesur olamadı. Kamu borcu tek hanede, bütçe açığı yüzde 2’nin altında, cari açığın milli gelire oranı yüzde 4. Böyle kaç tane ülke var.”

‘SBERBANK ÇOK MEMNUN SATMA NİYETLERİ YOK’
“Bütün banka sahibi hissedarlar kârsızlıktan yakınıyor. Sizin hissedarınız da bundan yakınıyor olmalı. İki ülke arasındaki durum ortada. Demiyor mu bankayı satalım?” sorusu üzerine Hakan Ateş, şöyle cevap verdi: “Sberbank Üst Yöneticisi Herman Gref, DenizBank’ın hem finansal sonuçları hem de teknolojik başarılarından çok memnun. Bunu sürekli bize iletiyor. Bana intikal eden bir şey yok. Kaldı ki, satma niyetlerinin olmadığını düşünüyorum. Hissiyatım şu ki; iki ülke arasındaki ilişki durumu konusunda ne Türk ve ne de Rus halkları gönülleri itibarıyla memnun.”

‘KULÜPLERİN BU GELİRLERLE MALİ SIKINTI YAŞAMASI ABESLE İŞTİGAL’
Hakan Ateş, spor kulüplerinin kullandıkları banka finansmanının yüzde 70- 75’inin Denizbank tarafından verildiğini söylerken 415 milyon dolarlık kredi hacmi ile sektör lideri konumunda olduklarını ifade etti. Ateş, “Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor’un yanı sıra diğer Anadolu takımlarına finansman desteği sağlıyoruz. 1 milyar liranın üzerinde kredimiz var. Hiçbir takıma forma reklamı vermiyoruz. Stat yapımlarında finansman veriyoruz. Örneğin Beşiktaş’ın yeni stadının yapımı için kredi verdik. Bütün Türk sporunu destekliyoruz” dedi. Özellikle 4 büyüklerin UEFA’nın Finansal Fair Play kriterlerini tutturamaması hakkındaki değerlendirmesi sorulan Ateş şu yanıtı verdi: “İstanbul’un 3 büyük takımının her yıl yaklaşık 150 milyon dolarlık geliri var. Bir finansçı olarak düşünün; her yıl kasasına 150 milyon dolar giren herhangi bir şirket var? Bence finansal açıdan çok daha iyi olmaları lazım. 

‘4-5 KATI FİYATLA TRANSFER OLMAZ’
FIFA ve UEFA ile borçlara ilişkin bir sıkıntının olması bana abesle iştigal geliyor. Kulüpler finansal açıdan daha iyi yönetilebilir. İstanbul’daki statların yıllık geliri 40-50 milyon dolar. O kadar da yayın geliri var. Ayrıca 20-25 milyon civarında sponsorluk gelirleri bulunuyor. Bir de forma satışlarını eklerseniz toplam gelirleri 120-130 milyon doların altına düşmez. Böyle bir gelir varken zarar edilmesi nasıl olabiliyor? Şöyle ki; bütçenizi aşan yatırımlar yaparak olur. Örneğin Avrupa’da 400 bin-500 bin Euro’ya oynayan oyuncular bize 4-5 katına transfer oluyor. Piyasayı biz yükseltiyoruz. Neden bu kadar büyük paralar veriliyor, anlayamıyorum.” 

TESLA ALAMADI, HİSSESİNİ ALDI, % 35 KAZANDI
Hakan Ateş’in teknolojiye merakını kendisini tanıyanlar iyi bilir. Hakan Bey, dünyadaki yenilikleri çok yakından takip ediyor. Otomobil dünyasını kasıp kavuran Tesla Motors’un ABD’deki başlangıç fiyatı 35 bin dolar olan elektrikli otomobili Model 3 versiyonuna ön sipariş vermek istemiş, 300 bini aşan ön talebi görünce siparişi geri çevirip Deniz Yatırım aracılığıyla hissesini satın almış. Öyleki 159 dolar seviyesinden aldığı hisse bugün 250 doları aştı. Yani Hakan Bey’in elektrikli otomobil kârı da 2 ay gibi kısa bir sürede yüzde 35’i aştı.

‘İLK 4’TE BEDEN EĞİTİMİ KONULMALI 
CEV Asbaşkanı olan Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Özkan Mutlugil, turnuva öncesi yaptığımız görüşmede Türkiye’de spora başlama yaşının çok geç olduğundan yakınarak “Denge ve beceri en çok 10 yaşına kadar gelişiyor. Oysa bizim 4+4+4 eğitim sistemine göre ilk 4 yıl beden eğitimi ya da spor dersi yok. Bakanlıklarla görüşüyoruz bu değişmeli” dedi.

Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV) Başkanı Aleksandar Aleksandar Boricic “Denizbank’ın ana sponsorluğu çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz olağanüstü işbirliğinden büyük memnuniyet duyuyorum” dedi.