Girişimlerin Büyüme Yolculuğunda Beş Adım

0
1186

Küresel rekabetin yoğun olduğu günümüzde sürdürülebilir bir büyüme için şirketlerin ürün ve hizmetlerini ulusal pazarın dışına çıkarmaları büyük önem taşıyor. Global açılımı gerçekleştiremeyen girişimleri gelecekte birtakım zorluklar bekliyor. Özellikle teknoloji odaklı girişimlerin vites büyütmek için uluslararası pazarlara açılması gerekiyor. 10 yılı aşkın süredir global ve lokal tecrübelerini girişimlerle paylaşan 212 Kurucu Ortağı Ali Karabey uluslararası pazarda büyüme yolculuğunda öne çıkan başlıkları Fortuneturkey.com okuyucuları için yorumladı.

212 Kurucu Ortağı Ali Karabey, günümüzde özellikle B2B alanda hizmet veren yazılım ve teknoloji girişimlerinin global arenada var olmaları için yapmaları gerekenleri 5 maddede şöyle özetledi:
Global bir soruna çözüm üretebilmek:
Girişimlerin global pazarı hedefleyen ürün geliştirmesi çok önemli. Girişimler bunu başarmak için dış dünyada gerçekleşen değişikliklere hızla uyum sağlamalı ve bu değişiklikleri uygulayıp yönlendirebilmeli. Global pazarın değişimine kendini en hızlı şekilde adapte eden inovatif ve güncel kalan ekiplerle başarıya ulaşma şansı her zaman yüksek olacaktır.
Global pazarda ekip yaratma gücüne sahip olmak:
Öncelikle ekosistemin dinamiklerine hızlı uyum sağlayacak pazarın niteliklerine uygun güçlü ve nitelikli bir ekibin kurulması gerekir. Ayrıca yönetim ve danışma kurullarında, tecrübeli ve bilgi birikimi olan profesyonellerin olması çok önemli. Bu noktada girişimlerin büyüme yolculuğunda ortakları yeni yetenek arayışlarına daha çok destek vermeli. Örneğin, 212 olarak girişimlere ekip yaratma konusunda anlık destek sağlayacak partner havuzumuz bulunuyor. Bu havuz sayesinde portföy şirketlerimizin büyüme döneminde ihtiyaç duyduğu yeniden yapılanma süreçlerine butik yetenek ajansları ile en hızlı şekilde destek verebiliyoruz.
Müşteri memnuniyetini sağlamak:
Müşteri memnuniyeti sadece ulusal değil uluslararası pazarda da ayakta kalmanın en önemli unsurları arasında yer alıyor. Müşterilerin beklentilerini karşılamak, düzenli geri bildirim alarak müşteri memnuniyetini artırmak gerekiyor. Bu noktada girişimci öne çıkan trendleri takip etmeli ve sunduğu ürün/hizmetlerini bu doğrultuda güncelleyerek pazarın ihtiyaçlarını karşılamalı.
Farklı dillerde 7/24 müşteri hizmetleri servisi verebilmek:
Günümüzde sadece Türkçe ve İngilizce müşteri hizmeti servisi vermek yeterli değil. Dünya çapında servis verebilmek için özellikle yazılım tarafında; farklı coğrafyalarda, farklı dillerde 7/24 hizmet verilmesi hedeflenmeli. Uluslararası pazarda yer edinebilmek için ürün geliştirmenin yanı sıra ürünle ilgili coğrafyaya özgü hikâyeler tasarlamak, satış ve satış sonrası hizmetler gibi faktörler de öne çıkıyor.
Ölçeklenen bölgelere uygun pazarlama stratejisi oluşturmak:
Her pazarın kendine özgü dinamikleri var. Girişimciler de bu dinamikleri dikkate almalı. Özellikle pandemiyle beraber teknolojiyi pazarlama alanında yoğun kullanan şirketlerin öne çıktığını gözlemledik. Dolayısıyla pazarlama faaliyetlerinde girişimler marka bilinirliği ve pazarlama stratejilerini teknoloji odaklı yürütmeli.
Öte yandan girişimcinin kendi fikrini, yolculuğunu ve hayata geçirdiği ürün/hizmeti hedef kitlesine doğru bir şekilde ifade etmesi oldukça önemli. Bugün çok güçlü bir ürününüz olabilir. Önemli olan, öncelikle bu ürünün faydasını, yarattığı etkiyi ve çıkış noktasını en iyi şekilde anlatmanız. Bu açıdan ilgili coğrafyaya uygun pazarlama ve halka ilişkiler stratejilerinin oluşturulması ve uygulanması çok önemli.
Toparlamam gerekirse; uluslararası pazarlarda büyüme hedefleyen girişimcilerin iş planlarını hazırlarken yukarıda belirttiğim bu 5 maddeye dikkat etmesini öneriyorum. 212 olarak ilk günden beri hedefimiz, uluslararası pazarlarda büyüme hedefleyen, büyük sektörlerin sorunlarını çözen ve güçlü ekiplerin kurduğu girişimlere ortak olmak ve büyüme yolculuklarının her aşamasında destek vermek. Türkiye’de girişimcilik kültürünün gelişimine katkı sağlamak için çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.