Global Borç, Pimi Çekilmiş Bomba Gibi

0
539

Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) raporuna göre, global borç yılın ilk çeyreğinde 8,3 trilyon dolar artarak 305 trilyon dolara yükseldi. 

Kurum tarafından yapılan açıklamada, yüksek borç düzeyi ve artan faiz oranlarının bu borçları çevirebilme maliyetini artırdığı kaydedildi.

IIF’nin Global Borç İzleme raporunda şu ifadelere yer verildi: “2008-09 mali krizinden beri finansal koşullar en sınırlı düzeye ulaşırken, bir kredi çöküşü yüksek temerrüt oranlarına ve dolayısıyla ‘zombi şirketler’in ortaya çıkmasına yol açabilir. Halen ‘zombi şirketler’ ABD’deki şirketlerin yaklaşık yüzde 14’ünü oluşturmaktadır.” Zombi şirketlerin özellikle teknoloji ve sağlık alanında yer aldığı belirtiliyor.

IIF, yaklaşık 305 trilyon dolarlık küresel borcun pandemi öncesi döneme göre 45 trilyon dolar artış kaydettiğini ve hızla artmasının beklendiğini bildirdi. Kurum raporunda, ABD ve İsviçre’de bankalarda son zamanlarda yaşanan krize rağmen hükümetlerin borçlanma ihtiyacının yüksek olduğu belirtildi.

Öte yandan, gelişmekte olan ülkelerde toplam borç 100 trilyon doları aşarak yeni bir rekor kırdı; GSYİH’nin yaklaşık yüzde 250’si olan bu rakam, 2019 yılındaki toplam borçtan 75 trilyon dolar fazla. En borçlu ülkeler Meksika, Brezilya, Hindistan ve Türkiye.

Gelişmiş pazarlarda ise Japonya, ABD, Fransa ve Birleşik Krallık mali çeyrekte borcu en çok artan ülkeler.

IIF, bu trendin sürmesi halinde, özellikle de faiz oranları uzun süre yüksek kaldığında uluslararası borç piyasaları üzerinde ciddi olumsuzluklara yol açabileceği kaydedildi.