Goldman Sachs’tan Rio 2016 tahminleri

    0
    53

    Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde 5 Ağustos’ta başlayacak olan 2016 Yaz Olimpiyatları’nda 10 bini aşkın sporcu 42 spor dalında yarışacak. ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs da 2012 yılındaki Olimpiyatlar için yapmış olduğu gibi, bu yılki oyunlarda da hangi ülkenin kaç madalya kazanabileceğine dair tahminlerde bulundu.

    “Les Echos” gazetesinde yer alan habere göre, tıpkı daha önceki Londra oyunlarında olduğu gibi bu sefer de ilk üç sırayı ABD, Çin ve İngiltere alacak. Bu ülkelerin sırasıyla 45,36 ve 23 altın madalya kazanacakları tahmin ediliyor.

    Peki ya ev sahibi ülke Brezilya? Banka yetkililerine göre, Brezilya organizatör ülke olarak madalya şansını yüzde 20 artırmış durumda; altın madalya kazanma olasılığı ise yüzde 50. Kısacası, Brezilya tarihinin en parlak sonuçlarını elde edebilir. Goldman Sachs’ın katılımcı ülkeler tahmini sıralamasında 16’ıncı sırada yer alıyor.

    Türkiye’ye gelince, Goldmas Sachs’ın tahminine göre Türkiye 3 altın madalyayla 25’inci sırada yer alabilecek.

    Goldmans Sachs bu araştırması için ülkelerin nüfusları, hedeflerini gerçekleştirme oranları, “ev sahibi ülke” ya da “eski ev sahibi ülke” olma ve GES (growth environment score; büyüme ortamı skoru) gibi faktörleri geçmişteki olimpiyat performanslarıyla birleştirdi. Banka ekonomistleri bir ülkenin Olimpiyatlar’daki başarı derecesinin ekonomik ve politik gelişmişlik düzeyiyle de yakından ilintili olduğuna dikkat çekiyorlar. Nitekim madalya kazanan ilk 10 ülkenin altısının G-7 ülkelerinden olması –ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve Japonya-tesadüf değil. Bu ülkelerin toplamda 282 madalyanın 177’sini kazanmaları bekleniyor. Rusya, Çin, Güney Kore ve Macaristan da bu sınıflandırmayı tamamlıyor.
     
    Rusya belirsizliği
    Bununla birlikte, Goldman Sachs’ın bu modeli şans, tesadüf gibi faktörleri göz ardı ettiğinden mükemmel sayılmaz. Durumu belirsiz kılan bir diğer önemli faktör ise Rusya’nın katılıp katılmayacağıyla ilgili süregelen tartışmalar. Banka bu araştırmayı yaparken, Rusya’nın katılmayacağı yönünde bir durum söz konusu olduğundan, Rus sporcuların 2012’de Londra’da kazandıkları madalyaları bu ülkenin hesabından düşüp tepedeki diğer ülkelere dağıtarak bir tahminde bulundu.