Globaldeki Türk Kadın Liderler

0
519

Kadınların işgücüne katılımı, hem dünya hem de Türkiye ekonomisi için önemli bir büyüme fırsatı yaratıyor. Kadınların iş dünyasında yer alması ve liderlik pozisyonlarına yükselmesi toplumsal gelişim, verimlilik ve ekonomik büyüme için son derece önemli bir potansiyel oluşturuyor.

Dünya nüfusunun yarısını oluşturan kadınların işgücüne daha fazla katılımı ile dünya ekonomisinin büyüme yönünde önemli bir ivme kazanması sağlanabilir. 2018 yılında McKinsey Global Institute (MGI), işgücüne eşit katılımın gerçekleşmesi halinde oluşacak ekonomik potansiyelin büyüklüğünü farklı senaryolar altında modelledi. Ülkelerin kendi bölgelerinin en iyi seviyelerine çıktığı senaryoda küresel ekonominin 2025 yılında 12 trilyon ABD doları veya yüzde 11 oranında artma potansiyeli mevcut. Türkiye, World Economic Forum’un her sene yayınladığı Küresel Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde 2016 yılında 144 ülke içinde 130’uncu sırada yer alsa da bu göstergeler Türk kadınının globaldeki başarılarını gölgeleyemiyor.

MGI öngörülerine göre, Türkiye, kadın işgücü katılım oranını güçlü, istikrarlı ve odaklı politikalar ile yüzde 30’lardan OECD ortalaması olan yüzde 63’e yükselttiğinde, GSYİH’sini 2025 yılında yüzde 20 oranında arttırma potansiyeline sahip. Böylelikle de GSYİH, baz senaryoda beklenenden 200-250 milyar $ daha fazla olacak.

Çokuluslu şirketlerde global olarak üst düzey pozisyonlara giden kariyer yolu öncelikle eğitimle başlıyor. Globalde güçlü kadınların yüzde 80’i yüksek lisans, yüzde 31’i lisans ve yüzde 9.5’i doktora derecesine sahip. Üniversite eğitimini yurtdışında tamamlayan global liderlerin mezun olduğu okullar arasındaysa Columbia, Princeton, Cornell, Harvard Business School, California Berkeley ile Almanya, Fransa, Avusturya ve İsviçre’deki okullar ilk sıralarda yer alıyor. Global liderlerin yüzde 66.7’si şu an 40-50, yüzde 19’u 30-40 yaş arasında ve global pozisyonlarda görevlerine devam ediyor. En önemli beş özellik ise vizyonerlik, kriz yönetiminde deneyim sahibi olmak, çalışkan olmak, çok yönlülük ve performans baskısına dayanıklı olmak. Yine kriz ortamlarında Türk yöneticilerin liderlik özellikleri değer kazanıyor. Globaldeki güçlü kadınların ajandasında ilk sıralarda büyüme yer alıyor.

Bu sene Fortune Türkiye’nin Globaldeki Kadın Yöneticiler listesi her zamankinden kalabalık. İşte dünyada Türkiye’yi liderlik statüsünde temsil eden Türk lider kadınlar:

1) Serpil Timuray, Avrupa Bölge CEO’su ve Dünya İcra Kurulu Üyesi, 50, Vodafone

Ocak 2014’ten bu yana Vodafone Grubu Dünya İcra Kurulu’nda yer almakta olan Timuray, 1 Ekim 2018 tarihi itibarıyla Vodafone Grubu Avrupa Bölge CEO’su olarak atandı. Timuray daha önce Vodafone Grubu’nda Ticari Operasyonlar ve Strateji Dünya Başkanı, Ocak 2014 – Ekim 2016 döneminde Vodafone Grubu AMAP (Afrika, Orta Doğu, Asya, Pasifik) Bölge CEO’su, 2009-2013 yıllarında da Vodafone Türkiye CEO’su olarak görev yaptı.  Timuray ayrıca “Genç  Küresel Liderler” listesinde.

2) Aylin Somersan Cogui, İnsan Kaynakları Başkanı, 42, Allianz Grubu

Allianz Türkiye’de 2016 yılının Ocak ayından bu yana Allianz Türkiye İcra Kurulu Başkanı CEO olarak görev yapan Aylin Somersan Coqui, 1 Ocak 2019 itibarıyla Allianz Grubu İnsan Kaynakları Başkanı (Chief Global HR Officer) oldu. Allianz’a 2002 yılında katılan Aylin Somersan Coqui, Allianz Global Inverstors ve PIMCO’da aldığı çeşitli pozisyonların ardından Allianz Grubu’nun CEO Ofisi Eş Başkanı olarak atandı. Somersan Coqui, Allianz Türkiye’nin kaptanlığını başarıyla sürdürdü.

3) Berna Ülman, Güneydoğu Avrupa Genel Müdürü, 54, Visa

Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. 2000 yılında Visa Türkiye’ye genel müdür yardımcısı olarak katıldı. 2003 yılında genel müdür, 2008 yılında da Bölge Genel Müdürü oldu. Türkiye dahil dokuz ülkenin bağlı olduğu Visa Group’ta Ülman, 21,2 milyar euro değerindeki Visa Inc.-Visa Europe birleşmesi sonrasında yeni merkez olan San Francisco’ya yerleşti. Geleceğin teknolojisi giyilebilir teknolojisi konusuna odaklı stratejiler izliyor.

4) Filiz Akdede, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Geniş Formatlı Yazıcılar Satış Başkanı, 46,HP

Kısa süre önce Türkiye Genel Müdürü olarak devam ettirdiği  görevinde önemli görevler alarak alanını genişletti.  Akdede’nin gündeminde yeni görevi ve sorumlulukları var. HP Türkiye 2018 yılını yazıcı pazarında yüzde 41 ile lider olarak tamamladı. 2018 yılı toplamında yazıcı pazarı yüzde 10 ile küçülürken HP bu küçülmeden etkilenmeden pazar payı ve adetini korudu.

5) Yasemin Bedir, Kuzey Amerika Pazarları Kıdemli Başkan Yardımcısı, 47, Mastercard

Bedir, Kuzey Amerika pazarlarında Bankalar ve Ödeme İşlemcilerinden sorumlu oldu. Mastercard bünyesinde Amerika kıtasında üst düzey yönetici olarak görev yapacak Türkiye’den ilk kadın yönetici olan Bedir, Mastercard içinde global olarak Kadın Liderlik Programı’nı yönetmesinin yanı sıra, Professional Women Network’ün (PWN) de kurucuları arasında yer alıyor.

6)Elif Aral, Gelişen Pazarlar Aşı Grubu Lideri, 47, Pfizer

Aral 2019 itibariyle başladığı yeni görevi kapsamında Pfizer’in Latin Amerika, Afrika, Orta Doğu, Asya ve Çin’in dahil olduğu geniş bir bölgedeki aşı işinden sorumlu olacak.  Gelişen ülkelerin barındırdığı yüksek nüfus ve doğum oranı göz önünde bulundurulduğunda, aşıların toplum sağlığında taşıdığı önemin çok fazla olduğu bu coğrafyada Aral, bebeklerin ve yetişkinlerin aşılara erişebilmesi ve hastalıklardan korunabilmesi için çalışacak.

7) Galya Frayman Molinas, Global Stratejiden Sorumlu Başkan Yardımcısı, 52, Coca-Cola

Kafkasya ve Orta Asya bölgesindeki toplam 9 ülkenin yönetim merkezi olan Türkiye, Coca-Cola’nın global yönetimine de üst düzey yönetici sağlamayı sürdürüyor. Molinas yeni atandığı görevinde, 206 ülkede faaliyet gösteren Coca-Cola şirketinin büyüme stratejisi için kritik alanların belirlenmesi konularına liderlik edecek.

8) Huzur Devletşah, İtalya Başkanı ve Genel Müdürü ve Eli Lilly CEE, Rusya/Bağımsız Devletler Topluluğu ve İsrail Başkanı ve Genel Müdürü, 50, Lilly İlaç

Devletşah, Boğaziçi Üniversitesi Kimya bölümünden 1992 yılında mezun oldu. Lilly Türkiye’ye 1998 yılında satış enformasyon ve stratejik planlama müdürü olarak katıldı. Bu görevlerinin sonrasında globalde üstlendiği görev ve sorumluluklarla Avrupa ve Rusya’da önemli bir pozisyonda çalışıyor.

9) Elif Bilgi Zapparoli, Küresel Sermaye Piyasaları Eş Başkanı, New York, 51, Bank Of America, Merrill Lynch

Zapparoli, Harvard Graduate School of Business Administration’ta MBA eğitimini tamamladı. Bilgi Zapparoli, 2001-2010 yılları arasında, kuruculuğunu yaptığı EFG İstanbul Menkul Değerler’in Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev aldı. Yeni görevinde Zapparoli, bankanın tüm borç ve menkul kıymetler, bono piyasaları, kurumsal derecelendirme, para ve özkaynak türevlerinden sorumlu olacak.

10) Ümran Beba, Global Yetenek Yönetimi, Çeşitlilik ve Dahil Etme Kıdemli Başkan Yardımcısı, 55, PepsiCo

Beba, PepsiCo’da üst düzey yönetici olarak uzun yıllara dayanan tecrübesi ile Türk iş dünyasını uluslararası seviyede güçlü şekilde temsil ediyor. PepsiCo bünyesinde uzun yıllara dayanan bir deneyime sahip olan Beba, şirketteki 23 yıllık görev süresi boyunca, Türkiye Genel Müdürlüğü’nün dışında Güney Doğu Avrupa ve Asya Pasifik Bölge Başkanlığı’nı da yürüttü.

11) Hafize Gaye Erkan, CIO, Kıdemli Başkan Yardımcısı, Risk Yönetimi Eş Başkanı, 38, First Republic Bank

Türkiye’yi globalde güçlü kadınlar kategorisinde temsil eden First Republic Bank CIO’su, Kıdemli Başkan Yardımcısı, Risk Yönetimi Eş Başkanı Erkan, dünyada finansal alanda güçlü kadın liderlerden.  2019 ve sonrası hedeflerinde karlı büyüme stratejiler söz konusu. Erkan, First Republic Bank’ın yatırım ve risk yönetimi alanında 50 milyar dolarlık  aktif büyüklüğünü yönetiyor ve stratejilerine yön veriyor.

12) Zeynep Keskin, EMEA CEC Bölge Yöneticisi, 52, SAP

Kurumsal uygulama ve yazılım şirketi SAP’nin Türkiye ofisi Genel Müdürlüğü’nü 2012 tarihinden beri yürüten Keskin, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’yı kapsayan SAP EMEA bölgesinde yeni göreve atandı. SAP’nin son dönemde hızlı büyüyen alanlarından biri olan Satış, Pazarlama ve E-ticaret çözümlerini kapsayan Customer Engagement and Commerce (CEC) İş Kolu’nun EMEA Bölgesi Yöneticisi oldu.

13) Defne Tozan, Küresel Teknoloji Hizmetleri İş Birimi Ortadoğu ve Afrika Bölgesi’nden Sorumlu Genel Müdürü, 53, IBM

BM kariyeri boyunca Defne Tozan, kamu sektörü ve telekomünikasyon endüstrisinde çeşitli yöneticilik rolleri üstlendi. 2008’de IBM Global Teknoloji Hizmetleri’nde çalışmaya başlayan Tozan, 2014’de IBM Global Teknoloji Hizmetleri Türkiye Direktörü oldu. Bu rolde Global Teknoloji Hizmetleri organizasyonunu yeniden yapılandırdı ve hizmet kalitesini artırdı.

14) Yonca Dervişoğlu Brunini, Avrupa, Ortadoğlu, Afrika Pazarlamadan Sorumlu Genel Başkan Yard., 49, Google

Dervişoğlu Brunini, Google’ın üst düzey yöneticileri arasına girmeyi başaran, 35 ülkeden sorumlu lider yöneticilerden biri. 2019 ve sonrası hedeflerinde Türkiye’de 1 milyon kişiyi teknoloji alanında eğitme konusunda projeler geliştiriyor. Türkiye ile birlikte 14 yıl önce Google’da başlayan yolculukta şimdi dünyanın geleceğini şekillendirmeye odaklı çalışmalar içerisinde.

15) Prof. Dr. Feryal Özel, Türk Bilim Kadını, 43, Nasa

1997 yılında da Danimarka‘nın başkenti Kopenhag‘da “Niels Bohr Institute”‘de fizik üzerine yüksek lisansını yaptı. Sonra tekrar Amerika‘ya döndü, ve Harvard Üniversitesi‘nin doktora programına kabul edildi. Özel, Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’daki tek Türk bilim kadını. NASA’nın 2020’de hayata geçireceği uzay teleskopu projesinin başında astrofizik mühendisi…

16) Hatice Kurtar Demiray, Uluslararası Ticari Operasyonlar ve Global Aşı Grubu Lideri ve Cherie Blair Vakfı Mezunlar Mentoru, 46, Merck

Kurtar Demiray, 22 yıldır MSD bünyesinde satış temsilciliği, ürün müdürlüğü ve pazarlama müdürlüğü görevlerinde bulundu. MSD’nin farklılaşma, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik temelleri üzerine kurduğu çalışma anlayışı ile Türkiye’de insanların sağlıklı yaşamaları için fark yaratan çalışmalarına yenilerini eklemeye yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor.