Gençlere yatırım, geleceğe yatırım

0
121

Geçtiğimiz yıl 30’uncu kuruluş yıldönümü Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) ile birlikte desteklediği ‘Genç Yetenekler’le kutlayan QNB Finansbank, kurumsal sosyal sorumluluk projelerinde çocuklara ve gençlere destek olmaya devam ediyor. QNB Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, bankanın kurucusu Hüsnü Özyeğin’in 32 yaşında, kendisinin de 34 yaşında genel müdür olduğunu hatırlatarak, bankanın geleneğinde gençlere fırsat tanımanın olduğuna dikkat çekiyor.

QNB Finansbank, 30 yıl içinde birçok sosyal sorumluluk projesine katkıda bulundu. Yaklaşık dört yıl önce sosyal sorumluluk projelerinde bir yere odaklanmaya karar verdiklerini hatırlatan Ömer Aras, bunun için banka içinde tüm çalışanlar arasında bir çalışma yaptıklarını ve bunun odağının çocuklar/gençler olmasına karar verildiğini söylüyor. Aras, “Çünkü, Türkiye’nin geleceği çocukların yetişmesine bağlı. Dünya hızla değişiyor. Bu değişime ayak uydurabilmek için geçmişte olduğu gibi herkese aynı eğitim verilmesi yerine, yeteneklere göre eğitim verilmesi gerekiyor. Yeteneklerin üzerine gidenler daha başarılı oluyor. Çocukların da farklı yeteneklerini ortaya çıkarmak, onlara destek olmak fikriyle yola çıktık” diyor.

QNB Finansbank, bu kapsamda 2015 yılında başladığı Minik Parmaklar Geleceği Planlıyor projesiyle şu ana kadar 11 bin 680 çocuğa, Başarı Her Yerde projesiyle 7 bin çocuğa, Harika Matematik Sergisi’yle de 150 bin çocuğa, Sezuş’un Hikayeleri adlı çocuk oyunuyla 95 bin çocuğa, Madagascar Live Çocuk Müzikali’yle 65 bin çocuğa ulaşmış. 2008 yılında başladığı Ted Tam Eğitim bursuyla 100 çocuğa destek olurken, 2016 yılında başladığı Anadolu Orff Müzik Eğitim Projesi de devam ediyor. QNB Finansbank’ın bu projelerinin toplamında 328 bin 780 çocuğa ulaşılmış. Ayrıca, 442 banka çalışanı yani gönüllü ‘finansçı’ da destek olmuş. Diğer yandan, Türkiye genelinde QNB Finansbank şubelerinde çalışanların önerisiyle farklı sosyal sorumluluk projeleri de sürdürülüyor. Verilen bilgiye göre, bu projelere 544 ‘gönüllü finansçı’ katılırken, 354 çocuğa ulaşılmış. Bu projeler arasında ‘Köyüm İçin Bir Fidan’ kampanyası kapsamında çocuklara doğa sevgisini kazandırmak amacıyla köy çocukları ile fidan dikimi yapılmış. ‘Mavi Kapakları Toplayalım Engelleri Kaldıralım’ projesiyle TOFD ile tüm banka mavi kapak toplayarak tekerlekli sandalye alımı yapmış. Erzurum Çocuk Korusu’nda çocuklara bağlama, gitar ve org dersleri verilmiş. Sakarya Üniversitesi’nde Onkoloji bölümündeki çocuklar için oyun odası hazırlanmış gibi birçok kampanya yapılmış. Ömer Aras, çalışanlarının bulundukları bölgelerde bir kampanya gerçekleştirmek istediklerinde bankanın da destek verdiğini ve bu ‘gönüllü finansçı’ların başlattığı projelerin sürdürüleceğini kaydediyor.

Çocuklara ve gençlere destek olmaya odaklanan QNB Finansbank’ın yolu bu çalışmalar sırasında ÇEV ile birleşiyor. ÇEV bünyesinde 2009 yılında başlatılan “Genç Yetenekler” projesi, yetenekli gençleri keşfederek onların dünyada parlayan bir yıldız olmasını amaçlıyor. QNB Finansbank’ta 30’uncu kuruluş yıldönümünde Türkiye’nin geleceğine yönelik sosyal ve kültürel yatırımları vurgulayarak ‘Genç Yetenekler’le el ele verdi. Bu gençlerin hepsinin aslında Türkiye’nin birer kültür elçisi olduğuna dikkat çeken Ömer Aras, “Türkiye’nin geleceğine baktığımızda, hepimiz daha huzurlu, ekonomik açıdan daha güçlü, dünya rekabetine açık bir ülkede yaşamak istiyor. Gençlere yapılan yatırım, aslında ülkeye yapılan bir yatırım. Bu gençler Türkiye’yi, kültürümüzü tanıtacak. Bu projeyi geleceğe yatırım olarak görüyoruz” diyor.

‘Genç Yetenekler’ ilk konserini QNB Finansbank’ın 30’uncu yıl kutlamasında verdi. Uluslararası platformlarda birçok başarıya imza atarak Türkiye’yi gururlandıran üstün yetenekli gençler, ikinci konserini ise 15 Ocak’ta Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde verecek. Konserde, ÇEV Sanat ‘Genç Yetenekler’ projesi ile eğitimi devam eden gençler; Beste Gürkey (marimba), Yiğit Karataş (keman), Sofiko Tchumburidze (keman), Bade Daştan (keman), Cem Esen (piyano), Denizcan Eren (flüt), Bayram Kenan Tatlıcı (piyano), Yusuf Çelik (viyolonsel) performanslarını sergileyecek. ÇEV Yönetim Kurulu Üyesi ve ÇEV Sanat Başkanı Berrin Yoleri’nin vakıf adına hayata geçirdiği bu projeye başından beri destek veren ünlü sanatçı Halit Ergenç sürprizleriyle genç yeteneklere eşlik edecek. Dünyaca ünlü keman sanatçısı Cihat Aşkın’ın sanat yönetmenliğiyle ünlü şef İbrahim Yazıcı’nın yönetimindeki Avrasya Filarmoni orkestrası eşliğinde gerçekleşecek gecede Suna Kan, ‘Kutup Yıldızları’ adına onur konuğu olarak konserin açılış konuşmasını yapacak.

Güçlü bir ekonomi için nitelikli insan gücüne ve yeteneklerine destek verilmesinin kalkınmaya büyük katkısı olacağını belirten Berrin Yoleri de, kültür ve sanat alanında Türkiye’yi temsil edebilecek ve fark gösterebilecek sanatçılara destek olduklarını söylüyor. Müziğin evrensel bir dil olması nedeniyle bütünleştirici bir özelliği bulunduğunu kaydeden Yoleri, “Bu nedenle özellikle müzik alanında yetenekli gençleri seçerek onların eğitimini desteklemek istedik. QNB Finansbank’la görüşlerimiz birleştiği için güçbirliği yaptık” diyor. Yoleri, amaçlarının üstün yetenekli çocukları Türkiye’nin bir markası olarak dünya sahnelerinde konser verecek şekilde yetiştirmek olduğunu söylüyor. ÇEV Sanat bünyesinde 39 genç desteklenmiş. Bunların 9’u mezun olmuş. Şu anda 30 çocuğun eğitimi devam ediyor. Yoleri, imkansızlıklar içinde eğitim alan bu üstün yetenekli çocukların alanlarında şimdiden 4-5 dünya birincilikleri bulunduğunu kaydediyor. Gelişmekte olan ülkelerin sanata değer verdiğini vurgulayan Berrin Yoleri, Çin örneğini veriyor. Çin, yetenekli müzisyenlere tüm imkanlarını açmış durumda. Yoleri, Çinli gençlerin uluslararası yarışmalara milyon dolarlık Stradivarius kemanlarla katılırken, bizim gençlerimizin kiralık müzik aletleriyle birincilikler aldığına dikkat çekiyor. Yoleri, sanat kurulunda bulunan Fazıl Say, Cihat Aşkın ve İbrahim Yazıcı gibi isimlerin desteğiyle genç yetenekleri bir dünya markası yapmak istediklerini belirterek, “Bu nedenle hem manevi hem de maddi olarak bu gençlere destek çok önemli” diyor.
Bu arada, ÇEV Sanat bu yıl Fazıl Say ve Cihat Aşkın gibi sanat kurulu üyelerinin katılımıyla genç yeteneklerin gelişimlerini izlemek için bir workshop yapacakları bilgisini veren Yoleri, ayrıca, projeyi büyütme planları doğrultusunda yeni yetenek keşiflerinin de yapılacağını söylüyor. 2018’de ‘Genç Yetenekler’ arasına 4-5 yeni genç daha katılacak. Yoleri, ÇEV Sanat’ın Karaköy’de bir Sanat Merkezi açma projesi olduğunu da kaydediyor. Amaçlarının ‘Genç Yetenekler’i küçük yaşlardan itibaren birbirleriyle kaynaşmalarını sağlamak olduğunu belirten Yoleri şöyle devam ediyor: “Birbirlerini hem alkışlamayı hem de motive etmeyi öğrensinler istiyoruz. Ayrıca, Almanya, İsviçre, İngiltere, Hollanda, Rusya, ABD, Kanada gibi ülkelerin müzik okullarında eğitim alan bu gençler, yazın Türkiye’ye geldiklerinde Sanat Merkezi’nde eğitimler vererek yeni gelenlerin eğitimlerine de destek verebilirler. Çünkü, bu çocukların çoğu eğitim verecek seviyeye geldi.”

15 Ocak’ta verilecek konserlerle ilgili olarak da Yoleri şu bilgileri veriyor: “Bu konserlerin amacı birlikte konser vererek özgüvenlerini sağlamak. İkincisi, bu gençleri topluma tanıtmak istiyoruz. Üçüncüsü ise bir konser kayıtlarının olması. Çünkü, konser kayıtları onların kartvizitleri. Bunu sosyal medyaya yüklediklerinde dikkat çekerek, teklifler alabiliyorlar. Bunlar ülkenin tek taş pırlantaları. Hepimize umut veriyorlar.” Yoleri, bu konserleri İstanbul dışında da gerçekleştirmek istediklerini İzmir ve Ankara’da da grup konserleri düzenlemek istediklerini kaydediyor. Berrin Yoleri, bu çalışmalara ülkenin kalkınmasına destek olarak olduğunu vurguluyor. Sanatın insanların geleceğe daha umutlu bakmasını sağladığına dikkati çeken Ömer Aras da banka olarak sadece müziğe değil, daha çok çocuğa ulaşacak sosyal sorumluluk projelerine destek olduklarını söylüyor. Görünen o ki QNB Finansbank, sosyal sorumluluk projelerinde çocukları ve gençleri odağına alarak başlattığı çalışmaları önümüzdeki yıllarda da devam ettirecek.

‘Krediler 2017 kadar olmasa da büyüyecektir’
Bankacılık sektörüyle ilgili değerlendirmelerde de bulunan QNB Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, 2017 yılının gerek ekonomik büyüme açısından gerek bankacılık sektörü açısından iyi bir sene olduğunu belirtiyor. Tabi bunda KGF kredilerinin önemli bir rolü oldu. 2018 yılında KGF kredilerinin devam etmesi bekleniyor. Diğer yandan, Avrupa’daki büyüme oranlarının artmasının ihracata destek olduğunu vurgulayan Aras, “2018 yılı için ekonomik açıdan bütçe disiplininden kopulmadan yüzde 2 civarında bir bütçe açığıyla, enflasyonun da bir miktar aşağıya indiği ve yüzde 5’in üzerinde bir büyümenin görüldüğü bir yıl olmasını bekliyoruz” diyor. Bu hedeflerin tutması için politikada ve yurtdışından beklenmedik bir gelişmenin olmaması gerekiyor. Türkiye için önemli bir pazar olan Avrupa ile ilişkilerin iyiye gittiğini hatırlatan Aras, 2018 için kötümser bir tablo çizmek istemediğini söylüyor. Bankaların yurtdışı piyasalarda borçlanma imkanlarının oldukça geniş olduğunu belirten Aras, kredilerin 2017 yılı kadar olmasa da belli bir büyümeyi yakalamasını beklediklerini kaydediyor.
Diğer yandan, ABD’de devam eden Sarraf davasının bankalara etkisiyle ilgili ise Aras şu değerlendirmede bulunuyor: “Davayla ilgili senaryoların gerçeklerden çok daha büyük etkisi var. Bu nedenle davanın bir an evvel sonuçlanıp, arkamıza almamızda fayda var. Ceza kesilir mi kesilmez mi ne olur bunların hiçbirini bilmiyoruz. Spekülasyon yapmak doğru değil. Ama ne olacaksa olsun bunun geride kalması iyi olacak. Diğer yandan, Türkiye ekonomisinin içinde ciddi bir şok etkisi olacağını düşünmüyorum. Piyasalarda buna göre değerlendiriyor zaten.”