GÜBRETAŞ’ın 2015 cirosu 3 milyar liraya yakın

0
44

Gübre Fabrikaları TAŞ (GÜBRETAŞ), 2015 yılında konsolide cirosunu önceki yıla göre yüzde 3 artırarak 2 milyar 931 milyon liraya yükseltti. 
   
GÜBRETAŞ geçen yıl üretimini 2014’e göre yüzde 32 artırdı. Uluslararası emtia fiyatlarındaki düşüş ve Türkiye’de sonbahardan itibaren gübrede KDV indirimi beklentisiyle son çeyrekte sektördeki satış durgunluğunun negatif etkilerine rağmen karlılığını sürdüren şirket, 2015 gelirlerinden 89,4 milyon lira net kar elde etti. 
   
GÜBRETAŞ Genel Müdürü Şükrü Kutlu, 2015 yılında tarım sektörünü etkileyen olumsuzluklara rağmen şirketin 1 milyon 666 bin ton gübre satışı gerçekleştirdiğini belirterek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre yüzde 30’a yakın pazar payıyla sektördeki liderliklerini devam ettirdiklerini bildirdi. 
   
Finansal sonuçları değerlendiren Kutlu, 2015’i özellikle üretimde çok verimli geçirdiklerini, Yarımca’daki yeni NPK tesislerinde deneme üretimlerinin başlaması sonrasında yüzde 32’lik artışla yaklaşık 690 bin ton gübre üretimi gerçekleştirdiklerini anlattı. 
   
Kutlu, geçen yıl uluslararası emtia fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak gübre ham maddelerinin fiyatlarında da bir gerileme yaşandığını kaydederek, “Ayrıca 2015’in son çeyreğinde, hükümet programında yer alan ‘gübrede KDV’nin kaldırılması’ beklentisiyle çiftçilerimiz gübre alımlarını erteledi. Buna rağmen Türkiye’de toplam 5,5 milyon ton gübre tüketimi gerçekleşti. Bütçe hedeflerimize ulaşmayı etkileyen bu faktörlere rağmen 2015 yılını 2 milyar 931 milyon lira net satış geliriyle kapatarak 89,4 milyon lira net kara ulaştık” ifadelerini kullandı. 

“2016’da her alanda rekorla büyüme hedefi” 
GÜBRETAŞ’ı daha güçlü bir geleceğe hazırlamak için kurumsal dönüşüm yolunda önemli kurum içi projeler gerçekleştirildiğini aktaran Kutlu, şu açıklamalarda bulundu: 
   
“2015, bizim için kurumsal dönüşümümüzü tamamladığımız ve tedarik optimizasyonu gibi alt yapıyı güçlendiren önemli adımlar attığımız bir yıl oldu. Özellikle yenilikçi ürün anlayışıyla tarımda verimliliği artırmak için bitkiye ve bölgeye özel gübre çeşitlerini geliştirmeye devam ettik. Tarımsal üretim alanındaki 64 yıllık birikimimizi bahçe-süs bitkileri sektörüne taşıyan ‘GÜBRETAŞ Bahçem’ adlı yeni bir markada ortaya koyarak şehirli tüketicilerle de buluştuk. 
   
Bu yıla olumsuz etki eden gelişmeler, 2016’da hem sektör hem de GÜBRETAŞ açısından birer fırsata dönüşecek. 1 Ocak’ta gübrede KDV indirimiyle ilgili Bakanlar Kurulu kararanın yayınlanmasıyla yeni yıla güzel başladık. Özellikle son çeyrekte ertelenen gübre alımlarının 2016 yılında gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu sayede sektör de tarihinin en yüksek tüketimine ulaşabilir bu yıl. Satışların yanı sıra ciro, karlılık ve yatırımda da rekorların hedeflendiği 2016’da 2 milyon tonu aşan satış hacmi, 4 milyar lira üzerinde konsolide ciro ve 234 milyon lira net kar hedefliyoruz. Bu hedeflere ulaşmak gübrede KDV’nin kaldırılması, İran’a ekonomik yaptırımların sona ermesi ve kurumsal altyapıyla ilgili gerçekleşen adımlar sayesinde daha kolay olacak.”