Google’ın 2015 yılı arama trendleri, Türkiye ve dünyada en çok aranan olaylar

0
52

2015 yılı hem Türkiye hem de dünya gündemi için çok dolu bir yıl oldu. Ülkemizde en yoğun gündem seçim ve terör operasyonları olurken, dünyada başta Paris saldırıları olmak üzere terör olayları yine en çok aratılan konular arasında yer aldı.

Göçmen krizi de başta Türkiye olmak üzere tüm Avrupa için önemli bir sorun ve gündem oluşturdu. Milyonlarca insan bu krize çözüm yollarını hem aradı, hem okudu, hem paylaştı…

Ancak Google’da sadece terör ve mülteci haberleri okunmadı. İnsanlar bazen Mars’ta suyun olup olmadığını araştırdılar, bazen de Kadınlar Dünya Kupası’na yoğun ilgi gösterdiler. İşte Google’ın yapmış olduğu 2015 yılı trend raporunun sonuçlarına göre öne çıkanlar…

GOOGLE’IN 2015 YILI ARAMA TRENDLERİ – EN ÇOK ARANAN OLAYLAR

1-) 13 Kasım Cuma günü bir konser salonu, stadyum, restoran ve kafe, teröristlerin saldırısına uğradı ve dünya, sevdiklerinin güvende olup olmadığını, ışıklar şehrinde olup bitenleri öğrenmeye çalıştı. Bu eşzamanlı saldırılar, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana Fransız topraklarında gerçekleşen en ölümcül saldırılardı.


2-) Gösterime giriş tarihi 18 Aralık olarak belirlenen ve aylarca öncesinden beklenti oluşturulan Star Wars Bölüm VII: Güç Uyanıyor’un fragmanları, filme yönelik dünya çapında bir heyecan ve merak uyandırdı.

 


3-) 13 Kasım Cuma günü bir konser salonu, stadyum, restoran ve kafe, teröristlerin saldırısına uğradı ve dünya, sevdiklerinin güvende olup olmadığını, ışıklar şehrinde olup bitenleri öğrenmeye çalıştı. Bu eşzamanlı saldırılar, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana Fransız topraklarında gerçekleşen en ölümcül saldırılardı.


4-) Eylül ayından itibaren dünyanın en iyi Rugby Union takımlarından yirmisi, dünyanın en büyük spor etkinlikleri arasında yer alan bir turnuvada kupa için mücadele etti.


5-) Elizabeth Windsor 2 Haziran 1953’te taç giydi. 9 Eylül 2015’te, tahtta en uzun kalan İngiliz hükümdarı ve tarihte en uzun süre görev yapan Kraliçe oldu.


6-) ABD Çevre Koruma Kuruluşu, Volkswagen’i popüler dizel motorlarını, emisyon kontrolünü sadece laboratuvar testlerinde etkinleştirecek şekilde kasten programlamakla suçladı.


7-) Savaştan zarar görmüş Suriye’den Avrupa Birliği ülkelerine gelen mültecilerin ve göçmenlerin sayısındaki artış nedeniyle, Avrupa’da mülteci krizi tırmanışa geçti. Nisan 2015’te yaklaşık iki bin göçmeni taşıyan beş geminin Akdeniz’de batmasıyla tahminen 1200’den fazla kişi yaşamını yitirdi.


😎 Aslan Cecil Zimbabve’de yaşadı. Hem yaşadığı bölgenin maskotuydu, hem de Oxford Üniversitesi tarafından araştırma konusuydu. Cecil 1 Temmuz 2015’te bir av partisi sonucunda vurulup öldürülerek uluslararası medyanın ilgisini çekti. Herkes aslan avcılığı ve Cecil’in ölümü hakkında sorular sormak için Google’da arama yaptı.


9-) İnanılmaz beceri ve sabır, heyecan, atletik performansın zirvesi: 7. Kadınlar Dünya Kupası’nda hepsi vardı.


10-) 2015 baharında ABD, İngiltere, Rusya, Fransa, Çin, Almanya ve İran, İsviçre’de İran’ın nükleer programına ilişkin bir çerçeve anlaşma konusunda görüşmeler yaptı. 2 Nisan’da söz konusu ülkeler, İran’ın nükleer tesislerini yeniden tasarlayacağı, dönüştüreceği ve azaltacağı yönünde bir anlaşmaya vardıklarını açıkladı.


11-) Yunanistan IMF borcunu geri ödeyemeyen ilk gelişmiş ülke oldu.


12-) Haziran ayında Yunan ekonomisi sarsılırken, Çin borsası çöktü. Tüm dünyada yapılan aramalar bu krizlerin önemini yansıttı.


13-) Mayıs’ta, futbol dünyasının yöneticileri yolsuzluk iddialarıyla suçlandı; uluslararası futbol dünyası ve dünya kupasının yapılacağı yerle ilgili teklifler ilgi odağı haline geldi.


14-) 25 Nisan 2015’te Nepal saatiyle 11:56: Nepal’i vuran 8,1 büyüklüğündeki deprem binlerce evi yerle bir etti, Everest Dağında büyük bir toprak kaymasına neden oldu ve yaklaşık 9000 kişi hayatını kaybetti.


15-) İçinde neredeyse her şeyin bulunduğu bir turnuvaydı: Büyük isimler, heyecan verici karşılaşmalar ve olağanüstü bir final. Bu Dünya Kupası’nda, dünyada hakkında en çok arama yapılan spor kriket oldu.


16-) 2015’de Leonard Nimoy, Oliver Sacks ve Bess Myerson gibi çok sayıda ünlüyü kaybettik. Google arama ile onların dünyaya yaptığı katkıları onurlandırmak istedik.


17-) Hollywood açısından yılın en büyük etkinliği, kazananlar, adaylar ve katılanlarla ilgili Google’a milyonlarca arama getirmeye devam ediyor. Bu yıl, En İyi Film ödülü Birdman’e, En İyi Erkek Oyuncu ödülü Eddie Redmayne’e ve En İyi Kadın Oyuncu ödülü Julianne Moore’a verildi.


18-) Beyaz ve altın sarısı mıydı, siyah ve mavi mi, yoksa mavi ve kahverengi mi? Her şey, İskoç çift Grace ve Keir Johnston’ın annelerinden nikah töreni için giymeyi düşündüğü elbisenin fotoğrafını istediğinde başladı. Sonrasında tüm dünyada viral bir fenomene dönüştü.

GOOGLE’IN 2015 ARAMA TRENDLERİ VİDEOSU