‘Girişimde Kadın Gücü’ Seferberliği

0
169

Toplumda kadın girişimci eko sistemini yukarı taşımak isteyen TÜRKONFED, İş Bankası ve UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi el ele verdi. Üç kuruluşun ortaya koyduğu “Girişimde Kadın Gücü” projesiyle, sektör ve ölçek fark etmeksizin girişimci kadınlara dijitalleşme, bütçeleme ve markalaşma eğitimleri verilecek.  – HAMİDE HANGÜL

“Finansal bağımsızlık isteyen kadınlar girişimciliğe yöneliyor. Ancak aileden manevi-sosyal destek göremeyen kadınların yüzde 44,4’ü, bunu girişimcilikte bir engel olarak görüyor.” Bu dikkat çekici sonuç, “Girişimde Kadın Gücü” araştırma raporuna ait. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), kadın girişimciliğinin fotoğrafını çekti. Türkiye İş Bankası’nın işbirliğinde gerçekleştirilen araştırmaya, Bahçeşehir Üniversitesi de akademik destek verdi. Türkiye’nin 12 bölgesinde yapılan çalışmanın sonuçları oldukça çarpıcı.

İSTEK DE YÜKSEK ZORLUKLAR DA

Ülke genelinde 500 girişimci kadının katıldığı araştırmaya göre, toplumda değer yaratmak ve finansal bağımsızlığını kazanmak isteyen kadınların hayali kendi işinin patronu olmak. Ancak bu yolda karşılaşılan engeller bir hayli fazla. Cinsiyetten kaynaklanan roller önemli bir yere sahip. Kadınların yüzde 43,8’i, erkeklere göre ev-iş hayatında yaşanan zorlukların girişimci olmayı engellediği görüşünde. 

EV YÜKÜ KADININ OMUZUNDA

Ev işlerinin yanı sıra, eş ve çocukların ihtiyaçlarını karşılama yükümlülüğü de kadınların omuzunda. Bu durumun kadınların girişimci olmasını zorlaştırdığını düşünenler yüzde 47,2’lik oranla oldukça yüksek. Ailelerden yeterince manevi ya da sosyal destek görememek de girişimcilik önünde engel. Bir başka çarpıcı sonuç eğitim farklılıklarında ortaya çıkıyor. İlkokul mezunu kadınlar, girişimci olmak için daha yüksek oranda eşlerinin iznine ihtiyaç duyuyor. Yüksek lisans ve doktora mezunlarında ise bu oran oldukça sınırlı kalıyor. 

FİNANSMANA ERİŞİM ZORLUĞU

Eğitim ve finansal zorluklar da mücadele edilmesi gereken zorlu alanlardın. Araştırmaya göre, kadınların yüzde 45,5’i, erkeklere göre daha az eğitimli olmalarının girişimciliğin önünde engel olmadığını düşünmesine karşın, yüzde 34’ü bunu bir engel olarak görüyor. Finansal kaynaklara erişimin sınırlı olduğunu düşünenlerin oranı da yüzde 34,2. Yine girişimci kadınların yüzde 40’ı, toplumun girişimci kadınları desteklemediğini düşünüyor. Desteklendiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 39,4’te kalıyor. Giderek zorlaştığını savunanların oranı da yüzde 34,2. 

NAKİT AKIŞINI YÖNETMEDE ZORLANIYOR

Girişimcilik için profesyonel yardıma ulaşmanın sınırlı olduğunu bildirenler de yüzde 63,8’lik oranla oldukça yüksek. Araştırmaya katılanların yüzde 59’u ise nakit akış yönetiminde zorlandıklarını belirtiyor. Dijitali yeni bir pazarlama stratejisi görenlerin oranı da yüzde 70. Markalaşma ihtiyacı duyanların oranı yüzde 89 olurken, iş süreçlerini iyileştirmek isteyenlerin oranı da yüzde 90. 

8 ŞEHİRDE ÇEVRİM İÇİ EĞİTİM FIRSATI 

Kadın girişimciliğinin desteklenmesi ihtiyacı, yeni bir projenin de habercisi oldu. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) yürütücülüğünü üstlendiği “Girişimde Kadın Gücü” projesine, Türkiye İş Bankası destek verdi. Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi de yer aldı. Proje kapsamında, sektör ve ölçek fark etmeksizin kadın girişimcilere çevrim içi yüz yüze, dijitalleşme, bütçe yönetimi, tedarik zinciri yönetimi ve markalaşma eğitimleri verilecek. İstanbul’da başlayacak eğitimler 8 farklı kente yayılacak. Başarılı 50 kadın girişimciyle 6-9 ay mentorluk desteği sunulacak. 

KADINLARIN SADECE YÜZDE 14’Ü GİRİŞİMCİ

Proje ve anket sonuçlarının açıklandığı toplantıda konuşan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem, rakamsal bilgiler verdi. “Kadınların tek başına bir girişim kurmasında hem maddi, hem manevi zorluklar var” diyen Erdem’e göre, Türkiye’de kadın nüfusu yaklaşık 42 milyon. Buna karşın istihdam edilenler yaklaşık 9,5 milyon. İstihdam dışı kalanlar da 21,4 milyon kişi. Kadınların borç ödemede de daha sadık olduğuna vurgu yapan Erdem’e göre, tahsili gecikmiş alacaklarda kadınların oranı, Türkiye ortalamasının da altında. Projenin ise eğitimle sınırlı kalmayacağını Erdem, şu sözlerle açıklıyor: “Hangi alanda boşluk hissediyorlarsa o alanda koçluk ve mentorlük ile onlara yol arkadaşlığı yapacağız.” TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, İş Dünyasında Kadın Komisyonu (İDK) Başkanı Reyhan Aktar’a göre, Türkiye’de girişimci kadın oranı yüzde 14 seviyesinde. Aktar’a göre, projede yer alan girişimci kadınlar, birçok yeni fikre ve yaklaşıma da öncülük edecek.