Global Marka Olma Yolunda İhracat Yatırımları

0
383

Global marka olma hedefiyle ihracat yatırımlarına ağırlık veren Yataş Grup, rotasını hızlı büyüyen pazarlara çevirdi. Çin, Hindistan ve Singapur pazarlarıyla yakından ilgilenen Yataş Grup, Afrika pazarındaki gelişmeleri de takip ediyor. Grup, yıl sonuna kadar cirosunu 2,5 milyar TL’ye ve Ar-Ge harcamalarını ise 20 milyon TL’ye çıkarmayı planlıyor.
Begüm Nur Alkış

Yataş Grup CEO’su Nuri Öztaşkın

Perakende sektörü, 1,4 trilyon TL’ye ulaşan ciro hacmi ve son beş yılda yıllık ortalama yüzde 17’lik büyüme ivmesiyle Türkiye ekonomisinin temel dinamiklerinden biri konumunda. 2,5 milyon kişiye istihdam sağlayan sektörde, “yeni normal” olarak adlandırılan süreçteki tüketici davranışlarının ne yönde şekilleneceği ise gündemdeki sıcaklığını koruyor. Perakendenin geleceğine yönelik konuların masaya yatırıldığı TÜSİAD’ın raporuna göre, rekabetin yoğun olduğu sektörde pandeminin getirdiği değişikliklerle beraber tüketicilerin seçeneklerinin artması; sektörde faaliyet gösteren işletmelerin en kaliteli ürünü en kısa sürede en uygun fiyattan sunmak için büyük bir yarış içine girmesine yol açıyor.

E-ticaretin ise salgın sürecinde 10 yıllık bir sıçrama yaptığı düşünülüyor. E-ticaret hacmi, 2020’de yüzde 66’lık büyüme ile 226,2 milyar TL’ye ulaştı. E-ticaret faaliyetlerinde bulunan işletme sayılarının gün geçtikçe artması, dijitalleşmenin perakendedeki rolünü daha net gösteriyor. Yataş Grup olarak dijitalleşmenin her zaman odaklarında yer aldığını söyleyen Yataş Grup CEO’su Nuri Öztaşkın, “Tüm iş süreçlerimizi dijital dönüşüme entegre ediyoruz. Dijitalleşmeye yaptığımız yatırımlarda en çok payı yüzde 30 ile üretim, yüzde 25 ile pazarlama, yüzde 15 ile satış alanında yaptık. Yaptığımız yatırımlarla yeni teknolojiye ulaşan üretim tesislerimizde 52 saniyede bir yatak üretiyoruz. Yataş Bedding ile başladığımız e-ticaret yolculuğuna mobilya markalarımızla devam edeceğiz. 2021’de Enza Home’da online satışa başlayacağız” diyor.

2020 yılında ilk defa e-ticaret ile ihracat yapmaya başlanan Yataş Grup’ta, Aliexpress’te mağaza açılarak ürünlerin dünyanın dört bir yanındaki tüketicilerle buluşması sağlandı. Bu süreçte Maldivler’den Avustralya’ya uzanan e-ticaret hattı ile ihracat yapıldı. Grubun Endüstri 4.0 çerçevesinde gerçekleştirdiği yatırımlar ise kalite, maliyet ve hız iyileştirmelerini sağlıyor ayrıca inovatif faaliyetlerini artırıyor. Kayseri’de bulunan Ar-Ge merkezinde inovasyona ve katma değerli ürünlere yönelik çalışmalar yapan Yataş Grup, yıl sonuna kadar Ar-Ge harcamalarını 20 milyon TL’ye çıkarmayı hedefliyor.

İHRACATTA 12 YENİ PAZAR

İhracat odaklı büyüme stratejisi kapsamında Avrupa’da, Rusya’da ve Amerika’da yeni yapılanmalara giden Yataş Grup, ilk olarak 2017 yılında Almanya’da Yataş Europe GMBH şirketini kuruyor. Şirket ile Yataş Bedding ve Enza Home markalarını, başta Almanya olmak üzere sınır öte- sine taşımak ve burada yaşayanlar ile buluşturmak hedefleniyor. Daha sonra Yataş Rus ile dünyanın önemli mobilya pazarlardan biri olan Rusya’da faaliyet göstermek için 2019 yılında harekete geçiliyor ve Enza Home markasıyla Rus pazarına giriş yapılıyor.

Grup son olarak Mart 2020’de Enza Home International’ı, dünyanın en büyük mobilya ve yatak pazarlarından biri olarak bilinen ABD’nin Kuzey Karolina eyaletinde kuruyor. Amerika’ya özel mobilya, yatak ve tekstil koleksiyonlarıyla faaliyet gösteriyor. Ayrıca Kuzey Amerika’da genişleme stratejilerinin bir parçası olarak Kanada’nın Toronto şehrinde Ağustos 2020’de ve Somali’nin başkenti Mogadishu’da Ekim 2020’de (Somali’deki ilk mobilya mağazası olma özelliğini de taşıyan) Enza Home mağazası açılıyor.

Şirket, gelecek dönemde de ihracat odaklı büyüme stratejileri geliştiriyor. Yeni pazarlara yönelik yatırımlarını sürdüren Yataş Grup, bu yıl 12 yeni pazara girmeyi planlıyor. Öztaşkın, 2021 sonuna kadar yurtiçinde Enza Home, Yataş Bedding ve Divanev markalarıyla 169 satış noktası ve yurtdışında ise 77 satış noktası daha açmayı planladıklarının altını çiziyor. Organizasyonlarını sektörde hızlı büyüyen pazarlar olan Çin, Hindistan ve Singapur’a yakın olacak şekilde şekillendireceklerini söyleyen Öztaşkın, Afrika pazarıyla da yakından ilgili olduklarını sözlerine ekliyor. 2021 sonunda toplam cironun yüzde 14- 15’inin ihracat tarafından sağlanması öngörülüyor.

HEDEF, CİRODA YÜZDE 43 BÜYÜME

Yataş, Temmuz 2021’de açıklanan Fortune 500 Türkiye listesinde geçen yıla kıyasla 58 basamak atlayarak 214. sıraya çıktı. 2021’in ilk çeyreğinde 47 milyon TL’yi aşan bir net kâr elde ederek, bir önceki yılın aynı dönemine göre kârını yüzde 161 arttırdı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre net satış gelirlerinde de yüzde 60 büyüme yaşadı, ilk çeyrekte 529 milyon TL’yi aşan bir satış geliri elde etti. 2021 ilk çeyrek FAVÖK’ü ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 63 oranın- da artışla, 67 milyon TL’yi geçti.

2021 yılında ise 2,5 milyar TL ile yüzde 43 ciro büyümesi hedeflediklerini söyleyen Öztaşkın, “İhracatımızı yüzde 88 artırarak toplam cirodaki payını yüzde 15 seviyelerine getirmek, yurt içinde Divanev markamız ile 350 milyon TL ciro rakamını yakalayarak toplam cirodaki payını yüzde 14 seviyelerine getirmek, Enza Home ve Yataş Bedding’te yüzde 25 büyümek de diğer önemli hedeflerimiz arasında” diyor. 2021 yılında teknolojinin ve özellikle yapay zekânın e-ticaret anlamında şirket olarak etkin bir şekilde kullanılması bekleniyor. Yataş Grup ayrıca mobilyacılık sektöründe artırılmış gerçeklik uygulamalarını kullanarak, müşterilerine kişiselleştirilmiş bir mobilyanın evlerinde nasıl duracağını göstermek üzerine çalışmalarını sürdürüyor.