Google’ın sürücüsüz arabası bu yaz yollarda

0
79

Google’ın sürücüsüz araçları (Google car) bu yaz Kaliforniya’da karayoluna çıkıp deneme sürüşü yapacak. Robot araçlar daha önde deneme pistlerinde kullanılmıştı; fakat düzenli trafiğin aktığı yollarda ilk defa denenecekler.

Yola çıkan sürücüsüz araçlarda her ihtimale karşı kontrolü ele alabilmesi için sürücü bulunacak. Denemeler sırasında arabalarda istenildiğinde çıkarılabilen direksiyonlar kullanılacak. Araçlar denemelerde saatte 40 kilometre hıza çıkabilecek. Google’ın arabası tamamen çevreci olmasıyla dikkat çekiyor.

Robot araç projesini yöneten Chris Urmson, otomobillerin trafiğe çıkmasının Google teknisyenlerine aracın daha önce karşılaşmadığı durumlarla baş edebilmesi için gerekli yazılımları geliştirme fırsatı sunacağını belirtti. Daha önceki denemelerde kazayla karşılaştıklarını; fakat bunların çok ufak olduğunu belirtti. Urmson trafikte yaşanan kazaların yüzde 94’ünün sürücüden kaynaklandığını, trafikte milyarlarca lira ve saat kaybedildiğini, bunların önüne geçmek için alternatif yaratmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.